Pages: 1
#1 2010-01-01 10:42:30
Re: Как да избегнем новогодишния махмурлук
По това време на годината, дори и най-принципните могат да попрекалят с питиетата - и резултатът не е много приятен на следващата сутрин. Британското издание "Дейли Мейл" ни е подготвило няколко съвета затова какъв е най-добрият начин да избегнем махмурлука? Всички алкохолни напитки са вариации на съединението етанол и черният дроб и мозъкът се справят с тях по един и същ начин, независимо дали пийвате шампанско или се наливате с бира.
Но любимото ви питие може да включва и съставки, които не само променят бързината на въздействието на алкохола, но и усещането на следващата сутрин.
Ще разгледаме разликата между някои от най-известните алкохолни напитки и последствията им на следващата сутрин.
Разбира се, че прекаляването с всеки вид алкохол е опасно. Експерти предупреждават, че ако пиете алкохол, независимо какъв, на гладен стомах, бързината на усвояването му е понякога толкова голяма, че все едно го получавате интравенозно.
Водка
Добре е да знаем, че от водката има най-малка вероятност да получим махмурлук.
Водката се прави от ферментирали житни или други култури, като например картофи. След това се пречиства и многократно филтрира, често с въглен, колкото и странно да звучи, докато стане възможно най-чиста.
Калории: Тъй като водката не съдържа въглехидрати или захари, в нея има само калории от етанол (около 7 калории на грам), което я прави най-диетичната алкохолна напитка. Затова един 35мл-ов шот водка съдържа 72 калории.
Предимства: Водката е „най-чистата" алкохолна напитка, защото не съдържа почти никакви „вариации" - примеси, които се получават обикновено при ферментация. А това има огромно влияние върху степента на махмурлука ви на следващия ден.
Въпреки високия процент на съдържание на алкохол - около 40% - водката е най-малко вероятно да ви докара махмурлук.
Недостатъци: Водката често е главен виновник за смърт от интоксикация, защото тя е сравнително безвкусна, когато се смеси с плодов сок и други питиета.
Тежест на махмурлука: 3/10
Уиски
Уискито се дестилира от ферментирали житни култури, като ечемик или пшеница, след това се оставя да отлежи в дървени бъчви.
Калории: Около 80 калории за шот от 35 мл.
Предимства: Малцовите уискита съдържат високи нива на елагична киселина. Тази мощна киселина спира растежа на тумори, причинени от някои карцерогени и убива раковите клетки без при това да вреди на здравите.
Недостатъци: Уискито води до хаотично и непредвидимо поведение, защото повечето хора го пият чисто.
Експерименти показват, че сред хора, които поемат еднакво количество етанол, тези, които го пият под формата на алкохолни напитки, като уиски, имат най-бърз и най-висок връх на алкохолната концентрация в кръвта, което става след по-малко от час след започването на пиенето.
За да забавите усвояването на алкохола, може да го пиете силно разреден или заедно с богата на калории съставка като сметана - например Baileys или ирландско кафе.
Уискито съдържа и много примеси, които се формират по време на отлежаването в дъбови бъчви. Според едно проучване, бърбънът е два пъти по-вероятно да причини махмурлук от същото количество водка.
Тежест на махмурлука: 8/10
[img]http://prikachi.com/images/381/3030381s.jpg[/img]
Offline
#2 2010-01-01 10:46:58
Re: Как да избегнем новогодишния махмурлук
Как да избегнем новогодишния махмурлук (част 2)
Бяло вино
Бялото вино е продукт от ферментацията на гроздов сок без семки и обелки.
Калории: Около 130 калории за чаша от 175мл. Малко повече в по-сладките вина.
Предимства: Американски учени откриха, че в месестата част на гроздето се съдържат химикалите тиросол и хидрокситиросол, които помагат да се понижи нивото на вредния холестерол.
Недостатъци: Бялото вино съдържа естествено формирани или добавени сулфити, които запазват светлия му цвят, а също така са и главните виновници за специфичния махмурлук от бяло вино, от който много хора се оплакват.
Сулфитите също носят риск и от алергична реакция, която може да влоши симптоми като главоболие или астма. Бялото вино също износва зъбния емайл по-бързо, което прави зъбите по-чувствителни.
Тежест на махмурлука: 6/10
Червено вино
Червеното вино се прави от ферментирал гроздов сок - но за разлика от бялото, в него се добавят обелките и семките на гроздето. След това се оставя да отлежи поне три години, по време на които пигментите от обелките излизат и оцветяват виното в червено.
Калории: Стандартната чаша съдържа 120 калории - има малко по-малко количество захар, отколкото бялото.
Предимства: Съдържа повече резерватрол (растителен антиоксидант) от бялото вино. Резерватролът помага срещу образуването на кръвни съсиреци и намалява възпаленията, което се счита за основен фактор при сърдечни заболявания. Освен това семките и обелките в червеното вино съдържат тирозол и хидрокситирозол - химикали, които спомагат за намаляването на вредния холестерол, който носи риск от запушване на артериите.
Недостатъци: Любителите на червеното вино могат за завършат с по-лош махмурлук от тези, които предпочитат бира или бяло вино. Заради начина му на производство, в червеното вино има два вида алкохол - етанол и метанол. Черният дроб преработва етанола по-бързо и оставя метанола за накрая. Заради това той се задържа в организма много по-дълго от етанола, което ви дава познатото чувство на следващата сутрин.
Тежест на махмурлука: 7/10
Бира
Бирата се прави от ферментирал ечемик. Добавя се хмел за аромат и мая, за да ферментират зърната и да станат на захар и алкохол.
Калории: Това е най-висококалоричната алкохолна напитка - само една чаша съдържа между 170 и 200 калории, почти колкото седем шоколадови бисквити.
Предимства: Бирата е най-безопасна за пиене и най-бавно води до напиване.
Тя има най-ниското съдържание на алкохол - 3-6% за леката, и до 8% за светлата и тъмната.
В една чаша се съдържа повече от една четвърт от препоръчителната доза витамин В, който предотвратява натрупването на вредни химикали, водещи до сърдечни заболявания.
Недостатъци: Бирата има високо съдържание на пурини - съединения, които повишават нивото на пикочната киселина в кръвта.
Това може да доведе до образуване на кристали, водещи до болезнени пристъпи на подагра.
Според проучване, продължило 12 години, пиенето на повече от две бири на ден удвоява риска от това заболяване.
Същевременно според друго изследване една чаша на ден повишава риска от рак на червата с 10%, а две чаши - с 25%.
Тежест на махмурлука: 4/10
Шампанско
Шампанското и пенливото вино се правят почти по същия начин като виното - но се добавя повече мая и се оставя да ферментира в бутилката повторно, което произвежда въглероден диоксид.
Калории: Средностатистическата чаша шампанско съдържа 133 калории, малко повече от чаша бяло вино, защото се има добавен сироп за подобряване на вкуса.
Предимства: Антиоксидантите в шампанското могат да защитят мозъка от щетите, причинени при удар или от неврологични заболявания като Паркинсон и Алцхаймер, откриха английски учени. Според тях антиоксиданти като кафеена киселина и тирозол защитават мозъчните клетки.
Недостатъци: Алкохолът се абсорбира в кръвта по-бързо заради балончетата. И противно на общоприетото мнение, шампанското няма да повдигне духа ви - алкохолът винаги влияе на мозъка по един и същ начин, независимо откъде идва.
Той действа на рецепторите на мозъка по същия начин като валиума. Намалява мозъчната дейност и освобождава от чувството за тревога. Може да си мислите, че сте в добро настроение, но по-вероятно това е резултат от така нареченото „падане на задръжките" - ставате по-приказливи и открити.
Тежест на махмурлука: 7/10
[img]http://prikachi.com/images/381/3030381s.jpg[/img]
Offline
#3 2010-01-01 10:59:00
- Black Diamond
- Member
- From: Пловдuв
- Registered: 2008-11-28
- Posts: 41,121
Re: Как да избегнем новогодишния махмурлук
Късно Мими.. къснооооо
"Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, не са достатъчно амбициозни."
Мерилин Монро
Offline
Pages: 1