Pages: 1
#1 2010-11-24 11:08:08
- krisinka_pufinka
- Member
- From: Dubaii ^.^
- Registered: 2010-09-06
- Posts: 7,240
Re: Захарта: сладък живот или „бяла смърт”
Не само солта, но и захарта е наречена “бялата смърт” - тъй като се смята, че злоупотребата с тях води до редица здравословни проблеми.
Полезна ли е захарта или по-добре да липсва от менюто? Познаването на свойствата й ще помогне на човек да се ориентира - да си подслажда ли живота, как и с какво!
Захарта (или захарозата) се отнася към въглехидратите, които осигуряват на организма енергия. В храносмилателния тракт захарозата се разгражда на глюкоза и фруктоза, които постъпват в кръвта. Глюкозата е не само източник на енергия - тя предпазва черния дроб от токсините, стимулира работата на мозъка, храносмилателния тракт, нервната и сърдечно-съдовата система. Именно затова при някои заболявания интравенозно се използва разтвор на глюкоза.
В същото време в процеса на разграждане се отделя инсулин. Ако изядем нещо сладко, усещаме прилив на енергия. След това нивото на захарта в кръвта спада под влиянието на инсулина и се появява умора, а настроението се влошава.
Ако организмът получи твърде много захар, тя се превръща в мазнини. Доста от по-възрастните хора обичат сладките продукти, но забравят (или не знаят), че на тази възраст наднорменото количество захар особено лесно води до повишаване на холестерола. В резултат се появяват сърдечно-съдови проблеми, свързани с нарушенията в обмена на инсулин.
По медицински данни наднорменото количество захар може да наруши и хормоналния фон, да повлияе отрицателно на зрението, стомаха, бъбреците и дихателните органи.
Потребността от въглехидрати за човек на средна възраст е около 400-500 г дневно, а в напреднала – със 100 грама по-малко. При това въглехидрати има не само в захарта, но и в скорбялата. Затова ако ядем картофи или макарони, подсладеният чай с кроасан или бонбоните са напълно излишни.
Освен това захарта, която обичайно приемаме, е с изкуствен произход. При нейната обработка се филтрират част от полезните й елементи. Затова захарта се усвоява лошо от организма и отнема от тялото минералните соли и витамините , потиска функциите на имунната и ендокринната система, а това води до проблеми с костите и зъбите, до нарушения в обмяната на веществата и други здравословни проблеми.
Изследвания доказват, че захарта действа подобно на наркотик, тъй като стимулира производството на допамин – хормонът, който отговаря за чувството за удоволствие. Когато консумираното количество захар намалее рязко се появява т.нар. синдром на отмяната (т.е. „рушене”, характерно и за рязкото спиране на наркотиците).
Според учените, все още не може да се говори за хора с истинска зависимост към захарта, но резултатите показват наличието на връзка между наркотичната зависимост от веществата, които традиционно се отнасят към наркотиците и ненормалното пристрастяване към естествените хранителни продукти (т.е. и към захарта).
Какво може да се направи, за да се избегне или поне намали употребата на захар
Заменете захарозата с фруктоза. Тя е натурална захар, която се съдържа в плодовете и меда. Освен това в тях има и много витамини, органични киселини и минерални соли. Фруктозата не се задържа в кръвта, не способства за натрупването на мазнини и повишаването на холестерола.
Друга алтернатива е кафявата захар, която се получава от захарния сироп на тръстиката. Смята се, че тази захар се усвоява по-добре от организма в сравнение с бялата, а и се ползва с репутацията на екологичен продукт.
Съществуват различни заместители на захарта, като например ксилит и сорбит, които по вкус не се различават от нея. Те обикновено са предпочитани от хората, които страдат от затлъстяване. Но не всички ги понасят добре, а според някои изследвания употребата им от по-възрастните може да стимулира развитието на атеросклероза.
[list=*]
[*]“Добре е да имаш пари и нещата, които можеш
да си купиш с тях, но също е добре, от
време на време да се уверяваш, че не
си загубил нещата, които не могат да се
купят с пари.”[/*]
[/list]
Offline
Pages: 1