#1 2010-11-07 21:22:14

niksan_908
Member
From: Дупница
Registered: 2009-03-20

Re: "Химията" в храната ни...

От много време ми се върти в главата да пиша по въпроса. Като цяло не разбирам кой знае колко по въпроса, но чета из нета и се ориентирам. Та, прави ми впечатлени, че във всяка храна има по 3-4 Е-та(че и повече) и си ги ядеме без да осъзнаваме какво всъщност правиме - тровим се несъзнателно.За това ето малко информация коят да ни просвети.
Е-тата предсавляват кодове зад които са скрити на-различни химични съединеня, които по някакъв начин "подобряват" качествата на храната, понижава стойността на производството или др.
Е1ХХ - оцветителите
Е2ХХ - консерванти
Е3ХХ - антиоксиданти, регулатори на киселинността
Е4ХХ - стабилизатори, емулгатори
Е5ХХ - регулатори на киселинността, агенти против слепване/ набухватели
Е6ХХ - подобрители на вкуса
Е7ХХ - антибиотици(рядко се срещат като цяло)
Е9ХХ - разни (восъци, синтетични глазиращи агенти, подобрители, агенти за пакетиране, подсладители, пенливи агренти)
Оцвтителите включват както естествени багрила като хлорофил(Е140, така и синтетични вещества, като цяло за тах може да се каже, че предизвикват хиперактивност както и др.(не искам да се ангажирам с други симптоми заради достоверността на информацията). Сред тях има някои, които са доказани като отрови и категорично забранени: Е121 цитрусово червен(комерсиално име), Е123 амарант,Е128 червен 2G(комерсиално име). Има една групан а подозрителните, които са забранени в Англия, Дания и др. развити страни, но не и в Българиа(Е110, 122, 129). Всъщност аз се съмнявам, че има оцветел, който да е напълно безвреден, так че може да говорим за относителна безопасност на хранителните добавки въобще.
Консервантите са съединения, които удължават срока на годност на храните. Могат да се добавят по отделно или в комбинации в зависимост от продукта. Като цяло за тях може да се каже, че имат вредни метаболити т.е. при тяхното разграждае в организма се отделят вредни вещества. Както повечето Е-та и те не са подложени на сериозни проучвания и до момента има едно единствено забранено Е, това е ФОРМАЛДЕХИД под кодовото название Е240(за непросвтените - формалдехида се използва за консервиране на мъртавците в моргите).
Антиоксидантите и регулаторите на киселинността(представляват киселини :Д )като цяло са най-безвредните, за тях нямам достатъчно информация. Единственото, което знам със сигурност е  Е330 - лимонената киселина, Е250 - оцетна киселина, те са напълно безвредни.Колкото до останалите мисля , че са безопасни в определени концентрации.
Емулгатори и стабилизатори - почт незаменими в тестените храни и сладкишите. Отново недостатъчно изследвани.Единствено се забранява Е424. Има съмнения за безопасността на Е425 и Е468.Напълно безопасен е глицеринът(Е422),не съм напълно сигурен, но мисля, че и  сорбитолът(Е420) и Желатин(Е441).
Набухвателите, регулаторите на киселинността отново са недостатъчно изучени, но от това което знам падат към относително безвредните. Е500 са няколко различни натриеви соли(карбонати, бикарбонати, хидроген карбонати), които използваме като набухватели, те са  безвредни. От Е501 до 504 са регулатори на киселинноста(с основен характер), които се приемат за безопасни.Има и няколко забранени - Е512 , Е537 и Е556.Единственото което ме озадачи е Е512 - сярната киселина. Защо им е да я използват?????
Подобрителите на вкуса, както се разбира и от името, подобряват вкусовите качества на храната. Основно се добавят в солените храни. Най-опасните от тях са ГЛУТАМАТИТЕ. Те представляват соли на аминокиселината глутамат, която се среща в мозъка. При навлизането им в организма се отправят към мозъка ,където се натрупват и имат същото действие като аминокиселината глутамат в големи количества - предизвикват смърт на мозъчни клетки. Външно това се изразява в нервност и хиперактивност. Глутаматите са от Е620 до Е629, те не са забранени, по въпроса за тяхното действие има много спекулации.Това основно се дължи на фирмите гиганти, които имат изгода от тези евтини овкусители, които реално могат да направят и боклука от кофата вкусен. Те си плащат за фалшиви изследвания, които да уневиняват глутаматите.
За антибиотиците нямам никаква информация. До момента не съм виждал на нито един етикет Е7ХХ.Е-та 8ХХ няма за това прескачам директно на следващите.
Е9ХХ са различни хранителни добавки, които не намират място в изброените до сега групи.От Е900 до 915 са глазиращи агенти, няма дани за забранени.От Е916 до Е924 са подобрители.Е925 - хлор, използва се като избелващ агент, подобрител и газ при опаковане. Е926, 928,930 - същите като хлора. Следващите до Е949 са все пропеленти и пакетажни газове.
Следващи на ред идват подсладителите.Най-общо това са синтезирано от хората химични съединения, които не се усвояват от организма и имат сладък вкус.Всеки от тях е от няколко десетки д няколко стотин пъти по-сладък от захарта и много по евтин за производство, което води до тяхната масова употреба. Те могат да се добавят по отделно в храни и напитки или в комбинации така че да маскират недостатъците си. До тук всичко звучи много добре: евтини, не се дебелее от тях, не развалят зъбите, много сладки, но и много токсични и дори канцерогенни. А като най-вреден трябва да отбеежом аспартама Е951.Има и съмнения за безопасността на захарина Е954. Като цяло всички подсладите ли токсични и вредни при тях съмнението=токсично. Така че имайте предвид Е950,951,952,954. Положението с подсладителите е идентично с това на глутаматите.
Както се надявам, че се видя - в храната ни има толкова отрови на които не обръшаме внимание просто, защото не се замисляме. Именно от това се възползва съвременната хранително-вкусова индустриа, те се стремят да произведат всичко максимално евтино, за да има макасимална печалба. И в края на краищата това рефлектира върху нас и нашето здраве. Надявам се, че темата ще ви е полезна и по-често ще заглеждате етикета. smile
Ако нямкой има още полсезна информация нека я постне wink

Умните си решават проблемите, а мъдрите не ги допускат!
http://kaprizen.com/forums/viewtopic.php?t=13497 <- снимките ми smile

#2 2010-11-08 13:15:33

nin4ik
Member
Registered: 2010-05-06
Website

Re: "Химията" в храната ни...

полезно  star    Благодарим smile

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook