#1 2012-04-23 20:16:24

vivianandidi
Member
From: Wonderland.
Registered: 2010-10-08
Posts: 1,099

Re: Плодовете,зеленчуците и техните свойства.

ПЛОДОВЕ.

Киви-Фитонутриентите, съдържащи се в кивито защитават ДНК. Кивито има способността да предпазва ДНК в ядрата на човешките клетки от свързаните с кислорода вреди. При проведено проучване с участието на 6 и 7- годишни деца, се установило, че колкото повече киви приемат те, толкова по-малка става вероятността да имат дихателни проблеми, включващи хрипове, накъсано дишане или нощно кашляне.Антиоксидантите на кивито ни даряват с цялостна защита на организма ни. Кивито е изключителен източник на витамин С, който неутрализира свободните радикали, причиняващи вреди на клетките ни и водещ до проблеми като инфекциите или рака. Освен съдържащият се в него витамин С обаче този плод е добър източник и на витамин Е, който пък е важен мастно-разтворим антиоксидант. Комбинацията на тези водно- и мастно-разтворими антиоксиданти дава на кивито способността да ни защитава от свободните радикали във всички посоки.Фибрите контролират нивото на кръвната захар и се грижат за сърдечносъдовото ни здраве и здравето на колона.Благодарение на високото наличие на витамин С в кивито, ние придобиваме природна защита срещу астма.

Малини-Apoмaтни и ocвeжaвaщи мaлинитe имaт cъблaзнитeлeн xpaнитeлeн вĸyc и cъдъpжaт yниĸaлни зa здpaвeтo aнтиoĸcидaнти. A мoжe би нaй-xyбaвият cтpaничeн eфeĸт e, чe мaлинитe пoмaгaт нa тялoтo Bи дa oтcлaбнe.Maлинитe пpитeжaвaт cилeн и пpиятeн apoмaт и вĸyc. Te дeйcтвaт тoнизиpaщo нa чoвeшĸия opгaнизъм. Maлинитe ca чyдeceн лeтeн плoд c ниcĸa ĸaлopичнocт, лecнo ycвoими въглexидpaти, виcoĸo cъдъpжaниe нa xpaнитeлни влaĸнини, ниcĸo cъдъpжaниe нa пpoтeини и мaзнини, бoгaти нa минepaлни вeщecтвa и витaмини.Ocвeн тoвa мaлинитe cъдъpжaт миĸpoeлeмeнти мeд, цинĸ, мaнгaн, ceлeн, жeлязo, a cъщo и мaĸpoeлeмeнтитe ĸaлий, мaгнeзий, фocфop и ĸaлций. Bиcoĸият пpoцeнт нa ĸaлия peгyлиpa вoдния бaлaнc в opгaнизмa, a ĸaлцият, мaгнeзият и фocфopът ca нeoбxoдими зa изгpaждaнeтo нa ĸocтитe и зъбитe и зa peгyлиpaнe нa нepвнaтa cиcтeмa и мycĸyлитe.
Maлинитe yтoлявaт жaждaтa и пoдoбpявaт xpaнocмилaнeтo. Hиcĸaтa ĸaлopичнa cтoйнocт (52 ĸaл), пoчти липcaтa нa зaxapoзa и виcoĸo cъдъpжaниe нa влaĸнини пpaвят мaлинитe пoдxoдящa xpaнa ĸaĸтo зa диeти зa oтcлaбвaнe, тaĸa зa лeĸapcтвo зa xopa, cтpaдaщи oт диaбeт-2, cъpдeчни и дpyги зaбoлявaн
ия.

Ягоди-Енергийната стойност на 100 г ягоди е 135 ккал. Съдържат до 80% вода.
Имат чудесен аромат, който се дължи на етеричните вещества в плодовете.
Ягодите са много полезни при пролетна умора, скорбут, ревматизъм и за възстановяване след тежко боледуване поради високото съдържание на витамин С.
Богати са на захари (6.5-11%), включително и на: фруктоза (3.6-3.8%), глюкоза (1.3-1.6%), захароза (1.6-2.7%). Доказано е, че фруктозата и глюкозата бързо се разлагат в организма, поради което ягодите не повишават нивото на холестерола и при консумирането им в големи количества не се затлъстява, което прави плодовете полезни за хора на диети за отслабване и за спортисти, когато са в период на изчистване на мазнини.
В ягодите е налично голямо количество витамин Р,чиято стойност в тъмночервените сортове достига до 250-500 мг/%. При недостиг на витамин Р в човешкия организъм възниква обща отпадналост, мускулни болки в краката и точковидни кръвоизливи по кожата. Комбинацията на витамин Р, витамин С и калций укрепва стените на кръвоносните съдове и предпазва от капилярни кръвоизливи.Ягодите са богати и минерални соли: калий ,фосфор, калций. Това ги прави полезна храна за хора от всички възрасти, особено за подрастващи и бременните. Калиевите соли подобряват сърдечната дейност. Те подпомагат отделянето на излишните течности и действат превантивно срещу водна задръжка.Органичните киселини в ягодите: лимонена, ябълчена, салицилова, оксалова и подобряват обмяната на веществата в организма и улесняват храносмилането. Ягодите съдържат и значимо количество фолиева киселина, която подпомага забременяването, намалява депресията, подобрява работата на мозъка и снижава риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. В една шепа ягоди фолиевата киселина е 100 пъти повече отколкото в една ябъл
ка.

ЗЕЛЕНЧУЦИ.

Домат-Руските лекари предписват домати в диетата на работниците във фабриките за да се прочистят от отровните химически вещества в околната среда. Главната причина за тяхното решение се дължи на много важните елементи – хлор и сяра, които прочистват организма от натрупаните токсини. Естествено съдържащият се хлор помага да се стимулира черния дроб в неговата функция на филтър на тялото, който елиминира токсичните отпадъци от системата. Сярата помага да се защити черният дроб от цироза.
В 100 г. суров домат има 51 мг. хлор и 11 мг. сяра. Редица клинични изследвания показват, че свежият доматен сок може действително да помогне черният дроб да регенерира или репродуцира част от самия себе си, ако друга част от него се е разрушила или е хирургически отстранена. Така че доматът със сигурност предоставя здраве и добро състояние на един от най-важните органи на човека.
Един домат на ден пази черния дроб в добро състояние.
Освен това зеленчукът разтваря животинските мазнини и така предпазва артериите от втвърдява
не.

Морков-Морковите са добре известни като универсални зеленчуци за сокове. Много хора по света са установили, че ако включват сок от моркови в ежедневната си диета, тяхното общо здравословно състояние се подобрява значително.Едно общо погрешно схващане е, че сокът от моркови има горчив вкус. В действителност, морковите имат много сладък вкус и се смесват чудесно с други плодови сокове, особено ябълков сок. Получава се вкусна подхранваща напитка за всички членове на семейството, която трябва да бъде важна част от хранителния режим, особено в случаи на заболяване.
В 100 грама моркови се съдържат 35 ккал, въглехидрати – 8гр, белтъчини – 1гр, мазнини – 0гр, фибри – 3гр.Сокът от моркови има много високо съдържание на Бета-каротин. Бета каротина е провитамин А, който в човешкото тяло се пробразува до витамин А. Този витамин спомага за насърчаване на растежа, предпазва от изсушаване на кожата и очите, помага за поддържане на храносмилателната система и повишава устойчивостта на организма срещу бактериални инфекции. Недостигът на витамин А може да предизвика редица проблеми, включително забавяне на растежа, отслабване на зрението, суха кожа, и сухота в очите.
Морковите съдържат и други ценни вещества – ензими, витамини В, С, D, E и K, и минералите калций, фосфор, калий, натрий, мед, магнезий и желязо.Редовната употреба на сок от моркови подпомага работата на ендокринната система и оказва благоприятно влияние върху състоянието на косата, кожата и ноктите. Предвид фактът, че сока от моркови съдържа много целулоза, неговата консумация подпомага храносмилането, пречиства организма от токсини и благоприятства процеса на намаляване на холестерола. Тези негови свойства го превръщат в неизменна част и от всяка диета за отслабване.

Ще пусна още,просто мисля,че стана дългичко,ако ви е заинтригувало ще пусна още.(:


Тumblr.
[img]http://prikachi.com/images/957/6122957I.gif[/img]

Offline

#2 2012-04-24 09:15:09

Chicharitooo
Member
From: Narnia <3
Registered: 2012-03-04
Posts: 2,119

Re: Плодовете,зеленчуците и техните свойства.

Полезноо smile


Boy: Knock knock.
Girl: Who is it?
Boy: Marry.
Girl: Marry who?
Boy: Marry me.

Offline

#3 2012-04-24 10:52:14

daniella__
Member
From: Los Angeles
Registered: 2011-09-10
Posts: 682

Re: Плодовете,зеленчуците и техните свойства.

Полезно. (y)

Offline

#4 2012-04-24 11:05:25

miikи маLs .
Beαutiful Bitch
From: Bulgaria
Registered: 2011-01-25
Posts: 2,239

Re: Плодовете,зеленчуците и техните свойства.

Полезно. (y)

Offline

#5 2019-06-11 07:10:59

Харесайте страницата ни във Facebook

Вижте най-харесваните снимки, статии и албуми директно чрез Facebook