#1 2010-05-21 19:45:37

choveche
Member
Registered: 2009-08-08
Posts: 134

Re: Моля за помощ!

Много ви моля за помощ! Трябва да намря някакъв старогръцки мит за едно домашно.
Може ли да ми помогнете?


"The more likable he is, the more deadly he is."
-The hunger games ♥

Offline

#2 2010-05-21 19:49:51

ivsity
x. Vampire Girl x.
Registered: 2009-04-27
Posts: 2,028

Re: Моля за помощ!

Когато Рея забременяла със Зевс, заминала за остров Крит и го родила в една пещера[1], а на Кронос дали да глътне камък. Този камък после показвали в Делфи [2]. Когато Кронос разбрал, че е измамен, започнал да търси Зевс по цялата земя [3], но куретите ми попречили да го намери. Когато бебето заплачело, тя започвали да вдигат шум, за да не чуе Кронос плача му.

Когато Зевс порастнал, започнал война с баща си. След десетгодишна война Кронос бил свален от Зевс и заключен в Тартар [4]. Според други митове, Зевс по съвет на Никта напоил Кронос с мед и той заспал и го скопили [5]. Според една версия, от семето на оскопения Зевс се родила Афродита [6] (обикновено в този мит фигурира Уран). След титаномахията Кронос и застаналите на негова страна титани Зевс заключил в Тартар.

Като свалил от власт баща си, Зевс освободил от червата му, погълнатите по рано негови братя и сестри, заставяйки го да повърне и възцарил мир, правейки от своите братя и сестри олимпийски богове (Хестия — богиня на домашното огнище, Хера — своя съпруга и царица, Деметра — богиня на полята и плодородието, Хадес - бог на подземното царство на мъртвите и Посейдон -бог на моретата).

Отъждествява се със Сатурн в древноримската митология.

Offline

#3 2010-05-21 19:51:07

choveche
Member
Registered: 2009-08-08
Posts: 134

Re: Моля за помощ!

Мерсииии много! (Ех, да се свършват вече тея гърци)  party  handshake


"The more likable he is, the more deadly he is."
-The hunger games ♥

Offline

#4 2010-05-21 19:53:53

ivsity
x. Vampire Girl x.
Registered: 2009-04-27
Posts: 2,028

Re: Моля за помощ!

Мерсииии много! (Ех, да се свършват вече тея гърци)  party  handshake

Няма проблем аз обожавам гръцка митология  laugh

Offline

#5 2010-05-21 19:54:34

dideto_dv
Member
Registered: 2009-05-08
Posts: 103

Re: Моля за помощ!

ПРОИЗХОД НА СВЕТА И БОГОВЕТЕ


    В началото съществувал само вечният, безграничен и тъмен Хаос. В него се криел изворът на живота на света. Всичко възникнало от безграничния Хаос - целият свят и безсмъртните богове. От Хаоса произлязла и богинята Земя - Гея. Широко се разстлала тя, силна, давала живот на всичко, което живее и расте върху нея. А далеч под земята, тъй далеч, както е далеч от нас необятното светло небе, на неизмерима дълбочина се родил мрачният Тартар - ужасна бездна, запълнена с вечна тъма. От Хаоса, извор на живота, се родила и могъщата сила, всичко оживотворяващата Любов - Ерос. След това се създава светът. Безграничният Хаос родил вечния Мрак - Ереб, и тъмната Нощ - Нюкта. А от Нощта и Мрака произлезли вечната Светлина - Етер, н радостният, светъл Ден - Хемера. Светлината се разляла по света и започнали да се редуват нощта и денят.


    Могъщата, благодатна Земя родила безкрайното синьо Небе - Уран, и Небето се изпънало над Земята. Гордо се издигнали към него високите Планини, родени от Земята, и широко се разляло вечно шумящото Море. От майката Земя са родени Небето, Планините и Морето, баща те нямат.


    Уран - Небето - се възцарил в света. Той се оженил за благодатната Земя - Гея. Уран и Гея имали шестима синове и шест дъщери - могъщите, страшни титани. Един от синовете им, титанът Океан, който обгръщал като безбрежна река цялата земя, и богиня Те-тида дали живот на всички реки, които носят своите вълни към морето, и на морските богини - океанидите. А титанът Хиперион и богинята Тея дали на света деца:


Слънце - Хелиос, Месечина - Селена, и румената Зора - розовспръстата Еос (Аврора). От Астрей и Еос произлезли всичките звезди, които светят нощем на тъмното небе, и всичките ветрове: буйният северен вятър Борен, нзточният Евър, влажният южен Нот н приятният западен вятър Зефир, който докарва дъждоносни облаци.


    Освен титаните могъщата Земя родила трима великани - циклопи, с по едно око на челото, и трима грамадни като планини петдесетглави великани - хекатон-хейри (сторъки), наречени така, защото всеки от тях имал по сто ръце. На тяхната страшна сила нищо не може да устои, тя е стихийна и безгранична.


    Уран намразил децата си - великаните, затворил ги в дълбок мрак в недрата на богинята Земя и не им позволявал да излизат на светлина. Страдала от това майка им - Земята. Тежало й това ужасно бреме, затворено в недрата й. Повикала тя децата си, титаните, и започнала да ги увещава да се опълчат срещу бащата Уран; но те се страхували да вдигнат ръка на баща си. Само най-младият от тях - коварният Кронос, чрез хитрина свалил баща си и заграбил властта му. Богинята Нощ родила за наказание на Кронос ужасни божества: Танатос - смърт, Ерида - раздор, Апата - измама, Кери - унищожение, Хипнос - сън с рой мрачни, тежки сънища, безмилостната Немезида - отмъщение за престъпления, и много други. Тези богове внесли ужас, раздори, измама, борба и нещастие по света, където се възцарил на бащиния си престол Кронос.

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook