Тайните в процеса по отстояване на личното ви мнение
Публикувано от admin   В категория Други   На дата 22.10.2015 в 14:37

Отстояването на личното мнение е процес, който владеят малко хора. Истината е, че човечеството в един момент изгуби способността си да комуникира нормално и интелигентно. Това превръща дискусията в спор, а в изразяването на личното мнение – в безразборно нехайство, в егоизъм, а в много случаи и в скандал. Но да си кажеш, каквото има да кажеш и хората да те послушат, всъщност, е истинско изкуство. Към него трябва да подходим внимателно, за да не останем неразбрани, за да не създадем излишни скандали. Как точно да направите всичко това, без да пострадате вие или околните, ще разберете още сега. Вижте всички тайни в процеса по отстояване на личното ви мнение. 

Мнението на другите е важно. Ако искате да ви изслушат, пригответе се и вие да слушате. В нередки ситуации дори ще ви се наложи да слушате твърде дълго и твърде много хора, само и само да заявите своята кратка и ясна позиция. Но това е цената, която ако заплатите, е много вероятно да ви доносе и краен успех – някой ще ви разбере, а други дори ще се съгласят с вас. Готови ли сте да я заплатите, защото ако не, забравете някой да заплати тази цена за вас и да ви вземе на сериозно. 

Аргументите са всичко. Просто ей-така заявени позиции не са точно позиции, а глупав инат. Когато твърдите нещо, подкрепяйте го с нужните доводи. Колкото по-уместни и повече са те, толкова по-безпомощен оставате събеседника си и той иска, не иска, ще трябва да се примири – вие сте прави. Аргументите, освен да се подберат правилно, трябва и да се изразят правилно. Не напразно, хората са казали – има хора, които са прави, а има и такива, които са прави просто защото са добри оратори и умеят да убеждават околните. 

Спазвайте приличния тон. Рядко един спор или една дискусия се печели от онзи, чийто глас се чува най-силно. Забравете за виковете и обидите. Те не помагат с нищо. Напротив – всяка тяхна форма е признак, че вие сте лош съперник, че мнението ви е продиктувано от някакви емоции и вътрешни разногласия, а не от добре обмислена позиция от ясно анализирана ситуация и така нататък. Освен това – нека си го признаем – скандалите са за хора с ниска култура и възпитание. Ако ще отстоявате мнението си, тези черти няма да ви помогнат до никъде. 

Признавайте си грешките. Единствено и само наистина умен човек може да си признае, че не е прав, докато отстоява позицията си. Това само човек с висока култура и богат интелект може да го заяви. Защото за него, отстояването на мнението не  важно поради някаква спортна злоба, а поради това в крайна сметка истината да възтържествува!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook