#1 2012-09-18 12:13:34

kiki_009
Brutal Bitch
From: Kavala,Grece <333
Registered: 2011-09-15
Posts: 8,046

Re: Кога трябва да отидеш до спешното и кога може сам/а да се сп

Сърдечен удар
По принцип най-лесно разпознаваемите симптоми са главоболие, недостиг на въздух, изпотяване, гадене, болки в ръката /по-често лявата/, стискащо усещане в гърдите.

Статистиката сочи, че представителките на нежния пол се чувстват замаяни, имат гадене и чувство за недостиг на въздух, когато са пред инфаркт.


Инсулт
Инсултът се познава доста лесно. При него се наблюдава изтръпване на крайник или на едната страна на лицето, затруднен говор, проблеми с очите, замайване, главоболие и загуба на равновесие. Ако някой ваш близък има някои от тези симптоми, веднага отидете в спешното или се обадете на тел. 112.

Удар по главата
Ако сте си ударили главата, загубили сте съзнание и няколко часа по-късно повръщате и не се чувствате никак добре, задължително посетете лекар. Не се залъгвайте, че не се чувствате добре, защото не сте яли достатъчно или сте преуморени. Ударът по главата може да ви нанесе сериозни здравословни щети. Няма как сами да определите дали нямате проблеми със сърцето, кръвообращението или не става дума за инсулт, затова отидете на специалист.


Същото се отнася и ако разберете, че някой ваш близък е претърпял удар по главата и не се чувства добре няколко часа след случилото се.

Възможност за счупена кост
Когато човек се удари силно, той получава синина на нараненото място. Но ако забележите голям оток и не можете да движите нормално своя крайник, незабавно отидете да ви направят рентгенова снимка. Напълно възможно е да сте счупили някоя кост при удара.


Ако сте се ударили и кървите, отидете в спешното, ако нямате възможност да се справите с кървенето повече от 20 минути. Не си стойте у дома, ако кръвта не спира или раната е толкова дълбока, че можете да видите мускула си.

Поява на дезориентация
Когато човек не знае къде се намира и не може да се ориентира накъде да тръгне, напълно възможно е да става дума за признак на инсулт, дехидратация или други здравословни проблеми. Вместо да гадаете какво може да ви има, посетете специалист.

Изгаряне
На всеки човек му се е случвало да се изгори вкъщи на ютията, котлона, фурната и т.н. Но когато изгарянето е по-голямо от няколко сантиметра, нарушава външния слой на кожатаи чувствата участъка изтръпнал, посетете спешното, за да не влошите здравето си.


Периодично повръщане
Дамите, на които често им се гади, веднага решават, че са бременни и това е причината за тяхната неразположеност. Няма значение какво е предизвикало повръщането, ако то се случва редовно, пийте много вода, за да не се дехидратирате и ако повръщате всичко, което сте консумирате, отидете в спешното. Имате нужда от система, която да ви влива течности, за да не се дехидратирате.

Силна болка в гърба
Ако усетите, че ви боли едната страна отзад на гърба, възможно е да имате камъни с бъбреците или пикочо-полово инфекция. За да установите причината за вашето неразположение, посетете уролог.

Ухапване
Когато ви ухапе куче или друго животно е препоръчително да си биете инжекция против тетанус или да приемете други антибиотици, за да избегнете заразяване.

Цицина на главата
Няма нужда да посещавате спешното, ако от удара сте получили само цицина върху главата. Вземете лед и го сложете на удареното място. При положение, че усетите неразположение, замаяност, обърканост и т.н., тогава спешно трябва да отидете на лекар, защото може сериозни да сте си навредили.

Леко изгаряне
Когато изгарянето е малко, няма нужда от намеса на лекари. Правете си студени компреси в рамките на 20 минути, за да успокоите кожата. След това нанесете антибактериален крем и сложете незалепваща марля.


Леко навяхване
Когато човек си изкълчи крака, той може сам да се справи с проблема. Най-добре е да вземете ластичен бинт и да го увиете около глезена, като преди това сте направили компрес с лед. След това го вдигнете над нивото на сърцето и останете в това положение поне половин-един час.


♔...................†...........♔

Offline

#2 2012-09-19 17:32:26

lady_ss1
Member
From: София
Registered: 2010-09-17
Posts: 21,410

Re: Кога трябва да отидеш до спешното и кога може сам/а да се сп

Това ми е познато отнякъде, наистина. Доста полезно.  smile

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook