#1 2012-07-10 13:58:54

Amore Mio
Member
Registered: 2012-07-10

Re: Интересни въпроси относно четенето.

Какъв, мислите, е процентът на четящите? Има ли пряка връзка между четенето и осъзнаването на хората? Кога стана модерно да си посредствено грамотен? .. Споделете мнението си по въпросите.

Та, аз да започна. Уви, мисля, че е доста малък процента на четящите. Тъй като за много хора в днешно време четенето е просто загуба на време. Има връзка между четенето и осъзнаването на хората, но много хора, не могат да го разберат, защото не четат и не вникват в самия смисъл на всичко. Доста са ползите от четенето.

#2 2012-07-10 14:08:42

monit000
Member
From: In my home..
Registered: 2010-07-13
Website

Процентът на четящите мисля, че беше под 5%, но може и да се лъжа, и да е по - ниско, докато процентът на тези, които казват, че четат, а не отварят нищо е по - голям.Статистиката е наистина много лоша и има много последствия, както всички виждаме.Връзка между осъзнаването на хората и четенето, естествено, че има, но хората, които го осъзнават са много малко, което е наистина жалко.

You don't know who i am
[img]http://prikachi.com/images/249/5198249q.gif[/img]

#3 2012-07-10 14:15:24

the_cool_girl_97
Member
From: Middle Earth
Registered: 2010-07-02
Website

Преди година или две написах малка презентация от 5-6 странички относно тази тема. Наистина процента на четящите хора не надвишава 15-20%, което е лошо..

ПП. Тази тема няма ли я и в teenproblem?

[img]http://24.media.tumblr.com/029ba717573a7d8e9139644f40b50792/tumblr_mqwmeyLjNT1rx5m4to1_500.gif[/img]

#4 2012-07-10 14:25:35

geri18
Member
From: East London
Registered: 2010-09-20
Website

Какъв, мислите, е процентът на четящите?ами ще дам пример със моя клас : ние сме 18 човека и от тези 18 човека 1 единствен може ей така да седне и да чете, въпреки че и аз мога ей така да се зачета ,но  много трудно мога да прочета цяла книга . някои от нас дори когато сме на училище едвам бутват да прочетат нещо и то е защото са ги накарали . и не мисля че това е само във моя клас . така че мисля че в България , процентът на четящите е около 10 % и от тях 8 % са възрастни .
Има ли пряка връзка между четенето и осъзнаването на хората? разбира се че я има , но малко хора я осъзнават и затова не си правят труда да  четат
Кога стана модерно да си посредствено грамотен?  когато младежите започнаха да се интересуват все по малко от училището и все повече от гаджета , кафета , купони , дискотеки и пиене .

XVIII. XII .MCMXCVII

#5 2012-07-10 15:22:51

Amore Mio
Member

Има я , the_cool_girl_97

#6 2012-07-10 15:46:28

dirtymind
Member
From: Barselona <3
Registered: 2012-03-24

Значително намаляха четящите и то,заради интернет,пфу.Супер зле е това,а да не говорим колко малко са грамотните. =(

#7 2012-07-11 20:08:27

Amore Mio
Member

А според вас как можем да пробудим интерес у тия, които смятат четенето за загуба на време? Изобщо възможно ли е ?

#8 2012-07-12 10:30:20

wounds
Member
From: Втората звезда в дясно
Registered: 2010-10-13
Website

Първо искам да поздравя Amore Mio за хубавата тема hug

Какъв, мислите, е процентът на четящите?
Според мен процентът на четящите не е чак толкова малък, колкото го изкарват и все пак е по-малък, отколкото ми се иска да бъде. Всеки път, когато вляза в книжарница вътре има поне 5-6 човека, рядко някой си тръгва без книга. В библиотеката е същото.  Като цяло търговията с книги в моя град е много вървежна, което означава, че все пак се чете, нали?

Има ли пряка връзка между четенето и осъзнаването на хората?
Има, разбира се. С всяка прочетена книга изживяваш един живот, черпиш от опита на героите, учиш техните житейски уроци, поучаваш се от грешките им, а заедно с всичко това, малко по малко, израстваш като човек, осъзнаваш се като личност, обогатяваш вътрешния си свят и развиваш въображението си. Последното е изключително важно според мен, защото мозъкът е като мускул - ако не го използваш атрофира.  Но не е само до четене, важното е и какво се чете, не можеш да очакваш човек, който отваря само книжки от типа "здрач", така добре описани като "литература Макдоналдс", да се осъзнае от тях. Има си причина някои автори да са наричани Велики.

Кога стана модерно да си посредствено грамотен?
Кога ли? Когато започна да се обръща повече внимание на това как изглеждаш, а не какво знаеш и колко можеш. Когато на забележки за правопис по форумите започна да се отговаря с "да не съм в час по литература?" и обиди вместо да се засрамват от невежеството си. Когато стана важно "какво пише, а не как е написано"... И в други такива моменти. Когато родителите започнаха да смятат купуването на книги за "грешни пари", а да четеш стана "тъпо".

dirtymind, не съм съгласна, че интернет е виновен. Благодарение на него аз успявам да си набавя доста книги, които са изчерпани като тираж по книжарниците.

Amore Mio, на сила хубост не става. Ако тези неща не са заложени във възпитанието на детето още от ранните му години е много трудно да се пробуди сега.
Забелязвам тенденцията на книгоиздателите да правят корици с актьорите от съответния филм, та току виж пробудили интерес в по принцип нечетящите хора и смятам това за наистина жалко. Едно красиво лице на корицата няма да подобри художествената стойност на произведението.

Ох, пак се олях  laugh

Just remember that sometimes,
the way you think about a person
isn’t the way they actually are.

#9 2012-07-12 11:26:42

Amore Mio
Member

^ Не си се оляла , спокойно. Напротив, каза много правилни неща и то само в кратки изречения.

#10 2012-07-15 09:43:53

ttiiniie^^
Member
From: Saint Petersburg.
Registered: 2010-12-17
Website

• - Според мен е доста нисък. Всеки вижда, че в днешно време 11-15 годишните вместо да си четат книгите за лятото сутринта са по кафетата, а вечерта по дискотеките/клубовете. Говоря предимно за моя си град, но като се има предвид, че не е от най - големите мога да си представя, че и в другите е нещо такова. Когато отивам в библиотеката съм единствена там, както и в книжарниците.

• - Да. Не напразно казват, че когато четеш разпознаваш в някой герой себе си. По този начин ти можеш да почувстваш историята му.

• - Когато хората разбраха, че няма значение колко си умен, а колко връзки имаш и как изглеждаш.

Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Tumblr.

#11 2012-07-18 18:47:40

privaтe Love
Member
From: in his late night thoughts
Registered: 2010-08-07

Много по - нисък, отколкото би трябвало!

Принципно да, но много зависи и от това какво четеш.

От както се държи много повече на това колко пари имаш, кого познаваш и за какъв се представяш.

«» Hold my hand and I'll take you there... somehow, someday, somewhere...

#12 2012-08-25 18:18:22

GreenAngel
Member
Registered: 2012-08-16

Какъв, мислите, е процентът на четящите? - Плашещо, ужасяващо малък! За съжаление мисля, че ще става все по - малък...
Има ли пряка връзка между четенето и осъзнаването на хората? - Разбира се че има. Когато четеш малко или много се обогатяваш не само като речников състав, а като цяло. Виждаш различни сцени от живота представени в дадена книга и се замисляш, ако ти си в тази ситуация какво би направил? Замисляш се за много неща.
Кога стана модерно да си посредствено грамотен? - Мисля, че не беше много отдавна. Но вече е все по широко разпространено.
smile

#13 2013-01-05 20:21:41

youngmoney9
Member
Registered: 2012-04-03

Какъв, мислите, е процентът на четящите? Не съм правила проучване, малък е, особено при подрастващите, които си мислят, че да четеш означава да си здръстен, зубър и т.н.

Има ли пряка връзка между четенето и осъзнаването на хората? Определено. Както вече някои казаха, черпиш от опита на героите и това, което се случва в книгата. Много е хубаво, когато в една книга можеш да намериш всичко, което и в реалния свят - любов, приятелство, предателство, измама, лицемерие, уважение и морал. И е хубаво тези неща да се срещат във всяка история, независимо от жанра и.

Кога стана модерно да си посредствено грамотен? Ами всеки има собствено мнение за това кое е модерно и кое не е. За мен никога не е било модерно да си тъп или да си по средата. Или си пръв или последен. Мисля, че книгите много помагат за това да сме по-грамотни, да знаем как да се изразяваме и да обогатим речника си, както и да не правим толкова правописни грешки. Който иска да е посредствено грамотен и да не чете - той губи.

NO PAIN IS FOREVER!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook