Pages: 1
#1 2013-02-18 15:25:47
Re: Toп храните според списание ТIME
Преди няколко седмици сп. "TIME" публикува списък на най-полезните храни на всички времена. В класацията са включени 31 храни от всички хранителни групи, но аз ще ви разкажа за 7 от тях, които заслужават първо място.
Сьомга
Рибата с оранжево-червен цвят, особено когато не е отглеждана във ферми, е много богата на омега 3 мастни киселини и витамин D. Омега 3 мастните киселини поддържат настроението, грижат се за сърцето и предпазват от стареене. Често приготвям повече за вечеря, за да имам и за работа на следващия ден – студената сьомга е много добро попълнение към богата зелена салата.
Зехтин
Предполага се, че именно зехтинът е причина за успеха на доказалата се "Средиземноморска диета" – заради мононенаситените мазнини, антиоксидантите и съдържанието на витамин Е. В народната медицина се използва като противовъзпалително средство, а в козметиката се прилага за овлажняване и успокояване на суха кожа. Добавяйте малки количества студено пресован зехтин в салати и избягвайте да го загрявате на висока температура.
Сладки картофи
Заради бета каротина, тези картофи имат цвят и вкус, близък до този на тиквата. Полезни са за кожата, очите, сърдечносъдовата система. Благодарение на високото съдържание на калий са много подходяща храна за хора с високо кръвно налягане и за спортисти. Нарежете ги на тънки парченца, овкусете ги с кокосово масло и сол и ги изпечете за няколко часа на ниска температура или бързо ги сварете на пара и намачкайте с масло - за страхотна гарнитура.
Телешко
Телешкото месо доставя всички есенциални аминокиселини, В витамини, желязо, магнезий, цинк. Няма по-добра храна за хора с анемия или хронична умора. Ако ви е трудно да го приготвяте, правете телешко варено или смилайте месото за кюфтенца. Не всеки иска да се нагърби с приготвянето на стек, но това не е причина да се отказвате.
Червено цвекло
Цветът му подсказва, че ‘’засилва’’ кръвта – цвеклото наистина стимулира червените кръвни телца и помага за детоксикация на черния дроб. Подходящ е и за жени, които планират бременност – заради фолиевата киселина. Яркият корен се бори и с рак, стареене и сърдечносъдови заболявания. Изпечете го на ниска температура и направете салата с орехи, синьо сирене и зехтин или го използвайте като част от съставките за зеленчуков сок.
Кисело мляко
Няма спор – заради съдържанието на белтъчини, полезни за имунната система мазнини, и благотворни за червата пробиотици – киселото мляко е начело на класацията. Някои изследвания показват, че киселото мляко е и много добър избор за диети за отслабване. Освен кисело мляко, може да опитате и кефир, който има подобни и дори още по-интересни свойства.
Червено вино
Колкото на по-студено е отглеждано гроздето, толкова повече от полезния елемент ресвератрол ще намерите във всяка глътка. Чаша вино може да ви предпази от метаболитни заболявания, да намали стреса и сърдечносъдов риск, както и буквално да удължи живота ви поради специфични ефекти върху гените. Разбира се, всичко е хубаво с мярка.
[img]http://images5.fanpop.com/image/photos/27500000/drink-damon-salvatore-27519840-450-254.gif[/img]
Offline
#3 2013-03-09 18:21:44
- sexy_girlll
- Member
- From: ~Summer Paradise~
- Registered: 2012-03-13
- Posts: 4,219
Re: Toп храните според списание ТIME
Полезна тема.Май единственото което не ям е червено цвекло..и не пия вино;дд
[list=*]
[*]........................................................................
Let’s say goodbye
And never back again, let me cry
I wanted you, you wanted to lie
I knew that it would happen this way.[/*]
[/list]
Offline
Pages: 1