#1 2009-09-07 15:25:42

y0nit0y96
Member
Registered: 2009-04-22

Re: Интересни факти за косата

Кога косите растат по-бързо - през лятото или през зимата?

Има учени , които изхождат от това, че слънчевата светлина стимулира нервната система и по този начин се произвеждат повече хормони, които ускоряват растежа. Но това не е доказано.

Кога косите почват да посивяват и на какво се дължи това?
Сиви коси няма. Това е оптична измама, когато се смесват белите и естествено оцветените косми. Белите коси не съдържат меланин, т.е. никакви цветни пигменти. Меланинът се образува от меланоцити в областта на израстването на космите. С увеличаване на възрастта те намаляват своята работа. Има 25-годишни хора и дори деца с бели коси. Това е наследствено обусловено. Родителите им или прародителите им са имали от ранна възраст бели коси.

Има хора, които като деца са руси , а като пораснат стават с тъмни коси. Как се получава това?
Зависи пак от меланоцитите, от количеството цветни пигменти, които се произвеждат в корените на косите. Защото меланоцитите са клетки, които се управляват от хормонално. Когато по време на пубертета са залети с хормони, те произвеждат по-вече меланин. Следствието е потъмняване на косата.

Добива ли косата оттенъци от растителните бои?
Растителните бои придават голям блясък, но не и оттенъци в истинския смисъл на думата.Защото за целта са необходими светли кичури. А растителните не могат да изсветляват космите. Но може да се направи така - първо се изрусяват няколко кичура и след това се боядисва примерно в меден цвят. И тъй като светлите кичури поемат по интензивно боята, средно русата до светло кестенява коса добива чрез това червеникави оттенъци

Защо някои оцветители издържат само три измивания, докато други остават в продължение на седмици?
Геловете и течните оцветители боядисват не само по-интензивно, но и издържат по-дълго от пенестите. Това се обяснява съвсем просто - в пяната има безброй въздушни мехурчета, които прекъсват покритието от боя върху косата

[img]http://www.prikachi.com/images/776/3155776w.png[/img]

#2 2009-09-07 16:14:49

malka_sladka97
Member
Registered: 2009-09-06

Има хора, които като деца са руси , а като пораснат стават с тъмни коси. Как се получава това?
Зависи пак от меланоцитите, от количеството цветни пигменти, които се произвеждат в корените на косите. Защото меланоцитите са клетки, които се управляват от хормонално. Когато по време на пубертета са залети с хормони, те произвеждат по-вече меланин. Следствието е потъмняване на косата.
Аз като малка съм била руса и като пораснах косата ми стана по-тъмна. Сега съм изрусена smile  laugh

#3 2009-09-07 18:14:48

the_mistress
Member
From: София
Registered: 2009-01-30

Интересно,много пъти съм си задавала тези въпроси  laugh

BE YouRSelF, BE YouR OwN FeeLingS, BE WilD, BE YoUnG, BE FreE ForEveR. Be FresH AnD BeaTifuL, BE SweeT AnD SenSuaL, BE YouR DreamS, JusT BE YoU!

#4 2009-09-24 11:37:40

~MiShI&B0bI~
Member
From: Варна ;)
Registered: 2008-10-08

Аз като малка съм била руса и като пораснах косата ми стана по-тъмна. Сега съм изрусена smile  laugh

същото и при мен,като малка бях руса на букли,после ми потъмня косата и сега пак русаа  think  laugh

[img]http://i.picasion.com/pic48/8353011fe685864c24c684edb553da54.gif[/img]
I've learned so much from my mistakes ... I'm thinking of making a few more.

#5 2010-04-22 17:56:40

demito_didito
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2009-09-18

Интересно,много пъти съм си задавала тези въпроси  laugh

И аз  smile

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook