Как да подобрим храносмилането си?
Публикувано от admin   В категория Козметика и хранене   На дата 14.12.2015 в 15:16

За някои хора доброто храносмилане е само предпоставка за по-добра фигура, бързо горене на калории и отлична подвижност, но всъщност, ползите от такъв плюс в организма са доста повече. Ще го кажем така: ако храносмилането ви не е в норма, възможни са сериозни проблеми като синдром на раздразнено дебело черво, язва, кулит, постоянни спазми в корема, хронични смущения на червата и т.н. Накратко, това, което се опитваме да ви кажем, днес, е, че е време да вземете мерки да подобрите храносмилането си. Ето как да го направите в няколко прости стъпки:

Увеличете приема на вода. Експертите са на мнение, че повече вода дават повече стимули за добро храносмилане. Оптималното дневно количество вода, което е правилно да приемате, е от 2 до 3 литра. Тук е мястото да отбележим, че колкото повече тежите, толкова повече и вода трябва да пиете. Обратното също важи – слаби и ниски хора трябва да се въздържат да надхвърлят прием от 3 литра вода, защото могат да развият хронично задържане на течности, от което пък ще получат неприятно подуване. 

Повече движение. Спортът не само гори калории и превръща мазнините в мускули, но също така и спомага за подсилване на метаболизма, от което следва и друг верен извод: спортът стимулира храносмилането. Ако тренирате дори само по 30 минути всеки ден, храносмилането ще бъде подобрено при вас само за месец. 

Яжте храни с повече фибри. Именно фибрите са причината за перфектно и бързо храносмилане. Затова е добре да приемате повече храни, богати на фибри. Отлични примери за целта са всички зърнени култури, ядките и сушените плодове. В месата и рибата липсват почти всякакви фибри. 

Намалете количеството на мазнини. Мазното трябва да бъде сведено до минимум, но под мазнини нямаме предвид полезните омега 3 и 5 мазнини, които са доста полезни за правилното храносмилане в човешкото тяло. Мазнини има не само в меса, но и в много сладкарски изделия и млечни продукти, като най-много такива има в храните за бързо хранене. 

Намелете стреса. Стресът е основният проблем за нормалното храносмилане. Той го подтиска и създава точно онези спазми, за които говорихме по-горе, защото въпреки че тялото ви има нужда и готовност да обработи храната, не може да го направи поради токсините в нервната система, появили се именно от вашата тревожност и безспокойство. Пробвайте да гледате философски на нещата, да не приемате навътре обидите и критиката и да виждате хубавото дори в най-лошото.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook