Идват празници – вижте как да се ограничавате в покупките!
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 12.12.2015 в 15:29

Идват коледните и новогодишни празници и по традиция ние се замислихме за нещата, за които трябва да внимаваме особено много по време на тези малко по-еуфорични и емоционални дни. Такава ситуация, безспорно, е пазаруването на подаръци, което често дори преминава и в пазаруване за собствени подаръци, в угаждане и в прекаляване с щедростта и харченето на пари. Импулсивните покупки, в действителност, са доста често срещано явление по време на празниците, така че няма да е излишно да започнете да се въздържате от тях или поне да не преминавате границите на разумното, малко по-емоционално състояние в магазина около Коледа и Нова Година. Ето нашите съвети по повод въздържането на свръх консумация в търговските центрове, моловете и бутиците в края на годината.

Пазарувайте в брой, а не с карта. Дебитната или кредитна карта е като бездънна яма за вашата неустоима шопинг мания. Винаги е лесно да купиш още и още нещо, докато ако имате пари само в брой, ще знаете до къде трябва да се ограничавате. 

Установете бюджет, който да не превишавате. Същото важи и за тази хитринка за избягване на прекалено много харчене около празниците. Ако си поставите сами граница, ще има какво да ви възпира да не похарчите всички си пари за подаръци и за самите вас. 

Давайте си време да обмислите дали да купите нещо извън магазина. Когато е пред вас дадена рокля или каквато и да е друга стока, трудно може да й се устои, но ако си дадете шанс да премислите логично на нещата, т.е. извън територията на магазина, може и да съумеете да постъпите разумно и да се въздържите от свръх потребление. 

Не излизайте за подаръци без списък. В случай, че имате представа какво на кого ще купувате като подарък или какво ще е менюто ви за празничната трапеза, спокойно можете да си съставите освен бюджет, и списък с нужните продукти, както и с евентуалните идеи за подаръци.

Когато получите пари за харчене, заделете малка сума от тях за други цели или за черни дни. Празници са и е напълно нормално да ви се харчат пари, но не е нужно да профуквате всичко, нали? Затова е добре, когато се сдобиете с някаква сума, да я разпределите и мислено, и физически на отделни места. Например, сложете известна сума за подаръци и отделете другите за новогодишната нощ, а защо не дори и за разходи, които ще ви очакват в началото на идната година.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook