Супер причини, показващи защо е супер да ходим пеш
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 03.11.2015 в 12:26

От векове наред се смята, че ходенето пеша е изключително полезно за здравето, а и за емоционалното ни състояние. В съвременния свят, в който се измислят обаче какви ли не улесняващи живота ни нови транспортни алтернативи, навикът да ходим пеша сякаш остава все по-назад в миналото. Днес, много малко хора практикуват това простичко, но толкова ползотворно за цялото ни предвижване. Ние обаче ще ви кажем, че всъщност, ходенето пеша е наистина невероятно благоприятно за редица процеси, случващи се в тялото ни. Вижте няколко супер причини, показващи защо е супер да ходим пеша. 

По-здраво сърце. Доказано е, че хората, които редовно ходят пеша, намалят риска от заболяване на сърцето – включително и в по-напреднала възраст, с до 65%. Това са доста високи цифри, имайки предвид, че според Световната здравна организация заболяванията, свързани със сърдечно-съдовата система в света стават все по-често срещани и преобладаващи при хората над 40-годишна възраст. Дори половин час разходка на ден може да снижи риска от инфракт с около 35%. 

Отслабване и хубаво, стегнато тяло. Въпреки че все по-често започват да се предпочитат и лансират силовите тренировки, никой не отрича, че хората, които ходят пеша, по принцип и винаги са по-слаби от останалите. Ако ходите редовно пеш и се занимавате със спорт, ще успеете да свалите желаните килограми по-бързо. Не по-малко известен е фактът, че ходейки пеша, дамите могат да стегнат тялото си за около 2 месеца, без да се лишават от определени хранителни продукти. 

Срещу бъдеща деменция. Учените стигнаха и до още едно важно заключение за ходенето пеша. Те са на мнение, че ходенето намалява риска от бъдеща деменция с около 45%. Освен това, самото вървене има така да се каже антиейдж ефект за костната система и мозъчната дейност, което е не по-малко доказателство за това, че е истинска предпазна мярка от загуба на паметта и оросяването на мозъка след 50-годишна възраст. 

Донася голямо количество витамин D. Сигурно ви е направило впечатление, че почти всички модерни хранителни добавки и витамини имат витамин D. Това е така, защото учените са установили, че този витамин е невероятно важен за цялото ни тяло, но той е най-труден за набавяне от храната, която консумираме. През лятото тялото получава достатъчно количество от витамина, но то никога не е толкова много, че да ни стигне за запас за по-студените дни. Ходенето пеш обаче от друга страна, зарежда тялото с много витамин D. 

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook