#1 2010-11-10 16:45:58

els4ity_vip
Member
Registered: 2010-02-07

Re: Моля ви помогнете !

Моля ви трябва ми спешно за понеделник ! : Трансформиращ преразказ на 10 глава от името на Македонски на произведението Немили-Недраги

#2 2010-11-10 16:51:38

karz
- Three Days Grace 4ever. <3 -
From: София.
Registered: 2009-04-05

Толкова ли те мързи да си я напишеш сама?

#3 2010-11-10 16:53:39

AnOnImKaAa
Member
From: Габрово
Registered: 2010-02-13

т'ва го правих миналата година и имах 5 или 6...прочети няколко пъти текста и ще ти е много лесно !

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с л*йна по стената, чете се но няма да е приятно !

#4 2010-11-10 16:53:42

karz
- Three Days Grace 4ever. <3 -
From: София.
Registered: 2009-04-05

Потърсих, но не намерих.. В гугъл пишеше нещо за 1 и 2 глава, но не и за 10-та.

#5 2010-11-10 17:00:58

AnOnImKaAa
Member

Погледни това . . . http://www.zapiski.info/view.php?id=1571
Препоръчвам ти да не го преписваш направо а просто да видиш какво трябва да направиш smile
______
и бай дъ уей темата ти е за училище/приятели а не за друго smile

Да пишеш на български с латински букви е все едно да пишеш с л*йна по стената, чете се но няма да е приятно !

#6 2010-11-10 17:02:08

els4ity_vip
Member
Registered: 2010-02-07

ами аз искам помощ,защото не ме бива много по български ако можех сама нямаше да искам помощ.... ии все пак благодаря smile [/img]

#7 2010-11-10 17:03:19

xnesquikx
Member
From: Bikini Bottom*
Registered: 2010-09-19

Добре де., ние ли ще ти правим домашното. Опитай се,, аз не съм много добра по БГ. но каквото и да ее. домашните се опитвам да си ги правя сама..

[img]http://prikachi.com/images/602/3629602g.png[/img] heart

its not about how others look at me, its about how i look at myself ;] -beastly

#8 2010-11-10 17:04:00

AnOnImKaAa
Member

ами аз искам помощ,защото не ме бива много по български ако можех сама нямаше да искам помощ.... ии все пак благодаря smile [/img]

български ?!  laugh  Това е литература  laugh За това не ти трябва да го можеш ! Трансформиращ преразказ от името на някой герой е много лесно smile Ако знаеш текста естествено smile

#9 2010-11-10 17:16:57

reni4ka_96
Member
From: Nice,France <3
Registered: 2009-02-12

Ето как се пише трансформиращ преразказ.Не е трудно.

Трансформиращ преразказ - е особен вид преразказ, който съвместява подробния и сбития, но на творческа основа. Самата дума "трансформация" (лат.) означава преобразуване, видоизменение. Но в каква посока могат да се извършват промените и до каква степен може да се прояви творчеството така, че да не се "загуби" първоизточникът и преразказът да не се превърне в съчинение?
Промените на преразказвания текст могат да бъдат в няколко посоки:
1. Преподреждане събитията според тяхната реална последователност.
2. Преразказване от позицията на главен герой или някое друго действащо лице в текста.
3. Въвеждане на нов герой.нов конфликт, нов епизоц или мотив.
4. Ново начало или друг завършек (финал).
5. Формална промяна на герой(момче<----->момиче, мъж<--->жена).
6. Продължение на художествения текст.

Работата върхо трансфориращия преразказ не е толкова лека,както изглежда на пръв поглед. Всеки един от посочените по-горе варианти има своята специфика, особености, изисквания, с които ученикът трябва да се съобразява и прилага при писане.

I.Трансформиращ преразказ от името на герой от текста.
1. Преразказващият трябва да влезе в ''кожата''на героя, от чието име ще предава случката.
2. Онези епизоди,в които героят не е свидетел (не е видял,не е чул и възприел със собстяените си сетива) и в които не участва,действа,говори,не се преразказват.
3. Подробно да се предават онези епизоди, които са съществени за изпълнението на дидактическата задача, и сбито-които са несъществени, но изграждат смисловата и логическа взаимосвързаност както на художествения текст, така и на преразказа.
4. Основното глаголновреме е минало свършено и минало несвършено време съвместно с други (помощни) подходящи времена и наклонения.
5. Не се допускат елементи на разсъждения(от аналитичен и интепретивен характер).
6. По преценка на разказвача е възможно пренареждане на епизоди, което трябва да се подчинява на логиката на художествения текст.
7. Пряката реч се преобразува в непряка или полупряка.

II.Преразказ от името на неутрален разказвач.
1. За да се изпълни тази дидактическа задача,художественият текст трябва да е изграден в Аз-форма (Аз-повествование-глаголните форми да са в 1 л., ед.ч. или 1 л., мн.ч.).
2. Съдържанието на текста се предава вярно,изчерпателно,без разместване последователността на епизодите.
3. Основното глаголно време е сегашно историческо,но могат да се използват и други подходящи глаголни времена и наклонения(минало неопределено време и бъдеще времеІ.
4. Не се допуска изграждане на микротекстове с коментарен(интерпретивен)характер и изразяване на лична позиция от страна на преразказващия.
5. Пряката реч задължително се преобразува в непряка или полупряка реч.

#10 2010-11-10 17:17:34

anity_kiss
Member
Registered: 2009-02-07

Толкова е леснооо  lipssealed Да преразкажеш текста от името на един от героите.  |-)

#11 2010-11-10 17:24:25

AnOnImKaAa
Member

Толкова е леснооо  lipssealed Да преразкажеш текста от името на един от героите.  |-)

nod  nod  nod  nod  по лесно нещо няма....Тей де то в литературата няма трудни неща...

#12 2010-11-10 17:38:19

isityyyy
Hathaway babyy ^^
From: N.Y <3
Registered: 2010-05-01
Website

съгласна съм 4е е много лесно да направиш трансвормиращ преразказ ..  smile  smile

[img]http://www.prikachi.com/images/783/3287783X.gif[/img]

Профила ми във Vbox7.
We ♥ it.
Профила ми във YouTube .

[img]http://www.prikachi.com/images/156/3064156P.gif[/img]

[img]http://store.picbg.net/pubpic/74/E5/3895d6e5591e74e5.jpg[/img]

#13 2010-11-10 18:37:13

ttokio_hotell
Member
From: Maritime cityyy*.. Поморие
Registered: 2010-06-26

и аз го имах миналата година обаче на частните уроци...сега ще ти го напиша wink

Беше 20 февруари.Късните студове на тази зима се усилваха все повече от северните ветрове.Дунавът беше замръзнал,а един дебел пласт лед беше облякъл като в медна броня величествената река.

Приличах досущ на селянин,с гугла и влашки кожух.Само едно нещо ме отличаваше от истинските селяни-това беше револверът ми.

Ледовитият вятър духаше в пустинята.Той все духаше и пълнеше нощната самотия с гробовен шум.Това беше погребално пение над един мъртвец,покрит с бяла плащаница.

Водата,черна,страшна,шумеше глухо пред мене и отваряше една грозна пропаст за стъпките ми.Тръгнах към влашкия бряг,на който ми се мярна дъсчена колиба.Изкачих се на брега и приближих към дъсчената сграда.Посегнах към стряхата,хванах една дъска и я откъртих.В същия миг вратата на колибата се отвори.

Излезе рунтав,гологлав човек,който ми беше казал харсъз.Пита ме защо отпарям дъската.

След това той извика караул,а аз го убих,защото не ми оставяше друг избор.

Аз дето от години не бях се кръстил,в онзи миг пред зеющата яма,вдигнах ръка и се прекръстих,стъпих на страшния мост и преминах благополучно на другата страна.

Видях,че не далеко,на петдесет крачки разстояние,нещо като човек,увит в черно се мърдаше.

Разбрах,че това е солдатин от караула.

Снижих се и легнах на земята.Спрях да мърдам и да дишам,за да не ме намери.

Най-накрая той се отдалечи и аз се успокоих.

Стигнах в Русчук.Но тогава опасността беше най-голяма.От три вратни се влизаше в бабината Тонкина къща.

Стигнах до къщата и почуках.А един женски глас попитва кой е.Казах и,че съм неин син.

<< това е заповядай обаче да знаеш,че съм имала някакъв пропуснат епизод май..прочети а у разгледай и го вмъкни wink smile  [тези изречения,които започват с главна буква са на нов ред и са малко навътре..обаче нз защо тука не се получи нещо]

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook