Искате да сте ранобудни и енергични? Кликнете тук!
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 25.08.2015 в 13:30

Някои хора просто не могат да стават рано! Това е тяхното обяснение за вечните закъснения и това е причината им да са почти цял ден скапани и с липса на каквото и да е желание да бъдат бодри и активни през деня. Разбира се, най-лесно е да се оправдаваме с подобен навик, но по-оптимално е просто да го променим. Истината е, че има начини да станете по-ранобудни и енергични. И дори да си мислите, че сте обречени и винаги ще пропускате половината ден в леглото или по-лошото – ще получавате постоянно лоши погледи било от учителите, или от шефовете си – дълбоко се лъжете. Ако искате да промените всичко това, на правилно място сте. Сега ще разберете как да се научите да ставате по-рано или поне на време, а освен това и да сте далеч по-активни през целия работен ден, отколкото сте сега. Искат се малко усилие и спазване на определени техники, за които именно в момента смятаме да поговорим. 

Започнете с по-ранен час от обичайния, но малко по-късен от нужния. Какво имаме предвид? Просто ако искате да промените графика си и от тук нататък всеки ден да бъдете вече готови за деня около 6 часа, не настройвате веднага алармата за 6 и 10, но и не се оставяйте да спите чак до 8. Напротив – стартирайте с малко по-ранни часове в началото и градирайте. Пробвайте една седмица със ставане в 7 и 15 и в последствие преминете на 6 и 30, а накрая и сами ще се събуждате в 6!

Не заспивайте нито твърде рано, нито твърде късно. Някои хора си мислят, че ако си легнат в 8 вечерта, бързо ще привикнат да се събуждат в 6. Да, обаче организмът е особена машина и тя трябва да са адаптира постепенно, т.е. да бъде смазвана. Ако си лягате прекалено рано, ще изморите тялото рано и или ще будувате нощем. Ако обаче си лягате в нормални часове на нощта – след 11 часа вечерта, но изморени или след тренировка, за организма ви ще бъде напълно естествено да се събужда в по-малките часове на деня. 

Внимавайте с вечерята си. Колкото по-мазни и тежки храни консумирате пред лягане, толкова по-трудно ще заспивате и толкова по-нездравословен става съня ви. Затова забравете за пържените картофи и сладкишите и преминете на салати и леки сандвичи. Твърде витаминозните продукти, между другото, макар и полезни, също не са много ползотворни за времето преди сън, защото те стимулират метаболизма и през цялата нощ  организмът ви ще работи, т.е. няма да можете да се наспите на спокойствие.

Стартирай деня подобаващо. Това също е ключов момент, защото начинът по който ще се събудиш в първите дни на адаптация ще определи и вашата цялостна нагласа към по-ранно ставане. Най-добре, първото нещо, което ще изпиете след отварянето на очите след сън, да е вода. Така ще накарате организма ви да се събуди без стрес, а след това вече можете да преминете към кафе или черен чай с подходяща здравословна закуска!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook