#1 2011-10-17 13:22:44

glez0rana_
Member
Registered: 2010-03-23

Re: Домашно по Литература ''На Прощаване''

Такам...не очаквам да ми помогнете, е ще напишете нещо от сорта..-Можеш и сама;-Ако ти не знаеш как ние да ти помогнем.. и т.н. Е дано някой се смили над мен и ми помогне!! В момента съм 7-ми клас и уча ''На Прощаване'', домашното ми е: Сравнете как започват трите части на стихотворението. Кое е общото което откривате? Какво внушение се постига с обръщението към майката, с което започват първите три части?
Ето и трите части
Не плачи, майко, не тъжи,
че станах ази хайдутин,
хайдутин, майко, бунтовник,
та тебе клета оставих
за първо чедо да жалиш!

А ти, 'га чуеш, майнольо,
че куршум пропей над село
и момци вече наскачат,
ти излез, майко - питай ги,
де ти е чедо остало?

И тогаз с венец и китка
ти, майко, ела при мене,
ела ме, майко прегърни
и в красно чело целуни...

Надявам се да ми помогнете, мисля че това са трите части..Ако пък някой е 7-ми клас и знае за какво говоря,ще съм му мн благодарна!!! star

#2 2011-10-17 13:28:44

all_day_all_night
Member
From: New York
Registered: 2011-09-23

Хей и аз съм на тоя материал ще помисля ама не съм сигурна дли ще мога да отговоря

...all day...all night
...all day...all night
...all day...all night
...What...
...the...
...FucK...
[img]http://store.picbg.net/thumb/61/4B/c36c4ee85354614b.jpg[/img]

#3 2011-10-17 13:29:53

Black Diamond
Member
From: Пловдuв
Registered: 2008-11-28

Открих само това:

1. По традиция се приема, че обръщението към майката, с което започва стихотворението „На прощаване”, е израз на желанието на лирическия герой да утеши най-скъпия за него човек. Интонацията му е настойчива, повелителна, свидетелство за решителност и сила на чувството и желанието:

Не плачи, майко, не тъжи,

че станах ази хайдутин,

хайдутин, майко, бунтовник,

та тебе клета оставих

за първо чедо да жалиш!

Не ще и дума, че синът е загрижен за своята майка и се опитва да я утеши. Нейният образ е трогателен със скръбта, с плача като израз на нейното майчино страдание. Личи си и колко силна е връзката майка – син, колко добре синът разбира своята майка, вниква в нейните чувства, разбира душевните й преживявания. Той много добре осъзнава причините за нейната скръб: станал е бунтовник, напуснал е бащиния дом и я е оставил сама – да жали за него, да го мисли, да се тревожи така, както само една майка може да се тревожи за своето чедо. Проблемът в случая не се свежда само до това, че синът е станал бунтовник и с това очевидно се излага на опасности. Проблемът е и в това, че изборът на героя влиза в противоречие с нормите на патриархално-родовия морал, според които добрият син би трябвало да не се отделя от родовия си свят, а активно да съдейства за благото на рода: да продължи рода (да създаде семейство, да остави потомство), да се труди за умножаване на материалното благосъстояние на рода ( да увеличи родовото имущество), да бъде опора на своите родители и по-малки братя и сестри. И тъкмо когато е дошъл редът на героя да поеме своите отговорности и задължения, тъкмо тогава синът, „първото чедо”, напуска родовия свят. Този жест автоматично го поставя в ролята на нарушител на осветените от традицията родови порядки, което не може да не внесе смут в майчината душа, да не провокира противоречиви мисли, а защо не и известна доза разочарование и огорчение от поведението на сина. Ето защо синът се чувства длъжен да внесе яснота в ситуацията, да се защити и да се опита да спести на майка си мъчителните душевни терзания.

6. Срещата с майката:

И тогаз с венец и китка

ти, майко, ела при мене,

ела ме, майко, прегърни

и в красно чело целуни —

красно, с две думи заветни:

свобода и смърт юнашка!

А) Посрещането с венец и китка, прегръдката и целувката са израз не само на радостта от срещата, но и на признание: най-после синът получава полагащото му се одобрение, най-после е дочакал благодарствените жестове на внимание и обич. Прегръдката и целувката прозвучават като майчина прошка за всички мъки и страдания, които тя е преживяла като следствие от житейския избор на своя син.

Б) Срещата символизира и възстановяването както на нарушените връзки с рода, така и на нарушените връзки с народа.

В) Поведението на майката издава и нейната гордост, че е отгледала такъв син. Слага се край на всякакви спекулации какъв е бунтовникът: добър син или „нехранимайка”, както биха казали хората за него някога, преди свободата да бъде извоювана. Картината на победното завръщане убедително доказва, че той не може да бъде и не е „нехранимайка”, че е и добър син, и добър българин – истински народен герой.

"Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, не са достатъчно амбициозни."
Мерилин Монро

#4 2011-10-17 13:30:45

glez0rana_
Member

Аууу мн мерси дано можеш да ми помогнеш!! Стр. е 18 и упр. 2...

#5 2011-10-17 13:33:48

glez0rana_
Member

Ауу Мерси дава е наистина мн хубаво,ще почакам за др отговор..Но и това е мн обемно и хубаво!! Мерсии heart  heart  heart

#6 2011-10-17 15:49:20

waLLz =]
Member
From: SOFIYA CITY
Registered: 2011-09-09

И аз имам един проблем,ако може да използвам тази тема значи има следният въпрос в учебника:

Съпоставете художествените средства и похвати с които са изградени картината на смъртта и картината на победата.Ако трябва да нарисувате тези картини според представата която създава текстът каква техника бихте избрали:графика или живопис ,защо?

Явно учебникът ми е като на glez0rana упражнението е на страница 19-6
Мерси предварително

[img]http://25.media.tumblr.com/7c425a9dbe4766bf629d30760ed8cdd9/tumblr_mjcw8cT5Cj1qen4j5o1_r1_250.gif[/img][img]http://24.media.tumblr.com/10da5e65b5f3d01e32ddef756fce49c8/tumblr_mjcw8cT5Cj1qen4j5o2_r1_250.gif[/img]
[img]http://25.media.tumblr.com/6e3d4ec3b5f71b8a094b5561bfe8d2d3/tumblr_mjcw8cT5Cj1qen4j5o3_r1_250.gif[/img][img]http://25.media.tumblr.com/514154f27a9110f167ab3986f6ac5f51/tumblr_mjcw8cT5Cj1qen4j5o4_r1_250.gif[/img]

#7 2011-10-18 11:16:30

glez0rana_
Member

Мерсии много..!! Г-жата ми каза че е супер.. party  smile

#8 2011-10-18 13:17:56

Black Diamond
Member
From: Пловдuв
Registered: 2008-11-28

Мерсии много..!! Г-жата ми каза че е супер.. party  smile

Радвам се, че сме помогнали. Нужна ли ти е още темата?

"Жените, които се стремят да бъдат равни с мъжете, не са достатъчно амбициозни."
Мерилин Монро

#9 2011-10-19 14:24:50

glez0rana_
Member

Не..!

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook