Pages: 1
#1 2012-09-01 07:47:19
- lady_ss1
- Member
- From: София
- Registered: 2010-09-17
Re: Как да мислиш по-позитивно
Но как ще реагираш, ако в очите на другите точно ти също си от тези черни бомбардировачи на доброто настроение? Ето ти един шокиращ факт: възможно е да е така, без изобщо да подозираш, защото си се заклещила в себе си. Колкото по-силно отречеш последните две изречения, толкова по-голяма е вероятността ти действително да си се превърнала в нещо, което не харесваш и не си.
Сега ще разбереш как да разпознаеш дали не си станала, без да усетиш Самата Вкиснатост и ще помогне да спреш да гледаш на живота с чернооблачни очила и ще се научиш да приемаш всичко по-по-позитивно, отколкото напоследък.
Черногледа ли си?
Да, ако виждаш винаги чашата наполовина празна и освен това си неповторимо цинична (като изключим остроумните и проницателни шегички) и търсиш внимание като непрекъснато се оплакваш на приятелите си от нещата в живота ти, които са се случили по неблагоприятен за теб начин. През. Цялото. Време.
Тези хора са абсолютни убийци на доброто настроение и винаги се опитват да се изкарат най-зле от всички. Никога не можеш да споделиш добри новини с такъв човек, защото те винаги успяват да ги омаловажат. Това е така, защото единственият начин, по който те се чувстват свързани с другите е като развалят настроението им и ги накарат да се чувстват също толкова зле.
Как се случи това с мен?
Според психолозите, на никого не му е заложено в природата да бъде отрицателно настроен. Нашето поведение се оформя през годините. Причината да се държиш така може да се дължи на атмосферата, в която си израснала. Или на поредица от неприятни случки или травмиращо събитие - смърт в семейството, болест, катастрофа - които са се отразили на начина, по който мислиш и гледаш на света в момента.
Как да откриеш вътрешния си позитивизъм?
● Разпознай характера си
Изпитай начина си на мислене със следния въпрос: "Виждам ли чашата наполовина празна?". Ако отговорът ти е "да", промени въпроса по този начин: "Какво мога да направя, за да стане наполовина пълна?". Съсредоточи се върху всичко, което работи за (а не против) теб. Енергията ти отива там, където е вниманието ти, затова, когато направиш тази промяна, ще привлечеш повече хубави преживявания. Опитай да си задаваш този въпрос всяка сутрин, преди да станеш от леглото.
● Направи списък с нещата, които си благодарна, че имаш
Разходи се из вкъщи с лист и химикал и запиши всички неща, за които може да си благодарна. Например "Имам прекрасни цветя" или "Имам страхотна гледка от балкона". Това ще те накара да спреш да мислиш за нещата, които нямаш и да обърнеш внимание на онова, с което можеш да се похвалиш, че имаш.
Освен това, можеш вечер, преди да легнеш, да пишеш на лист пет хубави неща, които са ти се случили през деня. Това също пренасочва съзнанието ти от негативните или липсите към позитивните и съществуващи неща в живота ти.
● Изгони негативните мисли
Ако се хващаш, че мислиш негативно, улови мрачните мисли и ги изпрати надалеч, преди да си повярвала в тях. Има едно упражнение, което може много да ти помогне в случая - нарича се "черната и златната рамка". Ако си мислиш отрицателни неща за себе си или за някой друг като "Толкова съм дебела", представи си една черна рамка около мисълта и я захвърли надалеч. Замени я с позитивна мисъл "Обичам тялото си, каквото е" и след това си представи златна рамка около нея. Фокусирай се върху позитивната мисъл и се потопи изцяло в нея.
● Спри с отрицателните коментари
Според психолозите, когато човек-мрънкало направи типичния за него коментар с черно-бял оттенък, той обикновено се състои от две изречения. Например: "Завел те е на романтична вечеря... Иска ми се и аз да имах някой, който да ме заведе на такава". Тайната е в това да се научиш да млъкнеш след първото изречения и да замениш второто с нещо позитивно. Разбира се, това става с практика. Когато забележиш, че правиш коментар, спри и си задай въпроса" "Какво искам да бъде следващото ми изречение?" Няма да усетиш как с времето това ще ти стане навик.
Pages: 1