С какво да хапваме киноа?
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 07.12.2015 в 16:30

Киноата е една от най-нашумелите напоследък супер храни. Тя стана особено популярна, защото стана част от редица известни холивудски диети, но отслабването съвсем не е единствената полза от тази зърнена култура. Всъщност, киноата поддържа нивото на кръвната захар и холестерола в норми, дава ни енергия за целия, поради което е идеална и за закуска, и за обяд, а освен това спомага за производство на колаген и за регенериране на клетките, превръщащо я в идеален източник на минерали и витамини при травми, екземи и акне. Киноата често замества месото в рецептите на веганите, но едновременно с това и представлява отлична гарнитура към местни и рибни ястия. Ако искате да се възползвате от всички уникални и рядко срещани на куп полезни свойства от киноата, но не знаете какво да я правите, освен че трябва да я купите от магазин за био продукти или от големите супермаркети, ето няколко страхотни идейки, подбрани специално за вас:

Салата табуле. Всички сме чували за нея, но не знаем, че тя може да се приготви от всякакви зърнени култури. В Индия тя е известна с леща, в България я заменяме с родните булгур или нахут, в Русия се приготвя с елда (руската гречка), а в много страни табуле се измайсторява с киноа. Всичко друго е такова, каквото го знаете от традиционните рецепти. Задължително тук присъстват домата и печената чушка, по желание можете да добавите магданоз, лук и орехи, както и сирене, а ако сте на диета, заменете ги с извара и малко копър. 

Вкусна закуска. Киноа може да се консумира и сладка под формата на каша, както и с мюсли. Ние ви съветваме да добавите към една чаша сварена киноа, кисело мляко, боровинки, годжи бери, ленено семе и разбира се подправки – канела и ванилия. С мед закуската ви става истинска бомба за успешен старт на деня. 

Вкусно предястие за лека вечеря. Ако избягвате мазното и манджите след 6 часа и ви трябва нещо по-леко, с което да заситите глада след работа или училище, без да трупате излишни килограми и да причинявате стрес на корема преди лягане, ето какво можете да си приготвите с киноа. Сварете я с една глава лук. От главата лук изрежете половинка и го задушете с малко гъби. Сложете къри и индийско орехче, а после и самата киноа с половин кафена чашка прясно мляко. Разбъркайте и поръсете пармезан накрая!

Гарнитура от киноа. Киноата върви отлично с пилешко и риба – сьомга, сом и хек. Всички варианти отлично ще се съчетаят с полупрепържена киноа, напоена в млечен сос от сметана, масло, гъби и царевица. За да балансирате вкусовете, добавете и ситно нарязани кисели краставички.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook