Подправките, които задължително да консумирате ежедневно
Публикувано от carnage89   В категория Козметика и хранене   На дата 24.03.2016 в 20:35

Ако попитате един готвач какво мисли за подправките, той ще каже, че без тях и най-скъпите и екзотични продукти не могат да сътворят перфектното ястие. Но ако попитате специалист по хомеопатия или диетолог относно тях, той ще ви отговори, че много подправки действат стимулиращо върху метаболизма, поддържат ни в добро общо здраве и дори биха могли да ни предпазят от редица сериозни заболявания, вируси и настинки. Ето ги и подправките, които задължително да консумирате ежедневно – за да ви вкусно хапването и за да бъдете здрави и красиви:

Куркума - Идеална за всякакви ястия с ориз, а също така и за приготвяне на екзотични топли напитки, куркумата е подправката с най-силни противовъзпалителни, антибактериални и антиракови свойства. Куркумата действа разхлабващо за стомаха, така че спокойно може да се ползва и от хората с възпаление на чревния тракт. 

Лют червен пипер - Хората, които обичат лютото, могат да си служат с червен пипер за приготвянето на всякакъв тип ястие. Но ползите, които той ще им донесе, не са само вкусови. Всъщност, лютият червен пипер подобрява кръвообращанието (препоръчва се за хора с разширени вени), а също така действа и като мощен антиоксидант, така че зимата е идеалната ваксина срещу грип. 

Джинджифил - След като провъзгласиха броколито и морковите за най-силните антиоксиданти и най-добрите продукти за превенция от рак, дойде ред и на джинджифила. Той има същите свойства, но освен това спира болката от раз. В допълнение, подправката е чудесна за справяне с възпалено гърло, а също така и за премахване на бактерии от стомашно-чревния тракт. Ако ястията с джинджифил не ви понасят, можете да си направите чай от него и да добавите захар, за да се възползвате от всичките му ползи върху организма.

Канела - Сладката подправка бори високото кръвно налягане и е любимата подправка на диабетиците. С канела можете да нормализирате хипертонията и същевременно с това да си имате оправдание за десерти, като например такива включващи не само подправката, но и мляко и мед! Между другото, според наскоро проведени проучвания, канелата влияе отрицателно срещу всички нарушения в ДНК-то на човека, предизвикани най-вече от джънк фууд и нездравословни сладки изделия.

Розмарин - Отличен за всякакви зеленчуци и ориз, а също така и за марината на меса, розмаринът ще ви отърве от хроничните възпаления, някои дерматологични промени като например екзема, а наред с това и ще ви пази от настинки и грип през зимата, когато те са в повече.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook