#1 2012-10-12 12:52:02

zaicheto006
Member
From: .. ^ Dubstep ^ .. - * High Liv
Registered: 2012-06-09
Posts: 1,683

Re: Кратка пиърсинг ениклопедия

Образователен час по боди пиърсинг в пет части

Пиърсингът освен красив може да бъде и опасен. След като научиш рисковете, които крие, сама прецени дали е за теб...

Кое е по-секси от хубавото тренирано женско коремче? Хубаво тренирано коремче със сладка обичка на пъпчето, разбира се. Преди години пиърсингът имаше доста лоша слава, защото почитателите му бяха предимно пънкари и гейове. Да, но днес съвсем не е така! Ето защо е важно да бъдеш информирана! Cosmo ти идва на помощ с една бърза справка на всичко, което е добре да знаеш за боди пиърсинга -  процедури, рискове и грижи, които трябва да полагаш за бижуто си.

Част Първа - история

Думата „пиърсинг“ идва от английски език и в буквалния си превод значи пронизване, пробождане. Боди пиърсингът е вече наложена практика за украсяване на тялото или с други думи боди арт. Съвременният човек мисли, че открива топлата вода с пиърсинга, а истината е, че това е едно доста древно изкуство с дългогодишна история зад гърба си. Първите данни за него датират още от около 5000 години назад във времето като боди пиърсингът е участвал в историята на много древни народи и култури – Египет, Римската Империя, откриваме го също при ацтеките, маите, инките и още много други племена. За едни пиърсингът е символизирал владетелство, за други религиозна принадлежност, за трети е бил чисто и просто символ на красота. Пиърсингът е древен ритуал, който има своите традиции, така че, ако се притесняваш, че има нещо странно и иновативно в технологията на пробиването на тялото, недей да се затормозяваш излишно. Да не говорим, че в днешно време сме доста облекчени откъм болка, защото науката ни е подарила упойките и обезболяващите, както и професионалните „пиърсъри“ (така се наричат симпатичните усмихнати татуирани хора в студиото, които поставят обици на най-различни причудливи места по тялото ти).

Да пристигнем в настоящето. Какво е боди пиърсингът днес? Може би го възприемаме по-скоро като начин за изява, дори като средство за сексуална стимулация. От пиърсинга се възползват хора от най-различни възрасти като той е символ на тяхната психология, личностно самоопределяне, независимост, принадлежност към дадени общности и, разбира се, изразява и модните им предпочитания.
Да престана с общите приказки... Истината е, че всеки си го възприема както си иска. За едни е отблъскващо, а за други супер секси. Ти сама си прецени от кои си и ако си от вторите, се информирай добре и помисли дъъълго преди да продупчиш която и да е част от тялото си, защото идеята на начинанието е да станеш още по-красива, а не да ти остане грозен белег...

Част Втора - рискове

Ето едно сбито резюме на качествата, които трябва да притежава студиото, което ще избереш:

1. Вътре трябва да е безупречно чисто!
2. Да има добра вентилация на въздуха и да не се пуши.
3. В стаята, където се извършват процедурите е задължително да има стерилна зона от около два метра, където се съхраняват инструментите, а като се огледаш трябва да забележиш и мястото, където те се стерилизират и изцеждат.
4. Столът, на който се поставя пиърсинга трябва да бъде отдалечен от стените, покрит с бял чаршаф и да се почиства след всеки клиент.
5. Пиърсърът не бива да носи бижута по ръцете си, както и видими пиърсинги, които да могат да влязат в контакт с клиента. Дрехите му трябва да са чисти и да не е излизал с тях навън, ръцете му - измити, а ноктите прилежно изрязани. Косата му да е къса или завързана, ако е дълга. Задължително трябва да носи хирургическа маска.
6. Внимавай! Пиърсърът трябва да отвори стерилна нова игла пред очите ти, както и да постави чифт чисто нови стерилни ръкавици.
7. Задължително е бижуто да бъде гладко шлифовано 14 или 18-каратово злато, титаний, хирургическа стомана или ниобий за предотвратяването на последващи алергични реакции.
8. Всяка предпазна мярка, която предотвратява появата на евентуална инфекция, трябва да бъде взета.
9. Пиърсърът в никакъв случай не бива да притиска обицата, а само мястото, което пробива, защото натискът на бижуто може да причини нараняване на тъканите и дори скъсване.
Рисковете на пиърсинга са от различно естество. Независимо къде е поставен обикновено заздравява бързо. Понякога, за съжаление, въпреки добрата хигиена след няколко месеца пиърсингът все още не може да се затвори и се получават различни инфекции. Първата и най-голяма опасност при поставянето му е от кръвно-преносими болести (туберкулоза, ХИВ, хепатит, тетанус). Вторият възможен риск произтича от самата кожа, която е покрита с микроорганизми, които по принцип са безвредни, но могат да провокират усложнения при най-малкия проблем. Обикновено инфекциите се получават заради използването на нестерилни материали. Често срещани са стрептококите и стафилококите. Месестата тъкан около пробитата зона може да изтънее и дори да се скъса отхвърлена от организма (така наречената миграция), водейки до един ужасен белег... Други доста разпространени усложнения са контактният дерматит и неприятни следи по кожата. Пиърсингът може да причини ендокардит, разкъсване на уретера и сериозна инфекция на кожата на пениса, която може да доведе до доста усложнения и дори смърт. Лечението на кожни инфекции е топъл компрес и миене с антибактериални продукти, ако проблемът е по-сложен може да се стигне и до антибиотик. Устата също е рискова зона, защото в нея се съдържат множество бактерии. Друг риск може да бъде някой заразен предмет – например нестерилна игла или пък алергия (към материала, от който е изработено бижуто или към продуктите за дезинфекция).

Cosmo Съвети: Ето нещо, което трябва да запомниш добре - никога не използвай пистолет за пробиване! Той е предназначен само за меката част на ушите, но дори там е по-добре да се използва абокат. Силата, с която пробива пистолетът засяга сериозно деликатната област на хрущяла на ухото и при някои хора се налага дори хирургическа намеса след това.
За да провериш предварително дали имаш алергия към даден материал за изработка на пиърсинг, можеш да избереш бижуто и да го поносиш около 1-2 седмици на ухото например. Ако нямаш проблем с ухото, най-вероятно няма да проявиш алергична реакция след поставянето на новата обичка. Недей да подминаваш този съвет, а добре го запомни, защото наличието на алергия може да доведе до миграция на обицата и съответно до чисто нов ужасяващ белег.
При инфекция задължително се свържи с професионалист!


Част трета - видове

Cosmo ти представя част от най-популярните зони, където се изявява иглата:
На първо място са ушите. Едва ли си си представяла колко много места по тях могат да бъдат пробити. Да, и на мен ми изглеждаха мънички, а какво се оказа... Приготви се да бъдеш ужасно изненадана! Такааааааа... Най-често срещаният пиърсинг е този на меката част на ухото. Може би не знаеш, че сред професионалистите е известен като „лоуб“ пиърсинг и е най-лесното за пробиване място по тялото. Едва ли има уважаваща себе си дама, която да не носи обици. Процедурата, както е добре известно, може да се извърши с пистолет за пробиване или с хирургическа игла. След това се налага около месец и половина да носиш медицински обеци, докато зарасне. След този период можеш да се радваш на разнообразието от форми и материали на бижутата за уши. Ето и нещо за маниаци - честа практика напоследък е разширяването на една дупка, наричано „флеш“. То става постепенно и по малко, като тази операция е необратима. Друго често пробивано място на ухото е хрущялът, където се оказа, че имало безброй много възможни места. Пиърсинг „хеликс“ се нарича този на високата част на хрущяла на ухото. Задължително е да бъде направен с хирургическа игла и с него трябва много да се внимава, защото разраняването може да ти донесе един доста грозен и болезнен белег. „Анти-хеликс“, пък се нарича пробиването на зоната точно срещу него. Пънч-ът е подобен на флеш-а. Разликата е, че тази процедура изисква хирургическо уголемяване на дупката като тъканта се отстранява чрез скалпел. Звучи ужасно, но твърдят, че не е толкова болезнено и зараства сравнително бързо. Истината е, че никак нямам желание да пробвам... Трагус-ът носи името на леко издадената част от вътрешната страна на ухото. „Анти-трагус“ съответно се слага на отсрещната страна. Малко над трагуса се поставя така нареченият пиърсинг „Руук“, а точно над него се прави „Дейт“, за който е нужно да се пробие доста дебел пласт от хрущяла. „Снъг“ преминава през две хрущялни части на ухото. Както подразбираш процедурата е доста болезнена, така че, ако си страхлива по природа, едва ли ще ти понесе. „Конч“ се поставя по вътрешната хрущялна част на ухото и също е пиърсинг, свързан със сериозна болка. „Индъстриълът“ свързва две дупки с много дълъг барбел. Най-често срещаният вариант е връзка на хеликс с антихеликс. Когато две дупки на ухото са свързани с една обица, по-точно халка, пък технологията се нарича „орбитъл“.

Продължаваме с образователния си час по пиърсинг зони с устните. И тук ще намерим не един или два вида пиърсинга около устните, както и по самите тях, включително и бузите. Най-често любимо място за украсяване е средата на долната устна, но понякога се прави и на горната. Точната позиция, разбира се варира според предпочитанията и модните тенденции. Зараства за около 8 седмици. Този вид пиърсинг се нарича лабрет или лоубрет. Той също може да бъде поставен вертикално, както и хоризонтално през устните. От вътрешната страна се слага плоска повърхност или винтче, а най-подходяща обица би била халката за минимално увреждане на зъбните венци. Следващото, което ще прочетеш не е за хора със слаби сърца. Оказва се, че на принципа на по-горе описания флеш, може да се увеличи дупката и тук, на устната с така нареченият пиърсинг „лип плейт“ чрез хирургическо отстраняване на тъкан. Вярвала ли си, че хората си причиняват подобни неща !? Освен долната, може да пробиеш и горната си устна. Единият вид се прави точно по средата й, нарича се „медуза“. Ако поставиш обичка вляво или вдясно пък, ще си имаш чисто нов пиърсинг „монро“.

Езикът е много често пробивано място. Обикновено се дупчи по средата на около два сантиметра от върха на езика. Пробиват се също мъжецът, юздичките под езика („френулум“) и между венците и устните. Задължително е процедурата да се извърши от професионалист, защото езикът е мускул, през който минават вени и нерви и засягането им е крайно непрепоръчително! Но иначе изненадващо тома е едно от най-безболезнените места за пробиване. Операцията се извършва с абокат и трае около 1-2 минути. Обикновено след това езикът се подува и добива двойно по-голям размер от нормалния си. Хубавото е, че зараства за 2-3 седмици. Ако след време решиш, че не искаш повече да носиш пиърсинга си пък сваляш обецата и дупката се изпарява до един час като не ти остава и белег. Пиърсингът на езика е често спряган като стимулиращо средство в оралния секс. Рядко се случва да имаш проблеми с него, ако, разбира се, си взела всички необходими превантивни мерки. Съществува и флеш на езика, за който по-добре да не разказвам...

Да продължим малко по-нагоре по лицето и да стигнем до носа. Класическата обичка на нослето, която беше така модерна в близкото минало професионално се нарича „нострил“. Понякога зараства бавно заради голямото количество бактерии, които ежедневно попадат в носа, но като цяло процедурата е лесна и не много болезнена. Пробиването на средата на носа (подобно на някои аборигенски племена) се казва „септум“. Не е болезнено, но за сметка на това последващите грижи трябва да бъдат доста. Пиърсингът, който минава през септума, за да достигне до центъра на нослето пък се нарича септрил или джънгъл. И той не е препоръчителен за по-страхливите...

Следващият пиърсинг, участващ в „учебната програма“ ни е добре познат благодарение на Фърги от Black Eyed Peas. Съществуват цели четири вида поставяне на пиърсинг на веждата – вертикален, хоризонтален, анти и бридж. Вертикалният и хоризонталният се поставят отстрани на веждата в съответната позиция според името си. Бриджът се поставя между очите, а анти на върха на скулите. Няма да лъжем, че пробиването не е болезнено, но за сметка на това резултатът е удовлетворяващ.

Стигам и до любимия ми пиърсинг, този на пъпа. Да, толкова е сладък и секси, но за сметка на това мястото ужасно трудно зараства. Пробива се под, над или отстрани на пъпчето. За пълното му заздравяване са необходими от 5 до 9 месеца, а понякога дори цяла година. Проблемът е, че кожата на корема постоянно се движи, а и дрехите лесно могат да достигат и раздразват пиърсинга. След пробиването пъпът изглежда нормално, но по-късно е възможно да почервенее и да започне да отделя лимфа. Образува се и коричка около обицата. След 6 до 8 седмици лимфата изчезва и остава само червенината. Когато и тя отшуми, пиърсингът е абсолютно заздравял.

Да продължим с обещаните вече така наречени интимни пиърсинги, които се поставят на определени места по гениталиите, най-често зърната на гърдите, клитора при жените или пък пениса при мъжете. Зърното може да се пробие вертикално, хоризонтално или по диагонал според предпочитанията като процедурата е доста болезнена. Пенисът може да се пробие странично на горната част на главичката, вертикално до основата на главичката и така нареченият принц Албърт (по името на мъжа на кралица Виктория) – поставя се халка по ширината на уретера и вътре в пикочния канал и се говори, че ужасно повишава сексуалното удоволствие на двойката. Друго място, подходящо за този вид пиърсинг е зоната между скротума и ануса. При жените обикновено се пробива върхът на клитора – хоризонтално или вертикално с халкичка или пиърсче, големите срамни устни или зоната, където двете малки срамни устни се събират, под вулвата.

Има разбира се, още много други места и вариации, където можеш да се пробиеш, така че имаш поле за изява да проявиш въображението си. Разбира се, обезателно консултирай идеите си със специалист и имай предвид, че някои от зоните по тялото ти могат да бъдат дооооста болезнени и рискови.

Завършвам образователния урок по видове пиърсинг с пробиването на повърхности по тялото или така наречения „сърфейс“ пиърсинг. Много е трудно той да се запази за по-дълго време, защото е лесно податлив на миграция и отхвърляне. Задължително е да се постави от професионалист използващ специални за целта обици със специфична форма, от титан или тефлон.

Част четвърта - бижута

Стигнах най-после до любимата част – бижутата. Има няколко основни вида обици, класифицирани по форма, подходяща за различните части на тялото, които ще бъдат украсени. Най-често се използва CBR. Този пиърсинг представлява халка, която се затваря с помощта на топче с две вдлъбнатини, в които пък се поставят двата края на халката. Барбел-ът също е много популярен за много пиърсинги. Има няколко вида барбели с различна форма на щифта – прав, извит или халка. В двата си края има резба, която се затваря с помощта на топчета или други накрайници по желание. Плъговете и тунелите се използват за разширяване на пиърсинг и формата им най-често е кръгла. При пробиване на повърхностен пиърсинг се използва сърфейс бар. Двата му края са под ъгъл 90 градуса с основната част на обицата, но трябва да се има предвид, че този пиърсинг задължително трябва да бъде съобразен с анатомията и мястото, за което е предназначен.

Може би най-използваният материал за изработка на пиърсинг е медицинската стомана заради изгодната си цена и факта, че доста рядко предизвиква алергични реакции. Най-подходящ пък е титанът, защото е хипоалергичен и лек. Други варианти са златото (само, ако е над 16 карата), ниобий, тефлон, акрил, силикон, дори дърво и стъкло. Среброто макар и толкова популярно е неподходящ материал, защото има висока степен на химическа реактивност и лесно може да причини възпаление или алергия.


Част пета - грижи

След като пиърсингът е вече налице, идва твоята роля. Въоръжи се с антибактериален сапун (задължително с неутрално Ph) и измий внимателно ръцете си преди да почистиш и пиърса с кислородна вода, физиологичен разтвор или подсолена топла вода. Запомни, че в никакъв случай не трябва да чистиш дупката със спирт! По време на заздравителния период почиствай пиърсинга си най-малко два пъти на ден, заради лимфата, която изтича от раната. Все пак, имай предвид, че това е относително и зависи от мястото, което си украсила. Внимателно слушай какво ще ти каже пиърсърът и следвай инструкциите му стриктно. Недей да взимаш решения на своя глава, за да нямаш проблеми и неприятни възпаления.

Както вече се разбрахме пиърсингът задължително трябва да се направи от професионалист във внимателно подбрано студио. Преди процедурата трябва да се нахраниш, да бъдеш отпочинала и колкото е възможно по-спокойна. За да зарастне пиърсингът по-бързо, трябва да избягваш алкохолът, цигарите и преспивателните медикаменти. Задължително е да се спазва безупречна хигиена и стриктно да се следват инструкциите на пиърсъра. Внимавай! Хубаво е да не раздразваш пиърсинга по какъвто и да е начин. Ако се намира в устната кухина след всяко ядене се налага да изплакваш устата си със солен разтвор като напоследък най-често препоръчват сандрин или смрадлика. Една лоша новина... При този вид пиърсинг трябва да избягваш френската любов и дълбоките целувки до пълното зарастване на раната! Ако пиърсингът е на друго място е хубаво по 2-3 пъти на ден да раздвижваш обицата си. Ако си се сдобила с интимен пиърсинг пък, сексуалните контакти са табу до пълното заздравяване.


И няколко бързи съвета:
Никога не пипай пиърсинга си с мръсни ръце! Те са преносител на най-различни бактерии, които могат да предизвикат ужасна инфекция.

Внимавай много, когато се къпеш, защото попадането на сапун или душ гел в незаздравялaта все още дупка ще доведе до възпаление.

Не бързай да сменяш обицата си, а изчакай пълното заздравяване на пиърса.

При най-малките симптоми за инфекция се свържи със специалист и следвай инструкциите му.

И така след като вече си достатъчно информирана, можеш да действаш смело. Стига информацията да не ти е дошла в повече, разбира се...


Don't Drink and Drive ..Smoke and Fly !!

Offline

#2 2012-10-12 14:56:48

pipi11
Member
From: *Wonderland*
Registered: 2012-02-29
Posts: 1,019

Re: Кратка пиърсинг ениклопедия

Полезно star


[list=*]
[*][list=*]
[*]Обичай ме, когато най-малко заслужавам любовта ти,
[list=*]
[*]защото тогава най-много се нуждая от нея.
[/*]
[/list][/*]
[/list][/*]
[/list]

Offline

#3 2012-10-12 15:02:19

krisinka_pufinka
Member
From: Dubaii ^.^
Registered: 2010-09-06
Posts: 7,240

Re: Кратка пиърсинг ениклопедия

smile Интересно.


[list=*]
[*]“Добре е да имаш пари и нещата, които можеш
да си купиш с тях, но също е добре, от
време на време да се уверяваш, че не
си загубил нещата, които не могат да се
купят с пари.”
[/*]
[/list]

Offline

#4 2012-10-12 16:03:31

CheRRy_LiPs.xD
addicted to u
Registered: 2011-09-17
Posts: 5,301

Re: Кратка пиърсинг ениклопедия

Полезно star

(y)


[list=*]
[*]Бих ти дала шанс да изразиш това, което мислиш, но знам, че ще бъде лъжа.
Нямам повече сълзи за проливане. Ти взе всичко егоистично.
[/*]
[/list]

Offline

#5 2012-10-12 18:03:04

bebche__:)
Member
From: Pariss
Registered: 2011-02-26
Posts: 1,466

Re: Кратка пиърсинг ениклопедия

Полезно star



[img]http://24.media.tumblr.com/tumblr_lxrrp7zAaV1r7mjy5o1_500.gif[/img]

Offline

#6 2012-10-13 06:36:15

snow white_99
Member
From: София
Registered: 2011-01-27
Posts: 996

Re: Кратка пиърсинг ениклопедия

smile Интересно.


If you think this has a happy ending, you haven't been paying attention.

[img]http://25.media.tumblr.com/tumblr_m8cec9ilRs1qg3fxxo2_500.gif[/img]

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook