#1 2012-11-15 19:10:48

lady_ss1
Member
From: София
Registered: 2010-09-17
Posts: 21,410

Re: Личен треньор на живота (част 1)

Професията лайф коуч буквално се превежда като "Треньор по живеене" и се ражда в Щатите преди около 12 години. Днес тези специалисти са профилирани в различни сфери - връзки, кариера, мотивация, памет и други.

(Моника Хаус - Системен коуч, както и един от собствениците и основатели за специализирания институт Mindwork; Квалификация: сертифициран системен коуч, невро-лингвистично програмиране)

"Искам да променя живота си, но как?"

Много хора се чувстват нещастни, но не могат ясно и точно да назоват причината за това. Ти като експерт помагаш на своите клиенти да открият какво биха могли да променят в живота си и най-вече - какъв е пътят към постигането на промяната. Какво точно правиш?
Като основа за щастлив и пълноценен живот разглеждам баланса между четири области - професия и кариера, здраве и фитнес, личен живот и отношения, мислене и култура. Това какви са нашите ценности определя мястото ни в живота. Ако например имаме професия, която не отговаря в достатъчна степен на ценностите ни, не можем да изпитаме радост от работата си и действията ни са неефективни. Това може да ни струва много енергия. И обратното - най-големи успехи имаме, когато живеем в съзвучие със своята ценностна система.
Как да открия какво трябва да променя?
С моите ученици, тоест клиенти, работя с така нареченото колело на живота.
5496944L.jpg
За начало избираме съответните теми. Това може да са професия, семейство, партньорство, култура, свободно време, спорт, отношения с хората, жилище, хоби, духовен живот, повишаване на образованието, здраве. Колелото на живота се състои от десет концентрични кръга, като мишена. Тези кръгове представляват скала, като средата е 0 (абсолютно неудовлетворен), а най-външният кръг е 10 (перфектно). Този кръг клиентът разделя на толкова парчета (като торта), колкото теми иска да дефинира. След това треньорът нанася доколко е доволен клиентът от съответната област. Например оценка 4 за "партньорство" означава за запълним с цвят областта от 0 до 4. При "професия" само 2, при "спорт" пък- 8 например. Когато всички области получат оценка, човек сам може да хвърли поглед върху моментната ситуация в живота си. Като следваща стъпка той може да анализира отделните области и да дефинира какви ще са първите стъпки към промяна. В коя област искаш да промениш нещо? Какво ти е нужно, за да повишиш оценката в тази скала, дори само с един пункт за начало?
Използваш ли някаква специална техника?
Да, използвам така нареченото алтернативно колело. Например: областта "професия" има оценка 2, значи тук трябва да се промени нещо. Алтернативното колело е лист хартия с кръг по средата - центърът. От него излизат 10 лъча - изглежда като звезда. В центъра пишем примерно "професионална промяна". После събираме като в брейнсторминг възможни алтернативи и всяка записваме на отделен лъч. Може да е нова работа, друг работодател, специализация или следващ квалификационен курс. Накрая клиентът оценява алтернативите по скалата от 0 (и дума да не става) до 10 (ще го направя). Всяко число се записва само един път. Накрая алтернативите, събрали най-много точки, се записват като възможност за промяна и клиентът вече държи в ръцете си своя "списък със задачи" - първите стъпки за подобряване на дефинираната област. Моят съвет е освен този списък да си направите и един с отметнатите задачи. Никога не пропускай да се самопохвалиш и да се потупаш по рамото, когато си положил усилия и си успял!
Да, по този начин посоката вече е твърдо определена. Но как да си поставя правилните цели?
Целите трябва да са реалистични и да са екологично и икономически постижими. Това означава, че трябва да са приемливи за средата, в която живееш, за семейството ти, за партньора и колегите. Трябва за изискват и разумно вложение на време, енергия и пари. Важно е целите да бъдат позитивно формулирани. Не казвай "Искам на маратона да не пристигна последна". Вместо това кажи "На този маратон искам да финиширам сред първите 70". Дори да са се записали само 72-ма души. Тази цел има позитивна, мотивираща сила и ти дава енергия.

Offline

#2 2012-11-15 19:19:04

unbroken.
Member
From: Своге.
Registered: 2012-02-29
Posts: 10,800

Re: Личен треньор на живота (част 1)

Много полезно.
Браво.
bow


[list=*]
[*] Bye bitch,bye,bye,bye .   [/*]
[/list]
[list=*]
[*] -Tumblr. [/*]
[/list]

Offline

#3 2012-11-15 19:19:58

lady_ss1
Member
From: София
Registered: 2010-09-17
Posts: 21,410

Re: Личен треньор на живота (част 1)

Много полезно.
Браво.
bow

Радвам се, че съм била полезна, Диде.  heart  bow

П.П. Следващата част ще е "Как човек може да преодолее страховете си и най-големите си фобии?".  smile

Offline

#4 2012-11-15 19:37:53

nedi
Independent
From: Albuquerque, New Mexico
Registered: 2010-05-20
Posts: 20,505

Re: Личен треньор на живота (част 1)

Още, ощеееее sun


[list=*]
[*]And if you're in love, then you are the lucky one,
'Cause most of us are bitter over someone.
Setting fire to our insides for fun,
to distract our hearts from ever missing them.
But I'm forever missing him...
[/*]
[/list]

Offline

#5 2012-11-15 20:05:50

geri18
Member
From: East London
Registered: 2010-09-20
Posts: 946
Website

Re: Личен треньор на живота (част 1)

Много полезно.
Браво.
bow


XVIII. XII .MCMXCVII

Offline

#6 2012-11-15 23:06:30

bebche__:)
Member
From: Pariss
Registered: 2011-02-26
Posts: 1,466

Re: Личен треньор на живота (част 1)

Много полезно.
Браво.
bow



[img]http://24.media.tumblr.com/tumblr_lxrrp7zAaV1r7mjy5o1_500.gif[/img]

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook