#1 2009-10-12 13:01:33

Wiikkii
Предупреден(а) за изгонване
Registered: 2009-08-07

Re: Стресът докара българите до лудост

Един от всеки петима българи страда от някаква форма на психическо разстройство, според изследване на Националния център за опазване на общественото здраве (НЦООЗ). През последната година, например, над 10% от хората са изпадали в депресия или са имали проблем с алкохол или наркотици. Според специалисти, основната причина за всички тези проблеми е стресът , който предизвиква паника и тревожност, които постепенно се задълбочават във времето. Повечето хора не гледат сериозно на проблема или се страхуват да си го признаят – едва 20% от тях търсят помощ. Останалите разчитат на чашката, врачки или изчакват проблемът да мине от само себе си, според д-р Михаил Окололийски от НЦООЗ.alkoholik

Стресът, който понякога неминуемо се трупа на работното място се пренася и в живота на хората – отразява се в бързото каране или зачестяване на семейните скандали. Според специалистите, подобни разстройства засягат по-често жените, отколкото мъжете, но въпреки това никой не е застрахован. И подобно на останалите болести, колкото по-бързо човек установи, че страда от депресия и потърси помощ, толкова по-добре.
Симптомите, които могат да алармират за подобен тип смущение обикновено са липсата на сън, често събуждане с главоболие, липса на желание за изпълняване на нещата от всекидневието. Според специалистите лекарите се нуждаят от допълнително обучение, за да разпознават по-лесно и да могат да помагат на хора с подобни проблеми.
depresiyaПо данни на центъра, около 1% от българите имат тежки психични заболявания, за които е необходима специализирана помощ и допълнително внимание. Според д-р Христо Хинков е необходима по-добра координация между здравното и социалното министерствo, за да се осигури по-добро лечение на подобен тип заболявания.

Част от живота е човек да се чувства неразположен от време на време. Тъгата е нормална човешка реакция на разочарованията, трудностите, страданията, които животът понякога предлага. Много хора използват думата «депресия», когато изпитват подобни чувства, но клиничната депресия е нещо много по-опасно. Някои  я описват с « това да живееш в черна дупка» или постоянно усещане за това, че нещо ужасно предстои да се случи. Други хора не се чувстват тъжни, но за сметка на това се усещат като безжизнени, празни и апатични. Депресията засяга ежедневието, работоспособността, възможностите за учене и възприемане, съня, апетита и почти всеки друг аспект от живота. Затова е важно да се потърси начин да се излезе от подобно състояние дори и при най-малкото съмнение за него. В случай на съмнение човек не бива да се колебае да потърси чужда помощ   и така вероятността да бъде един от малкото усмихнати българи е много по-голяма.

MiSteRry, anity_kiss, monnssy, phoebe, mimitooo, y0nit0y96,  t3dencet0, bambinkata, sisity17 hug

#2 2009-10-12 13:19:00

strang3ra
Капризен простак
From: България
Registered: 2008-10-16

Да,вярно е!Аз съм един от всеки 5,не съм добре с главата... laugh

#3 2009-10-12 13:20:38

Wiikkii
Предупреден(а) за изгонване
Registered: 2009-08-07

Да,вярно е!Аз съм един от всеки 5,не съм добре с главата... laugh

де да беше само ти ... аз постоянно откачам... speechless

MiSteRry, anity_kiss, monnssy, phoebe, mimitooo, y0nit0y96,  t3dencet0, bambinkata, sisity17 hug

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook