Pages: 1
#1 2009-09-07 15:25:42
- y0nit0y96
- Member

- Registered: 2009-04-22
Re: Интересни факти за косата
Кога косите растат по-бързо - през лятото или през зимата?
Има учени , които изхождат от това, че слънчевата светлина стимулира нервната система и по този начин се произвеждат повече хормони, които ускоряват растежа. Но това не е доказано.
Кога косите почват да посивяват и на какво се дължи това?
Сиви коси няма. Това е оптична измама, когато се смесват белите и естествено оцветените косми. Белите коси не съдържат меланин, т.е. никакви цветни пигменти. Меланинът се образува от меланоцити в областта на израстването на космите. С увеличаване на възрастта те намаляват своята работа. Има 25-годишни хора и дори деца с бели коси. Това е наследствено обусловено. Родителите им или прародителите им са имали от ранна възраст бели коси.
Има хора, които като деца са руси , а като пораснат стават с тъмни коси. Как се получава това?
Зависи пак от меланоцитите, от количеството цветни пигменти, които се произвеждат в корените на косите. Защото меланоцитите са клетки, които се управляват от хормонално. Когато по време на пубертета са залети с хормони, те произвеждат по-вече меланин. Следствието е потъмняване на косата.
Добива ли косата оттенъци от растителните бои?
Растителните бои придават голям блясък, но не и оттенъци в истинския смисъл на думата.Защото за целта са необходими светли кичури. А растителните не могат да изсветляват космите. Но може да се направи така - първо се изрусяват няколко кичура и след това се боядисва примерно в меден цвят. И тъй като светлите кичури поемат по интензивно боята, средно русата до светло кестенява коса добива чрез това червеникави оттенъци
Защо някои оцветители издържат само три измивания, докато други остават в продължение на седмици?
Геловете и течните оцветители боядисват не само по-интензивно, но и издържат по-дълго от пенестите. Това се обяснява съвсем просто - в пяната има безброй въздушни мехурчета, които прекъсват покритието от боя върху косата
[img]http://www.prikachi.com/images/776/3155776w.png[/img]
#2 2009-09-07 16:14:49
- malka_sladka97
- Member
- Registered: 2009-09-06
Има хора, които като деца са руси , а като пораснат стават с тъмни коси. Как се получава това?
Зависи пак от меланоцитите, от количеството цветни пигменти, които се произвеждат в корените на косите. Защото меланоцитите са клетки, които се управляват от хормонално. Когато по време на пубертета са залети с хормони, те произвеждат по-вече меланин. Следствието е потъмняване на косата.
Аз като малка съм била руса и като пораснах косата ми стана по-тъмна. Сега съм изрусена
![]()
#3 2009-09-07 18:14:48
- the_mistress
- Member

- From: София
- Registered: 2009-01-30
Интересно,много пъти съм си задавала тези въпроси ![]()
BE YouRSelF, BE YouR OwN FeeLingS, BE WilD, BE YoUnG, BE FreE ForEveR. Be FresH AnD BeaTifuL, BE SweeT AnD SenSuaL, BE YouR DreamS, JusT BE YoU!
#4 2009-09-24 11:37:40
- ~MiShI&B0bI~
- Member

- From: Варна ;)
- Registered: 2008-10-08
Аз като малка съм била руса и като пораснах косата ми стана по-тъмна. Сега съм изрусена![]()
същото и при мен,като малка бях руса на букли,после ми потъмня косата и сега пак русаа
![]()
[img]http://i.picasion.com/pic48/8353011fe685864c24c684edb553da54.gif[/img]
I've learned so much from my mistakes ... I'm thinking of making a few more.
#5 2010-04-22 17:56:40
- demito_didito
- Member
- From: Stockholm, Sweden
- Registered: 2009-09-18
Интересно,много пъти съм си задавала тези въпроси
И аз ![]()
Pages: 1