#1 2010-12-06 05:13:14

krisinka_pufinka
Member
From: Dubaii ^.^
Registered: 2010-09-06
Posts: 7,240

Re: Сколиозата: често, но незаслужено пренебрегвана

Най-малко от всичко гърбът обича обездвижването. Той не се чувства добре нито при продължително седене, нито при продължително стоене прав.

Едва ли има някой от нас, който от ранно детство да не е чувал съветите да не се прегърбваме и да вървим изправени. Някои са се вслушали, но други, които не са обърнали внимание на тези забележки, след време се учудват защо едното рамо е по-ниско от другото или защо ребрата са издадени по неестествен начин.

В основата на всички нарушения в осанката стои сколиозата. Подобните на нея заболявания като кифозата и лордозата се срещат значително по-рядко.

Сколиозата представлява странично изкривяване. Ако гръбначният стълб на абсолютно здравия човек изглежда изправен, то при сколиоза той е наведен надясно или наляво, а най-често приема S-образна форма. Но промените не свършват с това. Заради неправилното натоварване гръбначните прешлени постепенно се изместват от своята ос, а това значително увеличава натоварването върху междугръбначните дискове.

В резултат се образуват междугръбначни хернии и се оказва силен натиск върху нервните окончания, а това води до появата на болка и нарушаване на функциите на вътрешните органи.

Както и много други заболявания, корените на сколиозата са още в детството. И ако навремето родителите са пропуснали разрешаването на този проблем, все още не е фатално късно – има шансове да се изведе детето от рисковата група.

Разбира се, най-добре е възможно най-рано да огледате гръбначния стълб на своето дете и при откриването на съмнително изкривяване да се обърнете за помощ към ортопед.

Наблюдавайте как детето седи на стола, правилно ли са избрани мебелите според неговия ръст, не виси ли твърде ниско детската закачалка в антрето...

Практически всяко едно ранно изкривяване на гръбначния стълб може да се излекува с помощта на лечебната физкултура, тъй като на 15-16 г. опорно-двигателният апарат на човека запазва своята еластичност.

Често дюстабанът (плоскостъпието) е главна причина за сколиозата Това се дължи на факта, че стъпалото е универсалният амортизатор при ходене. Тъй като по-голямата част от времето си ние прекарваме на крак (а някои от жените и на високи токчета), стъпалата не издържат повишеното натоварване. И възниква дюстабанът. И ако сводът на стъпалото е уплътнен, функцията на амортизатор трябва да се изпълнява от гръбначния стълб. Под въздействието на допълнителното натоварване той постепенно се изкривява - формира се сколиозата.

Навреме диагностицираното плоскостъпие, назначаването на лечебна гимнастика, плуването, употребата на ортопедични стелки или специални ортопедични обувки допринасят за разрешаването на проблема.

За да се избегнат проблемите с гърба при хората в напреднала възраст, специалистите препоръчват да се прави равномерно натоварване на гръбнака и при ходене, и в колата, и в офиса.

В автомобила:
- краката трябва свободно да достигат и натискат педалите, като при това трябва да бъдат свити под ъгъл 120-150 градуса;
- горната част на волана трябва да се държи с опъната, но не и напълно изправена ръка;
- гърбът трябва да бъде плътно прилепнал към седалката.

Лекарите предупреждават, че шофирането в поза “банан” способства за неправилното разпределяне на натоварването, което от своя страна води до изкривяване на гръбначния стълб и появата на междугръбначни хернии. Рискът от тях може да се намали с поставяне на специална ортопедична възглавница за кръста.

В офиса:
- трябва да се използва само подходящ стол - с променяща се височина на седалката и наклон на облегалката;
- мониторът трябва да бъде поставен на разстояние 50-70 см от лицето;
- редовно трябва да се правят упражнения за разтоварване и опъване на гръбначния стълб. Например: седнете по средата на стола със свити под прав ъгъл крака и стъпала, поставени върху пода, ръцете отпуснати до тялото. Започнете да се “отблъсквате” с длани от въздуха, както и от седалката на стола, а с главата се опъвайте нагоре. Отпуснете си и отново повторете движенията 10-12 пъти.


[list=*]
[*]“Добре е да имаш пари и нещата, които можеш
да си купиш с тях, но също е добре, от
време на време да се уверяваш, че не
си загубил нещата, които не могат да се
купят с пари.”
[/*]
[/list]

Offline

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook