Технологиите, които промениха света!
Публикувано от admin   В категория Технологии и интернет   На дата 17.07.2015 в 12:24

Светът, в който живеем, ни предоставя огромни възможности, благодарение именно на технологиите. Днес приемаме за даденост голяма част от обкръжаващите ни неща и като че ли забравяме колко много труд и безсънни нощи са имали хората, които са ги изобретели. Разбира се, в световен мащаб има толкова много иновативни изобретения, че едва ли човек може да ги преброи, но ние се постарахме да селектираме някои от най-важните такива, които наистина променят живота ни.

Асансьор: Едва ли някога сте се замисляли, какъв е бил светът без асансьорите и как хората са изкачвали високите сгради с пълни торби от магазина или пък още по-лошо – пренасяйки легла, строителни материали и други. Човекът, който е поставил началото на асансьорите се казва Илайджа Грийвс Отис, а неговото откритие датира от 1854 г. Той измисля обезопасителното устройство, а в последствие компанията Otis Elevators разработва асансьора, като и до днес тази компания се занимава с това.

Компютър: Представяте ли си живота в 21-и век без компютър? Най-вероятно не, щом четете тази статия. Компютрите ни дават на практика неограничени възможности и ни свързват с хора от цял свят, като ни помагат във всеки един аспект от живота. За това изобретение трябва да сме благодарни на Джон Атанасов, който e американец, но е с български корени. Джон създава първият компютър през 1945 г, а в последствие Стив Джобс развива неговият труд и ето, че ние получаваме готов продукт и то на много достъпни цени.

Интернет: Да, няма как да не споменем интернет, тъй като това е може би най-великото нещо, измисляно някога. Разбира се, глобалната мрежа нямаше да бъде реалност, ако не бе и самият  Джон Атанасов, а идеята за интернет се заражда след една съвсем обикновена комуникация на служители от DARPA. За първи път интернет се използва през 80-е години, но за „баща“ на нета се приема Тимъти Бърнърс Лий, който създава HTTP хипертекста. Преди това са използвани обикновените TCP/IP протоколи, които днес са просто антика.

Автомобилите: Дори и в днешният високотехнологичен свят, все още има хора, ползващи животни за транспорт, но безспорно автомобилите вършат една чудесна работа, било то за пътешествие, служебни ангажименти или просто за развлечение. Първият автомобил е създаден през далечната 1869-а година от малко известният Карл Бенц. Днес всички са чували за Мерцедес Бенц, но никой не се замисля кой стои зад това име. Германският изобретател е стигнал до решението да създаде автмобил, докато се возил във файтона с жена си. Той й обещал, че един ден хората ще ползват железници, движещи се без релси, но по това време никой не го е вземал на сериозно, тъй като транспортът е бил воден от добрите стари коне. Преди 20-и век, хората масово са си стояли по родните места, тъй като нямало как да се предвижват и неслучайно, първият автомобил е обявен за изобретение №1 на 19-и век.

Електричеството: Токът, както го наричаме днес е изобретението на изобретенията. Без него нямаше да имаме нищо – нито автомобили, нито смартфони, нито компютри, нито интернет, изобщо щяхме да сме като в каменната ера. Тази идея се заражда още в древна Гърция, като великите умове по това време искали да използват природните сили и да създадат електричество, но не знаели как да контролират тази сила. Италианецът Джироламо Кардано засяга тази тема през 1560-а година, когато за първи път се повдига въпроса за разликата между магнитни и електрически сили. 40-години по-късно, англичанинът Уилям Гилбърт разработва труда на Джироламо, а другите велики изобретатели, които спомагат за развиването на електричеството са Робърт Бойл, Ото фон Герике, Шарл де Фе, Стивън Грей, Уилям Уотсън, Бенджамин Франклин, Луиджи Галвани, Алесандро Волта, Майкъл Фарадей, Никола Тесла, Томас Едисон и още много други. Сами виждате колко много хора са положили усилие, за да използваме ние готовият продукт, така че всички трябва да помним техните имена и да ги уважаваме подобаващо. Продължавайте да следите нашата рубрика, като в следващите материали ще ви запознаем с историята на няколко от тези велики имена.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook