#1 2012-10-28 16:23:12

makyinzz
Member
Registered: 2012-08-18
Posts: 54

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Днес, като кажем „вегетарианец", повечето хора си представят някой, който не яде месо. Всъщност има различни видове вегетарианство.
ЛАКТООВОВЕГЕТАРИАНСТВО - освен мляко u млечни продукти може да се хапват и яйца
ЛАКТОВЕГЕТАРИАНСТВО - допуска мляко u млечни продукти
СУРОВОЯДНСТВО - растителна храна без готвене
СТРОГО ВЕГЕТАРИАНСТВО - само растителни храни
НЕ СТРОГО ВЕГЕТАРИАНСТВО - някои животински продукти, но без месо
Вегетарианците в най-общ смисъл (лактоововегетарианци) приемат храни от растителен произход плюс мляко, млечни произведения и яйца. Повечето съвременни вегетарианци се числят именно към тази най-широка група.

Друга група са така наречените лактовегетарианци, които изключват от храната си и яйцата освен месото.

Следваща голяма група са т.нар. веганци (англ. - vegans) или строги вегетарианци, които приемат храни само от растителен произход, изключвайки освен месото и млякото млечните произведения и яйцата. Веганците не носят дрехи, направени от естествена животинска кожа или от други части от плътта на животните. Те също така не използват и изработени от кожа продукти и изделия.

Към най-малобройната група вегетарианци спадат т.нар. суровоядци. Те се хранят с всякакви видове растения и мляко, които не са обработени термично. Такъв режим на хранене обикновено се препоръчва с лечебна цел само при някои заболявания и то за не много дълъг период от време. Според съвременните диетолози здравословно и желателно е в ежедневното ни хранене да има изобилие от сурови плодове и зеленчуци, но все пак част от тях се налага да бъдат термично обработени, за да бъдат усвоени по-лесно от организма.

Думата „вегетарианец" е въведена в употреба през 1842 г. от учредителите на Британското вегетарианско общество. Като основа е взета от латински - vegetus, което означава „силен, здрав, пресен", фразата "homo vegetus" се отнася към духовна и физически развита личност.

Защо хората стават вегетарианци?

Според проведено проучване над 10% от населението на света са вегетарианци. В Индия това са повече от 80% от населението, Великобритания - приблизително 7%, САЩ - 5% от населението, и т. н.
Според анкета, направена от учените на Гисенския университет, сред 588 американци вегетарианци 78% от хората стават вегетарианци по здравословни причини, 69% - по етични съображения, 35% - по екологични, 28% - по естетични, 23% - по религиозни, 22% - по философски причини, 19% - по икономически, 9% - по хигиенични.

Какви са ползите от вегетарианското меню?
Здраво сърце. Вегетарианците имат много по-ниско ниво на холестерол, отколкото хората, консумиращи месо, и болестите на сърцето при тях са по-рядко срещани. Това се дължи на факта, че вегетарианските ястия обикновено са по-бедни на наситени мазнини и най-често съдържат малко или никакъв холестерол.
По-ниско кръвно налягане. Голям брой проучвания, датиращи от началото на 1920 г., показват, че вегетарианците имат по-ниско кръвно налягане отколкото невегетарианците. Вегетарианското хранене намалява и приема на натрий: когато пациенти с високо кръвно налягане станат вегетарианци, много от тях са в състояние да премахнат нуждата от медикаменти.
Контрол на диабета. Последните проучвания показват, че вегетарианската храна е богата на комплексни въглехидрати и фибри (които се намират само в растителните храни) и е с ниско съдържание на мазнини, затова е най-добрата рецепта за контролиране на диабета.
Превенция на рака. Вегетарианската храна предотвратява заболяванията от рак, твърдят учени. Процентът на рак на гърдата е значително по-нисък в страните, където типичното хранене е на растителна основа. Вегетарианците имат и значително по-нисък процент на рак на дебелото черво, отколкото ядящите месо.
Опитайте да стенете вегетарианци поне за ден?
Лесно е да се планира вегетарианско хранене, което да отговаря на нуждата от всички хранителни вещества.

Помислете за три вегетариански ястия, които вече харесвате, а след това и за три рецепти, които обикновено приготвяте и които могат лесно да бъдат приспособени към вегетарианството.

Бързите за приготвяне храни намаляват времето, което трябва да прекарате в кухнята. Супермаркетите предлагат богат набор от бързоприготвящи се супи и основни ястия. Много консервирани супи, черен боб или зеленчуци са вегетариански. Ориз по ориенталски, зърнени и други храни като ориз с къри или салата табуле може да се добавят към ястия от боб. Посетете щанда за замразени храни, за да се вдъхновите за вегетариански ястия от чуждестранната кухня, като царевица с боб, леща с къри или вегетариански тайландски пълнеж. Можете да опитате и вегетариански печен фасул, пържен фасул и безмесни спагети със сос от консерва.

Препоръчително: Калориите във вегетарианското меню не бива да се съкращават прекалено - през лятото може да се намалят до 1500 ккал, а през зимата трябва да са не по-малко от 2000.

!!!Пълно вегетарианство не се препоръчва при деца, бременни и кърмещи жени, тъй като в тези периоди потребностите от качествен белтък, витамини и минерали са по-големи и съществуват сериозни рискове от хранителни дефицити


[list=*]
[*]Когато очите говорят,думите са излишни.[/*]
[/list]

Offline

#2 2012-10-28 17:32:20

miss_cute_kiss
Member
From: Somewhere in the oceans
Registered: 2010-11-20
Posts: 2,890

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Много полезно. ! С:


[list=*]
[*]"Love,love,love...and what is it good for!?
Absolutely nothing."
[/*]
[/list]

Offline

#3 2012-10-28 17:49:05

p0p staR
Black Angel
From: In the Nowhere
Registered: 2012-04-03
Posts: 4,890

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Малка част от всичко това го разбрах laugh


[list=*]
[*]Follow me.[/*]
[/list]
[list=*]
[*]Ask me.[/*]
[/list]

Offline

#4 2012-10-28 21:07:12

Sim0na
Member
Registered: 2009-06-26
Posts: 154

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

аз съм лактоововегетарианец :Д полезна темичка  sun


Красивата жена можеш да я замениш с още по-красива. Любимата - с никоя.

Offline

#5 2012-10-28 21:13:24

summer.time
Member
Registered: 2009-07-17
Posts: 1,498

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Хаха НЕвегетарианци това е добро  rofl  rofl  аз ги наричам месоядци  rofl  Аз съм Веган междудругото, интересна тема. Не съм съгласна само с най последното, според мен вегетарианството е за всеки какъвто и да е той.....

Offline

#6 2012-10-29 13:10:01

ttiiniie^^
Member
From: Saint Petersburg.
Registered: 2010-12-17
Posts: 1,519
Website

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Аз също съм лактоововегетарианец. Интересна тема.


Има 10 вида хора. Тези, които могат да четат двоичен код и тези, които не могат.
Tumblr.

Offline

#7 2012-10-29 15:07:21

little_baby
i am lost in time.
From: Upper East Side, Manhattan
Registered: 2009-08-05
Posts: 11,633

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Страхотна тема, дори за това си мислех днес.

Offline

#8 2012-10-29 16:29:45

pipi11
Member
From: *Wonderland*
Registered: 2012-02-29
Posts: 1,019

Re: Вегетарианството - опасно ли е за здравето?

Аз също съм лактоововегетарианец  smile

Много интересна тема  star


[list=*]
[*][list=*]
[*]Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти,
[list=*]
[*]защото тогава най-много се нуждая от нея.
[/*]
[/list][/*]
[/list][/*]
[/list]

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook