Първият в света таблет за незрящи е дело на българи!
Публикувано от admin   В категория Технологии и интернет   На дата 10.07.2015 в 13:56

Българите може и да сме критични към себе си и случващото се по нашите географски ширини, но когато става въпрос за откритие или достижение, коренящо се именно тук, няма как да пропуснем да похвалим, хората, които са го заслужили. Днес, сме горди да ви обявим, че първият в света таблет за незрящи не само е вече факт, но е и създаден от нашенци. 

Проектът е дело на българските учени от компанията за иновации и нови технологии Blitab. Всъщност, този проект е и сред шестте селектирани най-добри представители в категорията иновации на годината, които френското издание Le Monde подбра след щателно проучване и оглеждане на всеки един от кандидатите. Самият конкурс се проведе съвсем наскоро – в края на месец юни във френската столица Париж. Събитието – Hello Tomorrow Challenge – бе ознаменувано с много други изключителни проекти, но таблетът за незрящи категорично обра овациите и благоволението на журито. 

Прототипът на Bitlab представлява класически таблет с не толкова класически механизъм. Той има възможността да покаже цял уеб сайт. Разбира се, таблетът работи изцяло върху похватите на Брайловата азбука. По проекта се работи от 2012 година, а финализирането му стана в началото на тази година. Главният ръководител на процеса по изграждане на таблета е Кристина Цветанова. Тя е виден кадър от катедрата по Индустриално инженерство към СУ „Климент Охридски”. 

Идеята за създаването на този таблет изниква в съзнанието на Кристина съвсем случайно – след като се запознава със свой студент, който има проблем със зрението и който й показва нагледно колко неправилен и неточен е преводът, създаван посредством електромеханичните устройства, работещи на основата на Брайловата азбука. Нещо повече – тези инструменти са изключително скъпи и Кристина взима решение да създаде един напълно достъпен, но и оптимално работещ таблет, който да може спокойно да се използва от незрящи хора.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook