Грешки с прането, които е време да спрете да правите
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 29.11.2015 в 16:14

Прането е основна грижа за дрехите, която ако правите неправилно, ще рискувате да бъдете задължение твърде често да подменяте гардероба си. Грешките в прането обикновено са сериозни и доста неприятни, защото водят до скоросотно изтощаване или директно – до тяхното моменто унищожаване. Затова е и толкова важно да прочетете следващите редове и да разберете кои неправилни подходи и действия е нужно веднага да елимнирате от традиционната си процедура по изпиране на дрехите. Ето ги и съответните грешки, за които говорим.

Не премахвате предметите, останали по джобовете. Всичко излишно задължително трябва да бъде отстранено от джобовете на вашите дрехи. В противен сличай, предметите, които ще попаднат в пералнята заедно с текстила – особено металните – могат сериозно да навредят на цветовете и на нормалното pH на различните материи. В много случаи такива грешки стават фатални и последствията им не могат да се заличат.

Смесване на цветове и материи. Освен класическото правило за разделно пране на цветно, бяло и черно, трябва да обмислите и дали правилно съчетавате материите. Така например, вълна и велур се перат на по-леки програми, а често най-добре и на ръка, отделно от памука и синтетитката. Спалното бельо и хавлиите също е по-добре да перете в отделни перални. 

Не слагаме омекотител. Макар преди това да е било лукс, днес слагането на омекотител е задължително. Този допълнителен препарат дава повече нежност при допир на самата дреха, но и запазва плътността й такава, каквато е била първоначално в магазина, откъдето сте я закупили. Добре е омекотителят и прахът (гелът или капсулата) за пране да са от една и съща марка, а даже и серия, за да комбинирате идеално качествата на отделните препарати. 

Забравяме да четем етикетите. Те са поставяни именно за това – да указват как се пере дадена дреха, за да сте наясно и как да я предпазите от евентуално унищожаване. Не подценявайте и другите указания на етикета – например, какви препарати не трябва да се ползват, както и как най-добре да ги гладите, след като изсъхнат. 

Не правим тест на дрехата. Той се прави, за да видите дали боята й не пада. Ако пропуснете тази част от прането, рискувате да боядисате всичко в един цвят и да развалите перфектно изгражданата ви с години цветна гама в собствения ви личен гардероб. 

Прекалено много дрехи в една пералня. Никога не тъпчете пералнята. И тя си има свой лимит и когато го надхвърлите, перилнтие препарати стават недостатъчно, а дрехата не се изпира.

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook