Съвети и любопитни факти по повод консумацията на месо
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 04.01.2016 в 12:44

Празниците  са съвсем наблизо и като изключим малко по-скромната семейна постна вечеря от Бъдни вечер, ни предстои едно неистово угояване. Разбира се, на трапезата основните деликатеси и ястия ще бъдат месни – било то класическа по американски пуйка, вкусно по нашенски прасенце, изискано заешко или просто мезенца от филета, скара и сушени меса. При всички положения изборът е голям, но хората рядко се замислят какво месо е най-добре да хапват, как да го готвят и съхраняват и изобщо така да се каже им липсва месна култура, която би повишила апетита им и намалила риска от здравословни проблеми. Защото нека си признаем – в крайна сметка месото не е точно най-полезната храна. В тази връзка и точно сега ние решихме да ви предложим нашите специални съвети и любопитни факти по повод консумацията на месо:

Честа консумация? Според учените оптималната консумация на месо е максимум 4 пъти седмично, като в дните, в които ядете пържено месо, най-добре е да имате леки и здравословни закуски и обяд, комбинирани с пресни зеленчуци и повече плодове. 

Можем ли да готвим месо без мазнина? Разбира се, че да. Така например, във фурната и на огън, както и на грил можете да приготвите всякакво месо. Що се касае до пуешкото и пилешкото, при тях по принцип, консумацията е препоръчителна да бъде без олио, зехтин или масло, а приготвени на пара, със сосове и дори вода, бира или вино. 

Как да намалим калориите, без да намаляме приема на месо? Лесно е. Просто избягвайте тъмните меса и се спирайте на крехко бяло месо. Освен това, каквото и месо да предпочитате и готвите, винаги премахвайте кожата му предварително. Частта до кожата – т.е. сланината и мазнините – също са по-голямата част от калориите, които ви носи месото.

Диета с месо. Повечето жени си внушават, че ядейки пилешко, се хранят здравословно и дори могат да отслабнат, но истината е съвсем различна. Всъщност, пилешкото напоследък се смята за най-вредното месо. Диета с месо обаче е възможна, но трябва да заложите на малко по-скъпото заешко. То има почти минусови стойности холестерол и освен това е крехко и доста полезно. 

Агнешкото месо е полезно понякога. Или по-конкретно за някои хора. Това месо е сред най-калоричните, но то има способността да регулира метаболизма и дори да подсили слаби и немощни тела, например, на пациенти с анемия, скорошно боледуване или в състояние на рехабилитация.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook