#1 2010-04-14 17:02:25

mihaela_krasimirovaa
Member
Registered: 2010-04-08
Posts: 197

Re: Подагра – болест на чревоугодниците

Нездравословният начин на живот е основният причинител на заболяването подагра. И съответно от болестта подагра страдат най-често чревоугодниците и затлъстелите хора. А лечението, макар и необичайно, е строга диета.Какво е подагра и какво са причините за болестта?

Подагра е заболяване, причинено от попадане на високи нива на пикочна киселина в кръвта, което води до натрупването на уратни кристали в ставния хрущял и сухожилията. Смята се, че подагра е болест на нездравословния начин на живот. Обикновено затлъстяването, захарният диабет, бъбречните и други ендокринни болести са причина за нарушената обмяна на пикочната киселина в организма, тя не може да се изхвърли от тялото по естествен начин (чрез бъбреците и урината) и това води до болестта подагра. Най-често от подагра страдат мъжете, а напредването на възрастта също увеличава риска от подагра.

Симптомите на подагра

Болките в ставите, подуването около тях, възпаление и зачервяване, сковаване на ставата са обичайните симптоми на подагра. Това обаче кара много хора да смятат, че страдат от артрит и предприемат напълно безсмисленото самолечение с различни мазила за локално лечение. За разлика от артрита обаче симптомите на болестта подагра не изчезват толкова бързо и лесно.

Болката при подагра не се разпростира по цялото тяло, а е концентрирана предимно в болната става. Най-често болката възниква в палеца на крака и е причинена от триенето на уратните кристали. Но е възможно да бъдат засегнати и другите стави в тялото. Пристъпите и съпътстващите ги болки траят около 5-6 дена, след което спират и се появяват отново съвсем неочаквано. При по остра форма на подагра има вероятност от температура до 39 градуса, болки в корема, сърцебиене.

Лечение на подагра

Подаграта е напълно лечима болест. Ако не се предприемат навременни мерки при наличие на симптомите на подагра може да се задълбочи заболяването. С времето кристалите на пикочната киселина в ставите се натрупват, образуват тофи и това води до хроничен подагрозен артрит. Ако не предприемете незабавно лечение постепенно ставата ще се деформира, има вероятност да си навлечете бъбречно-каменна болест, а заболяването подагра може да засегне и колянната,  раменната става, китката и ставите на пръстите.

Най-ефикасното лечение на подагра е чрез специална диета, а не лекарства, макар че и без тях няма да се разминете. Забравете за кафето, силния чай, яйцата, шоколада, лютиви продукти, дробчета, сърца, риба и всички прекалено солени и мазни храни. Не консумирайте бобени култури, спанак, патладжани, аспержи, цветно зеле, сини сливи, алкохол (включително и бира). Пийте повече течности, яжте повече сирене, ябълки, картофи. А при наличие на силни болки, минете на разтоварващ ден с ябълки и вода. В общи линии трябва категорично да откажете храните, които съдържат пурини. Ако често прекалявате с тях, те не могат да бъдат преработени и изхвърлени от организма заедно с пикочната киселина чрез урината и се задържат в тялото. Това причинява както напълняване, така и подагра.

По време на криза и остра болка е добре да направите компрес (на марля се слага мед и се омотава около болното място), като преди това сте потопили крака в гореща вода за няколко минути. Друг метод от нетрадиционната медицина за облекчаване на болките е чрез пчелна отрова. В миналото страдащите от подагра са били лекувани чрез пчелни ужилвания.

Любопитно: В миналото болестта подагра се е наричала „царска болест“, тъй като много предимно владетелите са били чревоугодници. Но воденето на нездравословен начин на живот и честото преяждане е причина не един цар да страда от подагра. Така болестта се е превърнала в символ на добър и охолен живот.

12642_0.jpg


Non t'amo come se fossi rosa di sale,
topazio o freccia di garofani che propagano il fuoco:
t'amo come si amano certe cose oscure,
segretamente, entro l'ombra e l'anima. star(h)(*)

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook