#1 2013-01-31 19:51:38

lady_ss1
Member
From: София
Registered: 2010-09-17
Posts: 21,410

Re: Четенето на книги за самопомощ бори депресията

  • tumblr_m1tvf3sDeC1r1nv1go1_500_large.jpg

    Четенето на книги за самопомощ може да се окаже безценен помощник в борбата срещу депресията, смятат шотландски учени, цитирани от BBC.

    За да стигнат до това заключение, специалисти от Глазгоуския университет провели експеримент с участието на 200 души, страдащи от депресия и потърсили съдействие от своя личен лекар. Половината от тях имали предписани антидепресанти.

    Напълно на случаен принцип учените разделили изследваните лица в две групи. Едните продължили стандартното лечение на джипито си, а другите добавили към него и четене на книги за самопомощ. Пациентите от втората група също така имали три срещи със специален съветник, който им пояснявал съдържанието на книгите и им давал насоки за това как да прилагат принципите, изложени в тях, на практика.

    След четири месеца участниците в експеримента били подложени на тестове. Оказало се, че при тези, които чели книги за самопомощ, се наблюдава значително подобрение в състоянието и почти изцяло изчезване на симптомите на депресия. При останалите нямало кой знае какво подобрение.

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook