#1 2012-10-15 16:50:45

Лuглuчка { }
Member
From: Sofia.
Registered: 2012-03-01
Posts: 7,373

Re: Грижи за зъбите.

Първобитният човек е имал здрави зъби, защото си е служил с тях при дъвченето на храната не тъй, както ние си служим с тях сега. С течение на времето обаче човекът станал „културен“ и измислил готвенето. Чрез огъня и водата той размеква толкова много храната, че за зъбите остава твърде малко работа при дъвченето й. И естествено, те започват да отслабват и да се поддават на разни болести. Човекоподобните маймуни, чиито зъби не се различават от човешките, умират със здрави зъби, но те не знаят що е готвена храна. Техните челюсти са много добре развити, венците им много яки, и зъбите здрави, защото постоянно ги упражняват. Затова всеки, който има здрави зъби, трябва да ги упражнява чрез правилно дъвчене и разумно хранене с чер тричав хляб и растителна храна, която укрепва челюстите и предотвратява замърсяването на устната кухина и изгниването на зъбите. При това той не трябва да избягва твърдите храни (но не и да чупи орехи и лешници), защото от зъбите всичките лиги и късчета от храната произвеждат малък прилив към устата и се увеличава отделянето на слюнката, чрез която се подобрява храненето. В старо време храната била по-груба, защото била повече растителна. Затова тогава зъбите по-добре се упражнявали и били по-здрави.

Необходимо е периодично зъбите да се преглеждат от зъболекар, и то поне на шест месеца веднъж.

След всяко ядене зъбите трябва да се изплакват с хладка вода и събраната между тях храна да се изчиства със специални дървени клечки, но никога с игла, фуркети или други метални предмети. Добре е след ядене да се дъвчат кори от ябълка или хляб за изчистване на зъбите.

Не всички неща могат да се измиват с вода, затова е потребно зъбите да се изтриват с четка и паста за зъби, и то вечер преди лягане и сутрин след сън. Вечерното миене е по-важно, защото хранителните остатъци в устата може много да повредят зъбите през нощта. Колкото по-здрави са зъбите, толкова по-твърда трябва да бъде четката. Тя трябва да е изрязана дъгообразно, тъй че в средата четината да бъде по-къса така по-добре се приспособява към кривината на зъбите, а с върховете си достига по-лесно скрити и мъчно достъпни места.

Чистенето само с пръст и изплакването са недостатъчни, защото остатъците от храна се замазват и вкарват между зъбите, където започват да гният.

Напречното триене, както най-често се практикува, не е най-полезното, защото четката вкарва всичко между зъбите и често разранява намиращите се между тях венечни връхчета. Много по-полезно е четката да се движи по посока от корена на зъбите към короната им, т. е. по височината на зъбите. Това миене, което включва и масаж на венците, без да ги поврежда, отначало е по-трудно, но после става навик и в резултат зъбите са грижливо изчистени, а венците здрави. За вътрешните части на устата, както и за дъвкателните повърхности на зъбите е нужно още по-голямо внимание, особено в началото. Не трябва положението на зъба да бъде пречка за неговото измиване, а с удвоени усилия и старание да се постигне и в най-скритите и недостъпни места същата чистота.

Венци, които кървят много при миенето на зъбите, трябва да се прегледат от зъболекар.

Пастата (прахът) за зъби не трябва да действа върху меките и твърдите тъкани в устата, а да има чисто механически свойства. Не трябва да съдържа много разядливи вещества, които ще възпалят лигавицата в устата. Пастата за зъби отстранява отлаганията и остатъците от храната и убива микробите, които причиняват загниване. Тя трябва по възможност да чисти зъбите от натрупания зъбен камък или най-малкото да го прави по-малко твърд, за да може да се премахва със зъбната четка. Домашните прахове от въглища, пепел от цигари и други са вредни. Не са вредни чистият сапун, тебеширът на прах, селското непресято брашно и изгорената до черно среда от хляб, стрита на прах.

Препоръчва се всяка вечер след ядене да се изяждат по една-две корави и сочни ябълки заедно с кората и семките.

Хладък чай от лайка или хладък чай от слез са много добри природни дезинфекционни средства за зъбите, устата, носа и гърлото. Към тях може да се прибави малко сол или пък устата и гърлото да се изплакват със солена вода.

След всяко измиване на зъбите четката трябва да се измива със сапун и после да се окачва, за да изтече останалата в нея вода.

Offline

#2 2012-10-15 16:58:57

petyyxbabyy
Member
From: New York, United States
Registered: 2011-03-02
Posts: 2,354
Website

Re: Грижи за зъбите.

Доста полезно.  (y)


[list=*]
[*]Мъжете са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.[/*]
[/list]

[img]https://31.media.tumblr.com/946d01bba2210c230ec7fba6249a8c74/tumblr_myqwuyOj2d1to8yxyo1_500.gif[/img]

Offline

#3 2012-10-15 17:37:05

snow white_99
Member
From: София
Registered: 2011-01-27
Posts: 996

Re: Грижи за зъбите.

Много полезно (:


If you think this has a happy ending, you haven't been paying attention.

[img]http://25.media.tumblr.com/tumblr_m8cec9ilRs1qg3fxxo2_500.gif[/img]

Offline

#4 2012-10-15 18:50:19

bebche__:)
Member
From: Pariss
Registered: 2011-02-26
Posts: 1,466

Re: Грижи за зъбите.

Полезно.  smile



[img]http://24.media.tumblr.com/tumblr_lxrrp7zAaV1r7mjy5o1_500.gif[/img]

Offline

#5 2012-10-15 18:55:51

Saphirra
Member
From: On the wings of a murdered ang
Registered: 2012-08-03
Posts: 531
Website

Re: Грижи за зъбите.

Много важно нещо научих днес, просто ми се промени мирогледът!

Ако искате да имате здрави зъби, не си гответе храната, деца! Яжте я сурова!  chuckle
хехехе
шегувам се.


Speak as if every word costed you a diamond.

[img]http://24.media.tumblr.com/tumblr_mcw15qMHTT1r9wl39o1_500.gif[/img]

我 愛 孟志伟

Offline

#6 2012-10-15 19:21:06

geri18
Member
From: East London
Registered: 2010-09-20
Posts: 946
Website

Re: Грижи за зъбите.

Доста полезно.  (y)


XVIII. XII .MCMXCVII

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook