Какво да добавим към шепата от лекарства, когато ни покоси грип?
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 22.10.2015 в 14:28

В тежкия сезон на вирусите и гриповете сме. Ако по един или друг начин не сме успяли да се предпазим от тези така неприятни болести, ясно е, че посещението при лекаря ви е задължително. Каквито и поддръжници да сме на народната медицина и бабините рецепти срещу настинки и простуди, с тези остри вирусни инфекции шега не бива. Единствено и само вашият лекуващ лекар е наясно дали можете да се разминете с приема на антибиотици, или дали тези силни лекарствени средства ще са задължителни за вашето скорошно оздравяване. Все пак, ако това се случи и на вас и ви предпишат една торба лекарства, съвсем не е лошо, а даже е препоръчително, да се подсилите и с наличните от народната ни медицина средства за бързо укрепване на организма и за борба срещу бактериите и инфекциите. Ето какво да добавите към шепата от лекарства, когато ни застигне грипът...

Сън. Сънят лекува всичко, а когато сте болни той ускорява процеса по възстановяване. За нищо на света не подценявайте възможността да си вземете болнични или да отсъствате от училище. Използвайте времето максимално, като увеличите дневната доза сън с поне 50%. Така, тялото ви ще се зарежда със сили всеки път след като се събуждате отпаднали и след като прекарате няколко мъчителни часове в инхалации, пиене на чайове, потене и т.н.

Топли душове. По принцип, горещите душове не са от най-полезните неща на света, по принцип. При грипа важи същото, колкото и да не ви се вярва. Истината е, че когато ви покоси подобна болест, най-добре да намалите посещенията в банята – дори да се потите от високата температура – и да го правите умерено, но само с топли душове, т.е. никаква студена или гореща вода, камо ли пък киснене във ваната. 

Чайове. Когато сме болни, самото потене, за което стана дума на няколко пъти вече, изхвърля вредните бацили от тялото ни. Същото става и когато изхвърляме вода по естествен, пикочен път. Затова и са толкова важни течностите, когато се лекуваме. Но ако самите течности са вкусни и ползотворни за гърлото и имунитета билки, ефектът на чая става още по-осезаем. Стремете се да пиете следните растения и отварите от тях: бъз, жълт кантарион, мащерка, маточина, лайка, бабини зъби и други подобни. 

Добра храна за здраво тяло. Колкото и да не ви се яде, ще трябва да засилите апетита си и то със супер храни или поне с такива, богато на въглехидрати и протеини. Старайте се да ядете повече плодове, а от зеленчуците приемайте сварени или печени продукти като картофи, броколи и чушки. Избягвайте лютото, за да не раздразните допълнително гърлото и залагайте на млечни продукти, а също така и на месо – най-вече пилешка супа и печено телешко.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook