Бъз – едно растение, множество приложения!
Публикувано от admin   В категория Любопитно и забавно   На дата 21.07.2015 в 11:57

Бъзът е уникална билка, която, за щастие, вирее съвсем свободно и по нашите географски ширини. Може би, някои от вас вече са я опитвали под формата на сок и трябва да си признаем, че той е изключително вкусен, тонизиращ и разхлаждащ – не случайно някои от нашенските марки за бира я включиха и в рецептата си за плодова бира. Но знаете ли, че това растение има изключително много ползи? Наясно ли сте с лечебните приложения на бъза? Ако не, то тогава ви е време да разберете, защото точно сега е и сезонът на бъза!

Срещу невроза. Според древни и тайни рецепти, чаят от цветята на бъза се ползва за успокояване на нервната система. Някои специалисти в областта на хомеопатията твърдят, че този лечебен чай намалява симптомите на неврозата само за няколко месеца прием, което е и идеалният заместител на скъпите и супер опасни лекарства

При грип и настинки. Същият този чай, за който споменахме по-горе прочиства и дихателните пътища, намалява кашлицата само с 1 ден постоянен прием, а освен това и сваля високата температура. Е, вече знаете какво да пиете при грип и настинки, а защо не и при ангина и бронхопневмония?

Външно и локално приложение на бъза. Отварата от тази билка може да се използва и за намаляване на инфекциозни процеси в очите, за обриви от всякакъв тип, за зарастване на отворени рани без риск от възпаление, за хемороиди, за кожни възпаления, екземи и дори акне!

Бързо подсилване на имунната система можете да постигнете, ако се спрете на черния бъз, който има силно антиоксидантно действие върху целия организъм. Черният бъз за по-добър имунитет се приема под формата на сок и трябва да повторим – той е много вкусен и идеален за летните горещини, когато ни трябва повече енергия!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook