Интересни и неизвестни факти за любимата ни пица
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 02.09.2015 в 12:47

Всички обичаме пица, но малцина от нас знаят малките й тайни и историческите й развития през вековете. Днес ще се спрем на няколко супер интересни и неизвестни за повечето от вас факти за любимата ни пица. Та нали трябва да знаем какво ядем, защото човек е това, което яде! А пица похапва всеки.

За популярната пица маргарита. Името й произлиза от италианската кралица Маргарита. Тя е известна с това, че по време на нейното царуване използва трибагреника на страната си – зелено, червено и бяло – като символ на обединението и не изпуска и един повод да го припомни на своите поданици. А самата пица, приготвена от продуктите със същите три цвята – моцарела, босилек и доматен сос – е била кръстена по онова време именно на кралица Маргарита и нейните любими национални нюанси. 

Пицата не само си има своя вековна история, но дори и историци, които пишат за нея сякаш тя е важно събитие за Италия.

Нещо повече – в миналото пицата си е имала дори свой постоянен и запален биограф. Той се казва Франческо де Буркард и е познат в Италия като човекът, който години наред събира данни и исторически факти за местното ястие в няколко свои томове. Книгата сама по себе си не е кръстена в някой типичен готварски слоуган, а носи името Обичаи и привички от Неапол и околностите. Все пак, писанието носи предимно рецепти и истории за ястието, защото, знаете добре, сред основните обичаи на неаполския регион са събирането на традиционните рецепти за пица от цяла Италия. 

Пицата в началото е била поднос. Точно така започва историята на пицата. В зората на появата й в местната кухня на Италия тя е представлявала поднос, върху който са се подреждали основните ястия за трапезата. Хубавото на този поднос, разбира се, е бил фактът, че сам по себе си той е можел да бъде изяден също, а освен това по нищо не може да се мери с повечето от основните блюда!

Но първите корени на пицата не са в Италия, а в Египет. Основата за пицата – тънкото и вкусно тесто, започва своята история не в Италия, а в Египет. Разликата е, че древните египтяни не са отрупвали хрупкавото тесто с толкова много деликатеси, както го правели по-късно, а и до сега италианците. За Египет пицата била по-скоро вид хляб, който се правел от почитания от тях вкусен и здравословен лимец. 

До 19 век пицата съвсем не е най-изисканата храна. Напротив – тя е била основно блюдо за простолюдието, но част от придворните започват все по-често също да я консумират и в крайна сметка, пицата се превръща в любимо, основно и повсеместно ястия за цяла Италия!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook