Как да си набавим пълноценен сън, макар и за малко часове?
Публикувано от carnage89   В категория Здраве и спорт   На дата 23.03.2016 в 18:07

Според Световната Здравна Организация оптималната продължителност на съня вечер не трябва да пада под 8 часа. Но ако се върнем в реалността, всеки от нас ще потвърди, че това е мит, невъзможно да се изпълни поради забързаното ни и динамично ежедневие. Ако ни останат 6-7 часа сън, ще бъдем щастливи, но често стигаме и под тази граница, т.е. до дъното на критичните 4-5 часа сън. Можем ли да живеем по този начин, без да навредим на здравето си? Можем ли да си набавим пълноценен сън, макар и за малко часове? Всъщност, можем! Вижте как да го направите и вие...

Слушайте тялото си - Ако се насилвате да си лягате рано и да ставате рано, нещата няма да са кой знае колко по-добри в сравнение с редовния ви 6-часов сън. Затова е препоръчително да си лягате тогава, когато ви се приспи. Това е простичко правило и лесно се спазва. Освен това, макар и в началото да ви е трудно да ставате рано, ако следвате точно определен график, рано или късно ще свикнете, 6-часовият сън ще се превърне в рутина за вас. 

Не си лягайте непосредствено след работа или друго натоварване - Всъщност, под натоварване разбираме дори и домакинска работа...На тялото и съзнанието е нужно да се ориентира към леглото, да се настрои, т.е. да си почине преди почивката. По този начин сънят ви наистина ще е пълноценен, та макар и да трае 5-6 часа. 

Не заспивайте пред телевизора - Не просто няма да заспите веднага, та дори и да се изморите, но и ще страдате от цялото вредно влияние на всички лъчи, излъчвани лъчи от екрана. Доста по-добре е да послушате музика – релаксираща и успокояваща – преди да се отправите към леглото.

Не прекалявайте с отоплението в спалнята - Истински мит е, че трябва да отоплявате най-много спалнята у дома. Всъщност, сънят е здравословен, когато температурата е по-ниска от останалите стаи. Така ще заспите по-бързо, а и ще се събудите по-бодри, защото сънят ви ще е дълбок и спокоен.

Пробвайте с медитация - Сутрин и вечер, медитацията ще пречисти съзнанието, ще ви успокои и допълнително ще ви зареди, а и дори ще накара тялото ви да се отпусне, та да бъдете във форма за нови предизвикателства, след като станете от леглото. Не подценявайте медитацията в своето ежедневие, защото озвен за пълноценен сън, тя ви помага да поддържате духа и тялото в перфектни състояния.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook