Най-важните минерали за нашето здраве
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 24.09.2015 в 15:38

Тялото ни се нуждае от определени вещества, които да го поддържат в перфектна форма и които да държат болестите и бактериите далеч от нас. Разбира се, най-важните съставки, които приемаме директно или под формата на хранителен продукт, са витамините и минералите. Интересен обаче е фактът, че когато става въпрос за витамини, ние всички знаем кой какъв е, за какво помага и откъде да си го набавим, но стане ли въпрос за минерали, ние вече не сме толкова информирани. Точно поради тази причина, днес ще ви разкажем за най-важните минерали за нашето здраве.

Цинк. Наричат го минерала на живота, тъй като той носи плодовитост и енергичност, а двете по един или друг начин са свързани с нашото общо здраве и репродуктивност. За да си набавите повече цинк, яжте агнешко, пилешки и говежди дреболии, тиквени семки, кедрови ядки, фасул, грах, овесена каша, яйца, горски гъби, херинга, скумрия.

Селен. Той се грижи за прогонването на най-вредните метали и неприятни токсини от вашето тяло. Ако приемате достатъчно селен по време на зимния грипен сезон, ви е почти на 100% гарантирано, че няма да са разболеете. В тази връзка, селенът е най-добре да се приема в чиста форма, но можете да го откриете и в рибните дарове, различните риби, водорасли и изобщо морска храна. 

Желязо. Много е важно да приемаме желязото, защото то ни държи силни и умни. Неговите основни функции са свързани с мозъчната и двигателната ни дейност, а предимно може да го получите в стабилно количество в тялото си, ако наблегнете на следните хранителни продукти: месо, черен дроб, елда, бобови, спанак. 

Натрий. Смята се, че той ви държи концентрирани и ви прави по-гъвкави, но наред с това функцията му е да нормализира нивото на течности и киселини в организма ви. Всички тези функции са важни поради причината, че те обуславят най-често срещаните болести при човека. Набавете си натрий със следните храни: зеленчуци, бирена мая, сусам, житни култури, сирена, сушени плодове и кореноплодни. 

Калций. Ако ядете достатъчно мляко и млечни продукти (особено сирене), риба, месо, зелени зеленчуци, сусам, фасул, грах и тофу (соево сирене), ще си осигурите достатъчно калций, а той ще ви даде здрава костна система, перфектни зъби, красива коса и нокти и какво ли още не. Всъщност, калцият е един от най-благоприятно въздействащите минерали за човешкото тяло – особено в ранна възраст, когато се развива или при жените, докато са бременни.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook