С кои храни да си набавим достатъчно калций за организма?
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 21.12.2015 в 13:41

Калцият е основен градивен елемент на костната ни система, но от друга страна, оптималните му стойности като витамин в организма спомага за правилното функциониране на голяма част от органите ни. Наред с това, калцият поддържа в идеално състояние кожата, косата и красивата ни усмивка, което означава, че той представлява доста важна част за тялото ни. Затова е и толкова важно, на първо време, да помислите за естественото му набавяне в организма, а чак след това за алтернатива като хранителна добавка. Вижте с кои храни най-лесно и ефикасно можете да си набавите достатъчно калций за организма сега:

Броколи.  Освен като мощен антиоксидант, зеленчукът броколи е добре познат като невероятен източник на калций в огромни количества. За да си го набавите обаче точно от този продукт, ви съветваме да не прекалявате с неговата топлинна обработка. Гответе броколито на пара, за да не рискувате полезните му съставки, включително и калция, да се изпарят. 

Смокини. Сред плодовете пък именно смокинята е най-богата на полезни съставки, които прогонват свободните радикали от тялото и за сметка на това, го даряват със солидно количество естествен калций. Яжте по 200 грама смокини на два дена, ако имате сериозен спад на калция в тялото за поне месец и ще видите разликата. 

Портокали. Един голям портокал дневно ви носи над 70 милиграма калций, което само по себе си е оптимална доза от витамина, ако наред с плода ядете и достатъчно млечни продукти. В допълнение, витамин С в портокала идеално се съчетава с калция, за да бъде добре усвоен, а не изхвърлен от вашето тяло. 

Тофу. Японското чудо, приличащо на сирене, но съдържащо значително количество соя, наречено тофу също е доста добра алтернатива за калций. Можете да си хапвате от този продукт, колкото ви душа иска, защото той нито е калоричен, нито вреден със своя състав от много други, допълнителни за калция, витамини и минерали. Действа добре и на метаболизма. 

Бадеми. Тези ядки, по принцип, са сред най-полезните от вида си, а освен това в около 50 грама от тях се съдържат над 100 милиграма калций. В тази връзка шепа бадеми може да е идеалната ви следобедна закуска – особено за дните, в които бързо се изтощавате и огладнявате още преди вечеря поради силната си нужда или по-скоро тази на тялото от допълнителна енергия и калории, с които да посрещнете своите задачи и забързано динамично ежедневие. Яжте бадеми с повече вода за перфектно усвояване на калция.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook