Кои са най-състаряващите хранителни продукти?
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 07.12.2015 в 16:39

Ако някои хранителни продукти за вредни за добрата фигура, кожа или коса, то има и такива, които преждевременно ни състаряват. Става въпрос за изключително вредни храни, от които най-добре е да спрем да се лишаваме, ако искаме да запазим естествената си красота, сияние и младост за максимално време. Днес, ще поговорим именно за тях – за едни от най-разпространените състаряващи хранителни продукти. Ето ги и тях...

Захар. Това е продуктът, който съсипва и кожата, и тялото, като ги състарява. Действието на захарта се свързва най-вече с нарушаването на процесите в тялото, от които се стимулира възстановяване на клетките и производството на колаген и еластин. При всички случаи, захарните изделия не са най-добрите алтернативи за здравословно хранене, защото в тях няма кой знае какво здравословно, а само състаряващи фактори за целия ви организъм. 

Алкохол. Няма спор, че чаша вино или бира на ден са полезни – всяка от напитките със собствените си благоприятни за тялото и имунитета функции. Но некачествения и най-вече твърдия алкохол са повече вредни, отколкото полезни. Състаряващото действие на алкохола се свързва предимно с дехидратацията, която причинява, а тя неимоверно води до образуване на бръчки

Сол. Освен твърде много сладко, не трябва да ядете и прекалено много солено, ако искате да запазите своята младост за по-дълго време. Солта създава подпухнал вид, включително и торбички и тъмни кръгове под очите, но освен това и намалява двигателните функции на човека, а също така и действа отпускащо на кожата. Солта обаче не трябва изцяло да се изключва от трапезата ви, а просто да се консумира с граници. Добра алтернатива за солене на ястия – особено на месо и ориз – е соевият сос, който е мощен антиоксидант, способен да повлияе и върху някои от вредните последици на солта сама по себе си. 

Безалкохолни напитки. Всичко – от колата до натуралните сокове – сред безалкохолните напитки намалява силата на костите и мускулите, разваля стомаха и води до бързо състаряване на кожата. Това действие се дължи на фосфорната киселина, основна съставка в безалкохолните напитки. Ако прекалявате с тях, ще изглеждате доста по-стари визуално, защото те намаляват и функцията на клетките да се регенрират и самовъзпроизвеждат. 

Вредните наситени мазнини. Най-много от тях има в кокосовото масло. Митът, че той е добър и полезен източник на био мазнини се разпространи в областта на диетите, но ние ви съветваме да го избягвате, защото и той действа доста състаряващо на кожата. Освен това, макар и по-калоричен, зехтинът си остава най-полезната мазнина за готвене и консумиране на салати под формата на дресинг.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook