Защо понякога мързелът може да бъде полезен?
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 24.12.2015 в 21:16

Най-често, мързелът е качество, което осъждаме – и в околните, и в себе си. Когато нещо не ни се отдава или не се получава, по всяка вероятност, това, че сме били мързеливи, може да се окаже основна и главна причина. Но учените са установили непоправима връзка между мързела и доброто здравословно състояние в някои конкретни случаи. Ето защо понякога мързелът може да бъде полезен и в кои случаи е добре да му се отдадете, без угризения, а умишлено и за свое добро.

Истински стимулатор за въображение. Няма спор, че когато не ни се прави нищо, можем да станем невероятно креативни от гледна точка на това да се оправдаем да не правим нищо. Факт е, че колкото по-малко работи един човек, толкова по-силно работи определената като арт кора от мозъка. Поради тази причина е и много тежко в днешни дни да бъдете и творец, и да намирате странични, по-тежки начини, да си вадите хляба. 

Повече мързел, по-малко стрес. Доказано е, че дори един ден мързел с правене на абсолютно нищо от сутринта до вечерта може да намали натрупания стрес през цялата седмица и дори месец. По-конкретно това намаляване може да се измери като -70% от напрежението, което обичайно имате и държите в себе си като истинска отрова, която ви кара да се изнервяте и да бъдете раздразнителни през целия ден. 

Повишава концентрацията. Ето ви и още един факт за мързела: той ви помага да се концентрирате, особено в случаи, в които е важно да намерите разрешение на проблем, да се справите с дилема, да вземете сериозно решение. Затова й хората казват, че утрото е по-мъдро от вечерта, та сутрин сме 10 пъти по-активни и отпочинали от края на деня!

Здраве, здраве и пак здраве! Факт е, че колкото по-малко работите, толкова повече губите форма за това. Но никой не може да отрече и факта, че мързелът може да възстанови силите ви за доста кратко време. Според учените, когато един работещ човек получава стандартната дажба от два почивни дни, единият трябва да бъде използван за любими занимания, за срещи с хора, за развлечение и щастие, докато вторият трябва да е по-скоро пасивен и от гледна точка на активност, и от страна на емоции. Това ще ви възстанови невероятно бързо, ще ви зареди с нови сили за предстоящата работна седмица, а освен това и ще даде възможност на тялото ви да се отпусне, защото при динамично ежедневие, то се „свива“, губи гъвкавост, става сковано от умората.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook