#1 2013-02-18 15:25:47

phoebe
The Vampire Queen
Registered: 2008-10-10
Posts: 6,340
Website

Re: Toп храните според списание ТIME

1.jpg

Преди няколко седмици сп. "TIME" публикува списък на най-полезните храни на всички времена. В класацията са включени 31 храни от всички хранителни групи, но аз ще ви разкажа за 7 от тях, които заслужават първо място.

Сьомга

Рибата с оранжево-червен цвят, особено когато не е отглеждана във ферми, е много богата на омега 3 мастни киселини и витамин D. Омега 3 мастните киселини поддържат настроението, грижат се за сърцето и предпазват от стареене. Често приготвям повече за вечеря, за да имам и за работа на следващия ден – студената сьомга е много добро попълнение към богата зелена салата.

Зехтин

Предполага се, че именно зехтинът е причина за успеха на доказалата се "Средиземноморска диета" – заради мононенаситените мазнини, антиоксидантите и съдържанието на витамин Е. В народната медицина се използва като противовъзпалително средство, а в козметиката се прилага за овлажняване и успокояване на суха кожа. Добавяйте малки количества студено пресован зехтин в салати и избягвайте да го загрявате на висока температура.

Сладки картофи

Заради бета каротина, тези картофи имат цвят и вкус, близък до този на тиквата. Полезни са за кожата, очите, сърдечносъдовата система. Благодарение на високото съдържание на калий са много подходяща храна за хора с високо кръвно налягане и за спортисти. Нарежете ги на тънки парченца, овкусете ги с кокосово масло и сол и ги изпечете за няколко часа на ниска температура или бързо ги сварете на пара и намачкайте с масло - за страхотна гарнитура.

Телешко

Телешкото месо доставя всички есенциални аминокиселини, В витамини, желязо, магнезий, цинк. Няма по-добра храна за хора с анемия или хронична умора. Ако ви е трудно да го приготвяте, правете телешко варено или смилайте месото за кюфтенца. Не всеки иска да се нагърби с приготвянето на стек, но това не е причина да се отказвате.

Червено цвекло

Цветът му подсказва, че ‘’засилва’’ кръвта – цвеклото наистина стимулира червените кръвни телца и помага за детоксикация на черния дроб. Подходящ е и за жени, които планират бременност – заради фолиевата киселина. Яркият корен се бори и с рак, стареене и сърдечносъдови заболявания. Изпечете го на ниска температура и направете салата с орехи, синьо сирене и зехтин или го използвайте като част от съставките за зеленчуков сок.

Кисело мляко

Няма спор – заради съдържанието на белтъчини, полезни за имунната система мазнини, и благотворни за червата пробиотици – киселото мляко е начело на класацията. Някои изследвания показват, че киселото мляко е и много добър избор за диети за отслабване. Освен кисело мляко, може да опитате и кефир, който има подобни и дори още по-интересни свойства.

Червено вино

Колкото на по-студено е отглеждано гроздето, толкова повече от полезния елемент ресвератрол ще намерите във всяка глътка. Чаша вино може да ви предпази от метаболитни заболявания, да намали стреса и сърдечносъдов риск, както и буквално да удължи живота ви поради специфични ефекти върху гените. Разбира се, всичко е хубаво с мярка.


[img]http://images5.fanpop.com/image/photos/27500000/drink-damon-salvatore-27519840-450-254.gif[/img]

Offline

#2 2013-02-18 15:27:32

Krusu123
Member
From: In my heart ..
Registered: 2012-07-21
Posts: 1,366
Website

Re: Toп храните според списание ТIME

Отново много интересно и полезно.  sun  sun


Just because someone smiles all the time,
doesn't mean their life is perfect.

Offline

#3 2013-03-09 18:21:44

sexy_girlll
Member
From: ~Summer Paradise~
Registered: 2012-03-13
Posts: 4,219

Re: Toп храните според списание ТIME

Полезна тема.Май единственото което не ям е червено цвекло..и не пия вино;дд


[list=*]
[*]........................................................................

Let’s say goodbye
And never back again, let me cry
I wanted you, you wanted to lie
I knew that it would happen this way.
[/*]
[/list]

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook