Кой тип интелигентност притежавате?
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 12.10.2015 в 12:10

Когато твърдим, че някой е умен, адаптивен, комуникативен и начетен, най-често използваме думата интелигентен. Но психолозите наскоро направиха доста детайлна разбивка на понятието интелигентност, като с това си свое начинание те изведоха няколко различни типа интелигентност. Кой тип интелигентност притежавате вие ще разберете след като и се запознаете с тях един по един!

Лингвистична интелигентност. Чисто и просто, силата на хората, които я притежават, е в думите. Когато те са изправени пред дискусия или писмена задача, тези хора буквално прегазват всичко, през което преминават и никой не може да се мери с уменията им. Разбира се, личностите с лингвистична интелигентност, освен това, са невероятни лингвисти и най-често са политици, адвокати, журналисти, писатели или рекламисти. 

Логико-математическа интелигентност. Това в днешно време са факирите на новите технологии. Аналитичното им мислене обаче ги прави и отлични икономисти, а сметките за тях са детска игра и в много случаи дори забавление, но и е тежка работа, с която не могат да се справят.

Музикална интелигентност. Ясно е, че тук става въпрос за хората със слух, уникални певчески умения и невероятни виртуози на един или друг инструмент. Особено типично за тези хора е и, че те в много случаи се доближават до гения и тук съвсем не става въпрос за всеки, който смята, че е добър в пеенето, а по-скоро за брилянтни, уникални изпълнители!

Телесно-кинетична интелигентност. Казват, че спортистите не трябва да са кой знае колко умни и затова най-често са неуки и глупави. Но в това твърдение има нещо сбъркано. Наистина, спортистите не държат да имат кой знае колко високи степени на образование, но това съвсем не значи, че са глупави. Всъщност, интелигентността им е особено рядка и малко хора я имат. Те имат логическо и креативно мислене в едно, но просто то изцяло е насочено по посока движение на тялото, разположение на елементите в пространството, умение за бързо реагиране и преодоляване на физическите закони. 

Визуално-пространствена интелигентност. Типичното за тези хора е, че те могат да запомнят хиляди неща само с един поглед и, че когато трябва да анализират ситуация, за тях това е особено интригуващо, но и лесно. За тях е класическо и умението да подбират дизайн за отделните неща, както и да подхождат правилно, когато са изправени пред избор от няколко варианта за действие. 

Емоционална интелигентност. Това са хора, които могат да намерят общ език с останалите. Те притежават междуличностна интелигентност, но също така и богат душевен мир, който прави комуникацията с околните лека, лесна и винаги успешна. 

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook