#1 2010-06-19 13:28:02

phoebe
The Vampire Queen
Registered: 2008-10-10
Posts: 6,340
Website

Re: Е250,Е120

Реших да отворя темичка за някои от въпросните емулгатори Е250,Е120,които се съдържат в повечето храни и най-вече изделията от меса.Препоръчвам ви да четете съдържанието и да избягвате продуктите садържащи Е.Продукти с 5 или повече емулгатора са забранени за производство в ЕС,но нашата държава ни позволява да се тровим съзнателно.

Ето и какво означава въпросният емулгатор.
Източник - интернет

Е250 : Натриев нитрит

Нитрозамините са химични съединения, които се получават при взаимодействието на нитрити с вторични амини. Образуването на нитрозамините става при определени условия – висока киселинност на средата (като тази в стомаха), високи температури (като при пържене) и др.

Нитрозамините са силно канцерогени. Присъствието им е най-голямо в храни (особено в меса), които преди това са обработени с натриев нитрит. Тези нитрозамини са толкова ракообразуващи химикали, че лабораторните изследователи инжектират мишки с нитрозамини когато искат да им причинят рак на гърдата или друга форма рак, която да изучават.

Натриевият нитрит се прибавя към много меса (бекон, шунка, наденици и др.), за да забави развитието на бактерии и да предпази пресните червени меса от потъмняване. Под въздействието на топлина – при готвене на месото, натриевият нитрит взаимодейства с амините, които винаги присъстват в него и се образуват химически съединения – нитрозамини, като това често води до рак на стомаха.

Селитрата (натриев нитрат) “Sodium Nitrate-Е251″ има за цел да запази розовия цвят на колбасите. Вместо селитра може да се употреби натриев нитрит. Той има солен вкус и трудно може да се различи от натриевия хлорид /готварската сол/. Може да предизвика хиперактивност и други вредни реакции и е потенциално канцерогенен. Забранен е в много държави като NACSG препоръчва да се избягва.

Тази добавка (нитритна сол)  може да я намерите почти във всеки пакетиран продукт от месо в супермаркета, независимо дали е салам, наденичка, кренвирш или бекон. Може да си купите нарязана шунка, нарязано пиле, пакетирана шунка, всякакво нарязано месо, пеперони, месото което се слага за супи, или месо подготвено в кутийки за обяд… всичко за което се сетите и е пакетирано месо, и е в супермаркета има от токсичната добавка в себе си.

Е120

Някои хранителни подобрители се използват от векове, например запазването на хранителни продукти в саламура, осоляване и др. В средата на 20 век, с появяването на полуготовите храни, започват да се използват множество хранителни подобрители.

Някои хранителни подобрители - оцветителите - придават на храните чисто естетически свойства. Редица одобрени от ЕС оцветители са считани за вредни и са забранени в някои страни. Интересен е начинът на производство на оцветителите — някои се правят от въглищен катран, а пък червеният оцветител E120 (използван в много български продукти) се извлича от специален вид насекоми.


[img]http://images5.fanpop.com/image/photos/27500000/drink-damon-salvatore-27519840-450-254.gif[/img]

Offline

#2 2010-06-23 11:10:07

demito_didito
Member
From: Stockholm, Sweden
Registered: 2009-09-18
Posts: 2,246

Re: Е250,Е120

Интересно...

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook