7 Доказани полезни свойства на чая
Публикувано от admin   В категория Здраве и спорт   На дата 22.11.2015 в 15:58

От векове наред чаят се е смятал не просто за вкусна напитка за ободряване, но и изключително полезна, пристигаща с много различни здравословни свойства. Чаят наистина е незаменима част от менюто ни и колкото повече го консумирате, толкова повече и ще усещате страхотните му ползи.  Днес, ще говорим именно за тях. Ето и  най-често срещаните и споменавани 7 доказани полезни свойства на чая, от които да се мотивирате да го пиете редовно – без значение от това какви точно са вкусовите ви предпочитания – черен или зелен, билков или плодов. 

Предпазва от неврологични и дегенеративни заболявания (Алцхаймер). Години наред учените провеждали изследвания относно това дали чаят е наистина толкова силен антиоксидант, че дори да влияе толкова положително на нервната система. В крайна сметка, те стигнали до извода, че болести като Алцхаймер могат да бъдат избегнати, ако пиете редовно и качествен чай. Учените са още на мнение, че най-силни в това отношение са зеленият и черен чай, но и много негови билкови алтернативи влияят по същия начин. 

Същите свойства на кафето, но с по-мощно действие и по-лек за стомаха. Да, точно такъв е чаят и затова с него можете успешно да засилите метаболизма, както и да успокоите нервите и мускулите след дълга тренировка или друг вид физическо изтощение. Но освен това, с чай няма да навредите нито на съня си, нито на стомаха. 

Успешно намалява риска от сърдечни болести. Най-силно чаят се проявява в намаляването на риска от инсулт и инфаркт. Достатъчни са 1-2 чаши дневно да ги предотвратите – дори вече да имате известни проблеми със сърцето. 

Отличен източник на витамини и минерали за костната система. Повечето костни болести се влият ползотворно от чая. Според учените, чаят има уникално подсилващо действие за цялостната костна система, което неименуемо го прави полезен и за зъбите, както и за добрата хигиена на устната кухина. 

Силен имуностимулатор. Вместо да се тъпчете с лекарства, най-добре се предпазвайте от настинки и грип с обикновен билков чай. Той убива токсините и създава преграда за инфекции от всякакъв род. 

Дълбока хидратация. Ако тялото или кожата на лицето ви често се дехидратират, чаят успешно ще се справи и с този ваш проблем. Хидратантните му свойства се проявяват доста бързо, след като започнете редовната му консумация, което означава поне един път дневно. 

Усмивки и страхотни емоции. Това са основните свойства на чая и ако започнете да го пиете редовно, усмивката ви наистина няма да падне скоро от лицето ви!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook