Как йогата подобрява здравето ни?
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 29.09.2015 в 12:57

От години наред се повтаря колко е полезна йогата – и то не само за перфектното ни емоционално състояние, но и за здравето. Проведени са десетки изследвания в тази област и в крайна сметка стана ясно, че йогата може да бъде един универсален лечител за човешкото тяло. По-конкретно – вижте по какъв точно начин йогата ни помага да подобрим състоянието на здравето си сега. 

Подобрява дишането. А тази полза се разклонява в две предимства, които почти винаги можете да извлечете от йогата – без значение на кой етап от развитие сте и какъв тип йога предпочитате. От една страна, по този начин вие контролирате стреса, като не му позволявате да влияе негативно на дадени органи в тялото. От друга страна, състоянието и капацитетът на белите ви дробове значително се подобрява. 

За силно сърце и кръвоносна система. Йогистите са на мнение, че основната полза от тяхната дейност е подобряването състоянието на кръвоносната система, както и на сърдечно-съдовата активност. Йогата кара богатите на кислород бели кръвни клетки да започнат да се движат по-бавно, респективно да изпълняват функциите си перфектно, без пропуски. 

Укрепване на мускулатурата. Много от йоги позите и упражненията са замислени така, че да натоварват и развиват абсолютно всеки мускул в тялото. Когато те са използвани едновременно, самото ви тяло започва да става все по-силно и дори гъвкаво. В последствие, хората, които практикуват йога, са по-издържливи, а мускулите им не се поддават на случайно оказано напрежение. 

Регулиране на теглото. Йогата е подходяща и за отслабване, и за поддържане на нормални килограми. С йога можем спокойно да избегнем голямото напрежение от фитнес упражненията, но наред с това и да намалим наднорменото тегло, както и високият холестерол. Едва ли някога сте виждали дебел йогист. Ще ви кажем едно – няма и да видите, защото като подсилваща тонуса на човешкото тяло, йогата в един момент започва да поддържа статуквото на перфектното ви тяло и здраве. 

Срещу хипертония. Хората с високо кръвно налягане, които нямат време за упражнения и фитнес, задължително трябва да обмислят йога по 30 минути дневно като вариант. Истината е, че тя е страхотна алтернатива срещу хипертония и след като се постигнат необходимите цели и лечебни задачи, положителното й влияние върху кръвното налягане продължава. Хората с хипертония се нуждаят, между другото, в по-голяма степен именно от такъв по-неинтензивен спорт, отколкото от активна спортна програма, например. 

Както виждате, йогата  носи редица ползи за човешкото тяло. Така че ако още не сте започнали да я практикувате, сега е моментът!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook