За какво са полезни сладките картофи?
Публикувано от carnage89   В категория Козметика и хранене   На дата 22.03.2016 в 13:55

Всеки хранителен продукт – особено зеленчуците и плодовете – си има своята хранителна стойност, изразена в калории за дадено количество, както и своят ценност. Във фактора ценност включваме полезните съставки като витамини и минерали, които дадената храна ни носи. Наред с това, благодарение на тези си съставки един продукт може да допринася за по-силно общо здраве, както и укрепване на определени човешки органи, подобряване на дадени функции на тялото. Същото неизменно важи и за сладките картофи. А днес ще говорим именно за тях, за ползите от вкусните и така популярни по нашите географски ширини сладки картофи:

По-добрият избор от гледна точка на традиционните стари картофи - Тоест ако сте на диета и стоите пред зеленчуковия щанд в магазина, изобщо не се чудете, ами заложете не обикновените, а на сладките картофи. Освен че са по-полезни, те са и по-диетични. Няма данни, че сладките картофи носят по-малка енергийна стойност от традиционните, но е доказано, че първите се усвояват от организма по-лесно и бързо.

Богато разнообразие от витамини - И все пак, най-важното за полезното действие на даден хранителен продукт е неговото количествено измерени във витамини и минерали. Това, което ни носят сладките картофи, са богато съдържание на витамин А, липсващ в много естествени и натурални продукти, поради което е и толкова ценен, витамини от групата на В комплекса – и в частност, витамин В5 и витамин В6, а освен това и важните за нашето тяло и здраве каротиноидни, ниацин, рибофлавин тиамин.

Ниско съдържание на мазнини и натрий - В много видове храни – в това число и в обикновените картофи – натрият и мазнините вървят ръка за ръка, което ги прави и толкова опасни и рискови за вашата диета и стройна фигура. За щастие обаче, сладките картофи нямат почти никакви мазнини в съдържанието си, а освен това, в тях натрият е сведен почти до минимум като количество.

Супер стимулиращи за зрението - Няма да повярвате, но сладките картофи се оказаха храната на очите. Според експертите, редовната консумация на сладки картофи намалява риска от късогледство и синдрома на слабото око с до 50%. В същото време, лекарите усилено съветват възрастните хора да ги консумират, защото с възрастта рискът от разваляне на зрението съвсем не е малък.

Укрепващи сърцето - В същото време, сладките картофи спомагат и за добрата функция на сърдечно-съдовата система в тялото. Това се дължи на богатото количество магнезий в зеленчука, действащ изключително благоприятно и срещу високите стойности на лошия холестерол. 

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook