#1 2010-01-06 10:15:15

Деница
Member
From: ....
Registered: 2009-02-22
Posts: 2,204

Re: Средства срещу махмурлук

Най-добрият вариант да нямаш махмурлук е да пиеш умерено. Но на всеки се случва да позабрави този принцип и да прекали. След което идват главоболието и всички неприятни страни на сутринта след препиване. Как да се отървем от тях?
glasses.jpg

[i]Има много варианти – от диня до зелева чорба. Кой точно ще избереш зависи от теб, защото на различните хора им действат различни неща. От нас са няколкото идеи.

Хидратиране

Както знаеш, един от неприятните ефекти на алкохола е дехидратацията на организма. Алкохолът пречи на секретирането на хормона вазопресин, което от своя страна води до дехидратиране. То пък изостря махмурлука.

Решението е просто и се нарича вода. Единият вариант да използваш лечебните й свойства е да изпиеш голямо количество в края на алкохолната вечер, а другият – да пиеш по време на самата вечер. Между коктейлите, шотовете или двойните уискита нищо не ти пречи да изпиваш по чаша вода на всеки два часа – това ще предотврати дехидратацията и ще улесни сутрешното ти ставане.

Хранене

Както знаеш, пиенето на гладен стомах дава почти 100% гаранция за бързо и безпаметно напиване и тежък махмурлук. Затова е добра идея преди да отидеш на партито, да хапнеш подобаващо. Ако стомахът е празен, алкохолът се усвоява ускорено и ефектът му е по-бърз и забележим. Ако обаче в стомаха има храна, тя задържа алкохола по-дълго и гарантира по-бавното му обработване от организма. Колкото по-дълго време прекарва алкохолът в стомаха, толкова по-лесно организмът ти го разгражда.

Разбира се, трябва да се има предвид, че колкото и обилно да вечеряш, ако след това пиеш концентрати часове наред, няма да можеш да разчиташ на храната да те спаси от махмурлука.

Сокове

Отново преди лягане, само че не вода, а сок – портокалов или доматен. Причината този метод да действа се нарича фруктоза – тя ускорява метаболизма и така помага на организма по-бързо да се отърве от алкохола. Проблемът с този метод обаче е, че за да има ефект, една чаша не е достатъчна. Трябват около десетина, така че може би вариантът с водата все пак е по-добър…

Сол

Сигурно си чувал, че солта задържа водата в организма и по този начин помага на излишните килограми да се трупат. Същото това свойство на солта обаче може да се използва за олекотяване на махмурлука – колкото повече вода има в организма, толкова по-добре от антиалкохолна гледна точка. Затова няколко солени бисквити по време на веселата ти вечер не са лоша идея. Разбира се, стане ли дума за хидратация, най-добре си е чистата вода, останалото са вариации и заместители.

Бира?

Според някои това е оптималното средство срещу махмурлук – ставаш, чувстваш се ужасно, боли те глава, гади ти се… Изпиваш няколко бири и вече е много по-добре. Да, но това е само привидно. По този начин само отлагаш неизбежното – рано или късно ефектът от многото алкохол ще се прояви. Освен това да лекуваш махмурлук с още алкохол, бил той и бира, не е добра идея, защото можеш да се пристрастиш.
Аспирин?

Два аспирина преди пиянска вечер вероятно ще предотвратят главоболието на сутринта, но няма да се справят с гаденето. Освен това ще раздразнят стомаха, така че не са добър вариант. Също така не е препоръчително с тази цел да се гълтат лекарства, съдържащи парацетамол, защото той, в комбинация с алкохола, уврежда черния дроб.

Движение

Това е може би най-добрият съвет. Ако се събудиш с тежък махмурлук, най-добре изтичай до фитнеса – освен една добра тренировка, печелиш солидно количество пот и така си помагаш. Ако не друго, то поне не мислиш за това колко гадно се чувстваш, което пак е някакъв напредък.

Родното производство

Родният гений е измислил не едно и две средства срещу махмурлук. Много хора препоръчват топла супа на сутринта, най-добре шкембе. Чували сме и за диня – вероятно заради високото й съдържание на вода, – за зелева чорба и други методи.

Най-важното е да избереш този начин, който на теб ти действа, и да не прекаляваш с алкохолните вечери – с всяко напиване загиват хиляди нервни клетки, които не се възстановяват.

Offline

#2 2010-01-15 18:16:48

desity_1018
Member
Registered: 2008-08-25
Posts: 6

Re: Средства срещу махмурлук

аммм по въпросаа с махмурлука може да ти помогне чаша със студена вода разредена с захар  laugh помагаа много  laugh и изтрезняваш изключително бързо  laugh

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook