#1 2010-01-14 13:09:40

розовичка
Member
From: в града на лудите
Registered: 2009-11-23

Re: помогнетеми трбва да правя есе на тема свободата

дайтеми някакви примери темата е такава и каовот искаме можем да пишем сега съм 8ми и учихме ,,потолака,,и нещо от там ще вкюча!
Благодаря на всеки който поне малко ми помогне! smile

http://points-bg.comoj.com/point.php?id=242
моляте цъкни тук :]]

#2 2010-01-14 13:18:45

weschy.xD
Изгонен(а)
Registered: 2009-06-21

Чичо Google знае всичко 8-|

Ето едно .. :

Какво за мен е свободата

Свободата е обширна тема,на която човек може да разговаря много.
Всъщност какво е свободата? Свободата е способността на човека да избира по какъв път да тръгне- дали по пътя на доброто или злото.Свободата не може да ни бъде отнета,ако ние не го позволим.Човек е способен да избира.Свободата на избора е твърде важна,чрез нея човек може да осъществи желанията и мечтите си,но завиоси какви са те и могат ли да бъдат реализирани,имаме ли възможност да ги реализираме.
Какво хората разбират под свобода? Много често по д свобода ни е разбираме освобождаване от всякакви ангажименти към света около нас,но трова е невъзможно.
Възможно ли е човек да е напълно независим.Не,напълно невъзможно.Децата са зависими от своите родители и настойници,а работниците от своите работодатели и шефове.
Колкото и свободна да е една личност,тя е длъжна да се съобразява с другите хора и да се държи добре с всички.тук свободата се явява нравствен ангажимент към околните.
Свободата в човешкото ежедневие се явява като осъзната необходимост.Без нея нашето съществуванее почти невъзможно.Тук трябва да направим да направим разлика между свобода и слободия.Слободията според мене е поведение без всякакви задръжки и употребта на нецензурни думи и изрази .Свободата е правото на човека да изразява своето мнение.
Ако един човек е затворен,той пак е свободен,защото правото на мнение и неговата воля го правят такъв.Неговата воля го прави силен и свободен.Няма безволеви човек, но има хора със слаба воля .Повечето случаи това са песимистът,който си мисли, че не е свободен.Това не е вярно. Щом човек живее,диша и се е родил на този свят,има право да изразява своето мнение,както и да осъществява желаният и мечтите си той е свободен.
Свободата е недостижима ценност.Не съм съгласна с това твърдение.Свободата не е недостижима,но трудно се постига.Откакто човек се е родил на този свят, той е свободен.
Мислим си,че свободата е недостижима,защото все зависим от други,но това не означава,че не сме свободни.Щом имаме право на собствено мнение,сме свободни.
Ние сме под влиянието на външния свят,но той не е от особено значение,с с по-важно значение е нашата душевна свобода и как се чувстваме ние.Ако си втълпим някоя мисъл от рода,че не сме свободни,ние ставаме роби на тази мисъл и се чувстваме заробени и се затваряме в самите себе си. Не съществува в природата понятието „не съм свободен” , чрез своята душа и мисъл човек е свободен,независимо от света,който го заобикаля.
Има ли хора, кото се борят за свободата си? Да.Това са безправните хора или робите.Те са зависими от господарите си и нямат право на лично мнение.Всяко тяхно противоречие или опит за изразяване на мнение са били наказвани жестоко. За щастие сега няма роби и не се налагат робските бунтове от древността и средновековието,които не винаги завършвали с успех за въстаналите.
За мен свободата е да вземам моя страна и да си изразявам мението,за роба свободата е да получи независимост от господаря си,за което се бори,а за свободния свободата е борба за съвършенство.Свободата в човешкото ежедневие се явява осъзната необходимост.Без нея нашето съществуване е ппчти невъзможно.

#3 2010-01-14 13:21:41

розовичка
Member

мс ще зема някой неща от това smile
защото от класът ми ше земат от гогле и щесе пщлучи едно исъщо! smirk

#4 2010-01-14 13:49:02

weschy.xD
Изгонен(а)
Registered: 2009-06-21

+ можеш да вземеш някои неща и от това ..

Свободата е най - голямото щастие на света! Да правиш и мислиш това, което искаш. Чрез свободата чувстваш, че живееш, а това е равносилно на щастието. Да си свободен, донякъде значи да си независим, а независимостта отново е щастие. Изобщо това е най - ценното в този живот. Чиста и неприкосновена свобода не съществува, освен в мислите и мечтите ни. Те са нашата духовна храна. Всеки, който се е опитал да постигне свободата, е дал някаква жертва. Тъй, че свободата и робството са неразделни. Въпросът, който сега си задавам е до колко съм свободна аз? Мисля, каквото искам, оспорвам това, което не ми харесва, боря се за правата си и тези на онеправданите. Тепърва започвам да се сблъсквам с несправедливостите в света и живота. Почти нищо не съм видяла от суровата действителност. Признавам малкия си житейски опит, но следя какво става по света. Всичко се основава на това - да се бориш за свободата на личността или да робуваш на нечии интереси. В първия случай цената, която плащаш за свободата и правата си е изолираност, апатия от страна на хората, самота, неразбиране или присмех. Но както е казал Амио: “Свободният човек може да бъде пленник, но не и роб.” Никой не би могъл да покори онзи дух, жаден за правда. Може да го одумват, да се опитат да го прекършат физически или душевно, но не и психиката му - тя е желязна! Свободният дух - това е най - голямото богатство. Хората, които са се борили за правда и независимост, остават безсмъртни. Нека вземем пример с българските ни патриоти Ботев и Левски. Дали са живота си в името и мечтата на българския народ - свобода и независимост. Ботев е казал: “Няма власт над оная глава, която е готова, да се отдели от плещите си в името на свободата и за благото на цялото човечество.И : “Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълен смисъл на думата, а който умре за свобода той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят.” Левски защитава твърдението си, че “Сговорна дружина, планина повдига. Той е казвал: “Всичко се състои в нашите сдружени сили, срещу тях не може да противостои и най - силната стихия. Никой не ще противостои на стихията на народа ни да живеем свободни, независими и обединени”. В този етап от живота си аз съм подвластна на онези българи, които са се борили и дали живота си за нашия народ - българския. И ужасно боли, когато гледаш как мнозинството от хората са забравили за народните ни освободители. И как вече всеки робува на шеф, на институция, на закони, които само най - честните хора спазват. Как да говоря за свобода и робство в МОЯ живот, когато всеки робува единствено на себе си, когато всеки е егоист, непукист, а опиташ ли се да помогнеш, се обръщат срещу теб? Свобода ли? Да, все още съм свободна - мисля и говоря, каквото искам, мразена съм. Зная го. Но предпочитам борбеността пред примиримостта и това да ме тъпчат, заради страха от изразяване на мнение. И аз като Ботев и Левски днес бих се борила за справедливост, ако зная, че насреща имам една “дружина”, която би ме подкрепяла. Все по- малко са тези хора. Ето защо сме обречени да сме роби на начина ни на живот, на държавата, в която живеем. Аз изпитвам болка от непукизма, егоизма, песимизма и негативизма у хората около себе си. Всеки се е ограничил единствено в себе си. А къде е онова, за което са дали живота си толкова българи по време на турското робство - обединението, свободата и независимостта на една територия, култура, народ, дух? Когато зло сполетява общност, тогава има обединение. Когато има относителна свобода и независимост, всеки гледа себе си и забравя откъде е дошъл, става себичен, ограничава мислите си около себе си. Въпреки всичко аз съм подвластна на едно нещо, една цел и мечта - справедливост, равноправие, братство, любов!
Иска ми се, който чуе или прочете това есе, да усети душата ми, да се замисли и поне малко да се опита да промени отношението си към хората и нещата, които ги заобикалят. Човек често се оценява по свободата, която дава на околните. А свободата значеше равноправие, както казах, т.е. да се държиш с хората, както би искал да се държат с теб!

#5 2010-01-14 13:59:40

розовичка
Member

мссс kiss  heart  (f)

#6 2010-01-14 15:04:08

Breath Of Passion
Bitchy mod
From: In his mind..
Registered: 2008-12-26

Офф..Аз пък обожавам като ми кажат да напиша есе за нещо..Хората ви дават възможност да си изразите мисленето/и мнението/ а вие се гледате лесно да минете  laugh
А и ако не всички то поне 90% търсят информация от Гугъл.
Като не искаш от Гугъл, да не би да искаш някой да седне и да си играе да ти пише цяло есе?
laugh  laugh  angel  angel  angel

P.S. Какво Боже мой е ,,потолака,, ? Само аз ли не съм го чувала и учила през живота си..

Those who talk behind your back are behind you for a reason!

Джордже Балашевич

#7 2010-01-14 15:54:14

розовичка
Member

объркала съм! потомака!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook