Как да разпознаем скритата депресия?
Публикувано от admin   В категория Други   На дата 07.12.2015 в 16:24

Някога случвало ли ви се е без причина да се разтревожите за свой близък? А имали ли сте моменти, в които сякаш нещо ви убягва и сте убедени, че човекът, който бе така мил и искрен с вас, сякаш се е дръпнал, крие нещо, затворил се е в себе си? Всъщност, вашите тревоги не са безпричинни. Много е вероятно да ви убягва синдромът на така наречената скрита депресия. Освен че депресията е душевно състояние, съпроводено с много мълчание и потиснатост, когато тя е скрита, нейните знаци, в действителност, трудно се различават. От друга страна обаче това е задължително, ако искате да помогнете на човека до себе си, ако сте решени на всяка цена да го издърпате от дупката, в която е попаднал. Как да разпознаете скритата депресия, за да вземете мерки и да се притечете, докато е време, на помощ? Ето тези знаци са достатъчно красноречиви за наличие на емоционален проблем от този род...

Спонтанна агресия. Понякога дори тя се проявява при хората, които по начало са по-кротки и добри. Именно те, когато изпаднат в депресия, отприщват чувства, които или никога не са изпитвали, или са таяли твърде дълго време. В тези моменти хората със скрита депресия става нападателни, заядливи и бързо се палят от най-малкото нещо. 

Започват сами да се изолират. Въпреки че самата скрита депресия се дължи на загуба на човек (или поне на вниманието му) в 80% от случаите, тя може да доведе и до самоизолация. Хората с тези състояния умишлено избягват все по-често компании, стараят се да са постоянно сами и не търпят каквато и да е намеса в личното им пространство – говорим за постоянство в пазенето на личното пространство като нещо свещено и недосегаемо. 

Постоянна умора. Тъй като според учените голяма част от душевните разстройства се дължат на вътрешни възпалителни процеси, зародили се от бактерии или токсини, то тогава няма как скритата депресия да не съсипе и тялото. Точно това се случва и с такива хора – те изпитват постоянна умора, някои се оплакват от силни болки, каквито всъщност не изпитват и дори развиват хипохондрия.

Невъзможност да определят състоянието си. Най-често човек със скрита депресия ще каже, че му няма абсолютно нищо, или в най-добрия случай, че не знае какво точно му е, ако се загрижите за състоянието му. Поради силната тревога и отчаяние, той или тя ще бъде в състоянието на апатия и затова и мозъкът му / й няма нормална дейност и функционалност, за да разсъждава. 

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook